Τριάντα ιστορίες για το φόβο: 22η ιστορία - Χρήστος

Ο Χρήστος είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σίδνεϊ αλλά ... μετανάστευσε στην Αθήνα

|
SHARE THIS

Το γεγονός ότι, είναι ανοιχτόχρωμος με γαλανά μάτια, τον βοήθησε, όπως μας είπε, να ενταχθεί πιο γρήγορα και να μην εγκλωβιστεί στο ελληνικό γκέτο. Παρόλο που ο ίδιος δεν έχει νιώσει τον ρατσισμό ,τον γνωρίζει πολύ καλά, απο  τους γονείς του που έφτασαν 17 χρονών παιδιά στην Αυστραλία, τη δεκαετία του ΄50. Ο Χρήστος Αλεφάντης μας μίλησε επίσης για τον σκληρό ρατσισμό της Αυστραλίας, τη δεκαετία του ΄20, όταν στο Πόρτ -Αγκάστα ο επιστάτης έψαχνε και δεν έβρισκε «λευκούς» εργάτες στα ορυχεία χρυσού. Οι Ιταλοί, οι ‘Ελληνες, οι Μαλτέζοι και οι Γιουγκοσλάβοι ήταν οι «μαύροι» …της εποχής εκείνης. 
Ο Χρήστος μας μίλησε και για την οικονομική εξαθλίωση, που έχουν υποστεί πολλοί Ελληνες νοικοκυραίοι και έγιναν πωλητές του περιοδικού Σχεδία, του οποίου είναι διευθυντής. Η Σχεδία είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου. Είναι συγκλονιστικό το στοιχείο που μας δίνει ο Χρήστος: «Το προφίλ των Ελλήνων πωλητών του περιοδικού είναι μοναδικό στον κόσμο. Στη Βόρεια Ευρώπη π.χ, οι πωλητές είναι άνθρωποι που βρέθηκαν στο δρόμο λόγω προσωπικών επιλογών,κατάχρησης αλκοόλ, ναρκωτικών… Στην Ελλάδα, οι πωλητές του περιοδικού είναι νοικοκυραίοι που έχουν χάσει το νοικοκυριό τους και προσπαθούν με αγωνία και αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους...»      

info: Δείτε τί είναι η Σχεδία
 

TOC Studio

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook