Follow us

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή

Κάθε ταινία έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τον θεατή. Μερικές ταινίες προκαλούν έκπληξη ή ενθουσιασμό ενώ άλλες φόβο ή λύπη, το κοινό τους σημείο είναι το μήνυμα.

Εύη Λαμπιδώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΗ ΛΑΜΠΙΔΩΝΗ
10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή

Κάθε ταινία έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τον θεατή με διαφορετικό τρόπο. Μερικές ταινίες προκαλούν έκπληξη και ενθουσιασμό ενώ άλλες φόβο και λύπη, αλλά το κοινό τους σημείο είναι το κυρίαρχο μήνυμα ή θέμα.

Ορισμένες δημιουργούν βαθιά ερωτήματα, που μας προκαλούν να δούμε αλλιώς τη ζωή και τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε. Η παρακάτω λίστα αποτελείται από 10 ταινίες κάνουν ακριβώς αυτό.

10. Donnie Darko, 2001 (8,1 IMDb rating)

Η κλασική ταινία του Ρίτσαρντ Κέλι, έχει κύριο ήρωα έναν προβληματικό, υπνοβάτη έφηβο ο οποίος αμφισβητεί τις κυρίαρχες αρχές. Τον έφηβο επισκέπτεται συχνά ένα τεράστιο κουνέλι που τον προτρέπει να εκτελούν επικίνδυνες και καταστροφικές φάρσες.

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή

Ένα έργο μοναξιάς, αποξένωσης και με βασικό θέμα την καθολική επιθυμία για συντροφικότητα και τη σημασία που έχει, με μια διακριτική νοσταλγία της δεκαετίας του 80’. Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που δεν πρέπει να χάσετε.

Αυτό που κάνει συναρπαστικό τον Donnie Darko είναι η αντίληψή του για τις πολλαπλές πραγματικότητες και τα σύμπαντα. Η ταινία διερευνά έννοιες των συμπάντων που καταρρέουν, τις μαύρες τρύπες και των εναλλακτικών χρονοδιαγραμμάτων. Αν τη δείτε σίγουρα θα θέλετε να την ξαναδείτε για να απαντήσετε τα ερωτήματα που θα προκύψουν. Ο Ρίτσαρντ Κέλιείχε δηλώσει ότι η ταινία έχει διαφορετικές ερμηνείες και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και σήμερα αξίζει κανείς να την αναλύσει και να συζητηθεί.

9. The Matrix, 1999 2001 (8,7 IMDb rating)

Ένας έξυπνα δημιουργημένος συνδυασμός ακατάπαυστης δράσης και φιλοσοφίας που στύβει το μυαλό, το Matrix είναι μια ταινία που βάζει το μυαλό σε διαδικασία να αμφισβητεί την πραγματικότητα. Η υπόθεση της ταινίας βρίσκει τον πρωταγωνιστή, Νίο, μπροστά από μια μεγάλη ψευδαίσθηση. Η πραγματικότητα που ζούμε είναι ψευδής, κατασκευασμένη και μοιάζει με προσομοίωση στην οποία είναι φυλακισμένη εν αγνοία της η ανθρωπότητα.

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή - εικόνα 2

Η ταινία είναι μια αλληγορία για την έννοια της πνευματικής αφύπνισης. Ο Νίο αντιλαμβάνεται ότι όλη η ανθρωπότητα είναι υποδουλωμένη στο σύστημα, το Matrix. Ανακαλύπτει τις απεριόριστες δυνατότητές του και πολεμά ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις που επιβάλλονται στην ανθρωπότητα. Καταπληκτική ταινία με κάθε έννοια αφού μας προκαλεί να αλλάξουμε τον τρόπο που κατανοούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

8. Waking Life, 2001 (7,8 IMDb rating)

Παράλογη, μεταφορική και πρωτότυπη, αυτή η ταινία δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας, όπως «Τί είναι όνειρο και τι πραγματικότητα;». Στο animation αυτό είναι ασαφής η γραμμή ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, καθώς ο πρωταγωνιστής περνά από διάφορα σενάρια και αλληλεπιδρά με άλλους χαρακτήρες.

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή - εικόνα 3

Ο κάθε χαρακτήρας θέτει υπο αμφισβήτηση την επιστήμη και τη φιλοσοφία και ο πρωταγωνιστής βιώνει ένα συνεχές όνειρο από το οποίο ανησυχεί ότι δεν θα ξυπνήσει.

Η ταινία αυτή θα μπορούσε να μοιάζει με ταξίδι υπο την επήρρεια LSD και είναι κλασικό cult που θα μπορούσε να βρει μια θέση στην πρώτη δεκάδα της λίστας του καθενός.

7. Cloud Atlas, 2012 (7,5 IMDb rating)

Κολοσσιαία ταινία σε κλίμακα, ακολουθεί 6 ιστορικές γραμμές που εκτείνονται σε εκατοντάδες χρόνια. Μια εξερεύνηση του πως οι ενέργειες των ανθρώπων επηρεάζουν τους υπόλοιπους στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Πως μια ψυχή γίνεται ήρωας από έναν δολοφόνο και μια πράξη καλοσύνης ταξιδεύει στους αιώνες για να εμπνεύσει μια επανάσταση.

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή - εικόνα 4

Η ταινία ερευνά τη θεωρία της μετενσάρκωσης, την αιώνα πτυχή του εαυτού μας, την ψυχή που ζει πολλές ζωές πάνω στη Γη. Επίσης διερευνά την έννοια του κάρμα και τον καρμικό κύκλο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ενέργειες μας σε μια ζωή επηρεάζουν την επόμενη.

6. Spring, Summer, Fall, Winter, and Spring, 2003 (8.1 IMDb rating)

Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και Άνοιξη είναι μια κορεατική ταινία που ακολουθεί έναν βουδιστή μοναχό στο ταξίδι του σε ένα μοναστήρι που επιπλέει σε μια λίμνη σε ένα παρθένο δάσος, καθώς περνά μέσα από τις εποχές της ζωής του, από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά.

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή - εικόνα 5

Κάθε αλλαγή εποχής είναι και μια μεταμόρφωση στη ζωή του μοναχού. Η ταινία είναι ήσυχη αλλά οι εκπληκτικές εικόνες μιλούν από μόνες τους. Παρά το γεγονός ότι η ταινία γυρίζεται σε ένα μικρό σκηνικό με λίγους πρωταγωνιστές, προβάλει ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπινων εμπειριών, της λαγνείας, του έρωτα, της ζήλιας, της δολοφονίας, της αυτοκτονίας και της λύτρωσης. Σημαντικότερο είναι δε ότι μιλά για την δυσκολία της διδασκαλίας και την απροσδιοριστία της σοφίας.

Αυτή η ταινία είναι για μαθαίνουμε από τα λάθη μας, είναι για να γίνουμε καλύτεροι επιδιώκοντας τη σοφία.

5. Samsara, 2011 (8.4 IMDb rating)

Σε ορισμένες θρησκείες της Ανατολής «Samsara» σημαίνει «συνεχής ροή» και αναφέρεται στην έννοια του κύκλου ζωής και θανάτου, φθοράς και ανανέωσης.

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή - εικόνα 6

Η ταινία στρέφεται γύρω από αυτή την ιδέα, μια συνεχής ροή εικόνων του φυσικού κόσμου και της ανθρώπινης παλίρροιας που κυριαρχεί. Η ταινία στέλνει τους θεατές στα όρια, μέσα από διαφορετικές εικόνες που αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και μεταβαίνουν από το ένα θέμα σε άλλο θέμα.

Βλέποντας τις συνεχείς εικόνες, μας δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουμε πραγματικά τον κόσμο με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, κάτι που δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής. Είναι ένα ταξίδι από τη ζωή στον θάνατο που μπορεί να σας δώσει μια νέα προοπτική για τις ανθρώπινες εμπειρίες.

4. Detachment, 2011 (7.7 IMDb rating)

Detachment (Αποκόλληση) είναι μια καταγραφή της ζωής καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικών υπαλλήλων και μαθητών, μέσα από τα μάτια ενός αναπληρωτή καθηγητή, του Χένρυ Μπάρθ (Adrien Brody). Η μέθοδος του Μπαρθ για την μετάδοση γνώσεων ζωτικής σημασίας στους μαθητές του διακόπτεται με την άφιξη τριών γυναικών στη ζωή του, μια αφελή πόρνη, μια προβληματική νέα κοπέλα και μιας συναδέλφου του.

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή - εικόνα 7

Αυτές οι γυναίκες θα τον επηρεάσουν σοβαρά, αναγκάζοντάς τον να ανακαλύψει νέες πτυχές της προσωπικότητάς του.

Ο Χένρι επηρεάζει τις ζωές των μαθητών του, κάνοντάς τους ποιο προσυλωμένους και προσεκτικούς. Η ταινία είναι μια μελέτη στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου και κοινωνικός σχολιασμός για την αποτυχία της εκπαίδευσης και των κοινωνικών συστημάτων.

3. Her, 2013 (8.0 IMDb rating)

Η ταινία ακολουθεί τον Θίοντορ (Joaquin Phoenix), έναν μοναχικό, εσωστρεφή μεσήλικα που μαθαίνει για τον OS1, το πρώτο ευφυές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο. Όταν συναντά την Σαμάνθα (Scarlett Johansson), την γοητευτική γυναικεία φωνή του OS1, αρχίζει και την «ερωτεύεται». Όσο πλησιάζει κοντά της, θα αποκρυπτογραφήσει από προέρχεται η επιθυμία του να είναι μαζί της.

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή - εικόνα 8

Υπάρχουν πολλά θέματα που τρέχουν παράλληλα στην ταινία και αφορούν την τρέχουσα εμμονή της κουλτούρας μας με την τεχνολογία. Έχουμε προσκολληθεί τόσο πολύ στα κινητά μας τηλέφωνα, τα λάπτοπ και τα τάμπλετ που αρχίζουμε και χάνουμε την επαφή με τη βασικότερη πηγή ζωής, την αυθεντική ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Η ταινία αποκαλύπτει πως η τεχνολογία προωθεί την απομόνωση και τη μοναξιά σε τρομακτικό βαθμό, κάτι που όλοι πρέπει να εξετάσουμε.

2. Fight Club, 1999 (8.9 IMDb rating)

Η ταινία αυτή μας διδάσκει πολλά. Το μεγαλύτερο μάθημα που δίνει είναι η αποκάλυψη του κενού μέσα στον καταναλωτισμό και στον υλισμό.

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή - εικόνα 9

Είναι μια ταινία που θέτει υπό αμφισβήτηση την προσύλωσή μας στην ταυτότητα – είμαστε αλήθεια αυτό που πιστεύουμε ότι είμαστε; Η ταινία σοκάρει τον θεατή, όταν ανακαλύπτει ότι η επανάσταση που που οικοδομείται, καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας, είναι σάτιρα που κατασκευάστηκε για να δώσει στον κύριο χαρακτήρα ένα τεράστιο μάθημα για την κατάσταση της ανθρωπότητας.

1. Life is beautiful, 1997 (8.6 IMDb rating)

Η ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι, αποκαλύπτει τη δύναμη της αισιοδοξίας και της αντίληψης των πραγμάτων κατά τη διάρκεια σκοτεινών εποχών.

10 ταινίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή - εικόνα 10

Η ιστορία είναι απλή: Ένας πατέρας προσπαθεί να προστατεύσει τον γιο του και την οικογένειά του κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκ. Πολέμου. Μας διδάσκει πως διατηρώντας την παιδική αθωότητα μπορούμε να προστατευτούμε από προβλήματα που θα τύχουν στη ζωή μας. Μια απλή ιδέα, πολύ όμορφα χτισμένη.

Πηγή: collective-evolution.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ECDC 30 Σεπ 2022 | 15:14

Ανησυχία για την Ηπατίτιδα Α: Έξαρση μολυσματικού στελέχους σε επτά χώρες στην Ευρώπη

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων πανομοιότυπων ή στενά συγγενικών στελεχών της ηπατίτιδας Α έχει καταγραφεί στην Ευρώπη

ΜΙΚΡΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ 30 Σεπ 2022 | 14:02

Κορονοϊός: Η Σουηδία σταματά τους εμβολιασμούς εφήβων - "Πολύ μικρός ο κίνδυνος"

Οι υγειονομικές αρχές στη Σουηδία αποφάσισαν να πάψουν τη σύσταση για εμβολιασμούς για κορονοϊό στους υγιείς εφήβους ηλικίας 12-17 ετών.

30 Σεπ 2022 | 08:57

Παπούτσια για περπάτημα: Ποια να επιλέξουμε αν έχουμε πρόβλημα στα γόνατα

Οι συχνές παγίδες και ο κατάλληλος τρόπος για να βρούμε το ιδανικό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα.

ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 30 Σεπ 2022 | 07:40

Αλτσχάιμερ: Για πρώτη φορά φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια μνήμης και αλλάζει την πορεία της νόσου - Τι έδειξε η μελέτη

Το φάρμακο ( lecanemab) επιβράδυνε την πρόοδο της νόσου κατά 27% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, προσφέροντας ελπίδα στους ασθενείς που ελπίζουν σε μια αποτελεσματική θεραπεία.

ΕΟΔΥ 29 Σεπ 2022 | 15:41

Ευλογιά των πιθήκων: 80 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Η κατάσταση στην Ευρώπη

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 80

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 29 Σεπ 2022 | 10:16

Πώς άλλαξε η πανδημία τον χαρακτήρα μας - Γίναμε εσωστρεφείς, νευρωτικοί και αντικοινωνικοί

Εν καιρώ πανδημίας η μέση προσωπικότητα άλλαξε όσο θα άλλαζε μέσα σε μια κανονική - χωρίς κορονοϊό - δεκαετία.

29 Σεπ 2022 | 09:39

Earthing: Είναι το μυστικό για καλύτερη υγεία;

H επαφή με τη φύση ή ακόμη και ένας κήπος ή μια βεράντα γεμάτη λουλούδια συνδέονται με κα­λύτερη υγεία και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗ 29 Σεπ 2022 | 08:46

Κορονοϊός: Πώς σχετίζονται τα εμβόλια με την αλλαγή της γυναικείας περιόδου

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και στον έμμηνο κύκλο για τις γυναίκες.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ 28 Σεπ 2022 | 11:12

Καμπανάκι επιστημόνων για νέα κύματα κορονοϊού: Με βεβαιότητα κάτι έρχεται

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέο μαζικό κύμα κορονοϊού λόγω των υποπαραλλαγών της Ομικρον

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 28 Σεπ 2022 | 09:42

Φτιάχνουν το πρώτο τεστ αίματος που θα προβλέπει ποιος θα πάθει long Covid-19

Στη Βρετανία ανπτύσσεται το πρώτο αιματολογικό τεστ το οποίο θα προβλέπει ποιος είναι πιθανό να πάθει μακρά Covid-19.

28 Σεπ 2022 | 08:48

5 (αναπάντεχοι) λόγοι για τον πόνο στα δόντια

Ποιες είναι οι καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα δόντια και που δεν έχουν σχέση με χαλασμένο δόντι;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ 27 Σεπ 2022 | 16:15

Ιός Δυτικού Νείλου: 22 οι θάνατοι - Έφτασαν τα 254 τα κρούσματα, πού εντοπίζονται

Εκτός από την Ελλάδα, ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε σε: Ιταλία, Αυστρία, Σλοβακία, Ρουμανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία και Σερβία.

27 Σεπ 2022 | 13:10

H άσκηση που συμβάλει σε έναν εύκολο τοκετό

Οι δυνατοί κοιλιακοί είναι ένα από τα "μυστικά" που βοηθούν στο να έχουμε έναν εύκολο τοκετό.