X

15 εύκολες συμβουλές για να μειώσουμε τη χοληστερόλη

H υψηλή χοληστερόλη μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία - ακόμη και σε αδύνατους ανθρώπους. Ο έλεγχός της είναι σημαντικός για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Γράφει: Ελενη Δασκαλακη

Εάν οι εξετάσεις έδειξαν υψηλή χοληστερόλη και λιπίδια στο αίμα -ή αν θέλουμε να προλάβουμε αυτή την κατάσταση- το θέμα είναι απλό: Μερικές θετικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας τους θα μειώσουν μειώσουν τη χοληστερόλη και την πιθανότητα για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, ακόμη κι αν ο γιατρός συνταγογραφήσει στατίνες ή άλλο φάρμακο για τη χοληστερόλη οι αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητα είναι σημαντικές. Τα παρακάτω βήματα θα βοηθήσουν πολύ.

1. Να γνωρίζουμε τι σημαίνει "κακή" χοληστερόλη και γιατί χρειάζεται να την προσέχουμε

Το σώμα χρειάζεται μια μικρή ποσότητα χοληστερόλης. Αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν υπερβολική ποσότητα, ειδικά από την "κακή" ή αλλιώς LDL χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να συμβεί αν τρώμε πολλά κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, εάν δεν γυμναζόμαστε καθόλου ή ακόμη και εάν υπάρχει κληρονομικότητα. Εάν τα επίπεδα της LDL είναι πολύ υψηλά, μπορεί να δημιουργηθεί πλάκα στις αρτηρίες της καρδιάς και να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Η "καλή" χοληστερόλη, η HDL, βοηθά στην απομάκρυνση της LDL από το αίμα.

2. Να μαγειρεύουμε οι ίδιοι τα γεύματά μας

Το ξέρουμε - είναι εύκολο να τρώμε περισσότερο, ειδικά όταν τρώμε έξω ή παραγγέλνουμε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και υψηλότερη χοληστερόλη. Ποια είναι η πραγματική μερίδα; Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να το καταλάβει κανείς. Μια μερίδα κρέατος ή ψαριού είναι περίπου όση χωράει στην παλάμη. Μια μερίδα φρέσκων φρούτων είναι περίπου όσο το μέγεθος της γροθιάς και ένα σνακ ξηρών καρπών ή μια μερίδα μαγειρεμένων λαχανικών, ρυζιού ή ζυμαρικών πρέπει να χωράει στην παλάμη.

3. Να κάνουμε καλές διατροφικές επιλογές

Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr