17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους

Μια λίστα με όσα πρέπει να κρατήσεις αποκλειστικά για τον εαυτό σου όσο και αν πιστεύεις πως είναι ακίνδυνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κατά βάση γνωρίζουμε ότι είναι πολύ προσωπικά για να τα μοιραστούμε με κάποιον (και δεν εννοούμε τα μυστικά μας), ωστόσο κάποιες φορές, αψηφούμε τους κινδύνους φορώντας τα ακουστικά των φίλων μας ή χρησιμοποιώντας την κρέμα ημέρας από το ίδιο βαζάκι.

Το Buzzfeed, έκανε μια λίστα με 17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιραζόμαστε ποτέ και επιχειρηματολογεί δανειζόμενο τις απόψεις των ιατρών.

Η λίστα με όσα πρέπει να κρατήσεις για τον εαυτό σου

1 Σαπούνι

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους

Μετά από κάθε χρήση, η μπάρα σαπουνιού κατακρατά οργανισμούς από το δέρμα, που κυμαίνονται από αβλαβή μικρόβια σε σοβαρούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Το σαπούνι δεν είναι από μόνο του αποτελεσματικός δολοφόνος μικροβίων, όπως η αλκοόλη. Οι πιο σοβαροί κίνδυνοι που διατρέχουμε είναι το Norovirus (στομαχική διαταραχή) και ο σταφυλόκοκος (MRSA CA-), ένα βακτηρίδιο που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και ασθένειες.

2 Πετσέτες

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 2

Η παλιά πετσέτα σου μυρίζει περίεργα; Πρόκειται στην πραγματικότητα για βακτήρια, μύκητες, και ωίδιο. Οι πετσέτες αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τα μικρόβια, ειδικά όταν κρέμονται σε ένα μπάνιο με υγρασία. Οι μολυσμένες πετσέτες μπορούν να μεταδώσουν μολύνσεις από μύκητες στο δέρμα, ακμή, ακόμα και τα ίδια επικίνδυνα βακτήρια CA-MRSA που μπορούν να επιζήσουν σε ένα σαπούνι.

3 Σφουγγάρι

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 3

Επειδή ποτέ δεν στεγνώνει εντελώς μεταξύ των χρήσεων, είναι εξαιρετικά εύκολο για τους μύκητες και τους ιούς από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να πολλαπλασιάζονται και να ζουν στις υφάνσεις των ινών. Ένα μολυσμένο σφουγγάρι μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις όπως η ακμή, μύκητες των νυχιών, ακόμη και δερματοφύτωση.

4 Ξυραφάκι

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 4

Ακόμη κι αν τα γυναικεία περιοδικά προτείνουν να χρησιμοποιήσετε το ξυραφάκι ενός φίλου σε περίπτωση που ξεμείνετε, δεν αξίζει τον κόπο. Το ξυράφι συλλέγει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος τα οποία αναμιγνύονται με βακτήρια, που σημαίνει ότι όσοι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για μόλυνση. Δεδομένου ότι το ξύρισμα προκαλεί εκδορές και κοψίματα, τα ξυράφια μπορεί να μεταφέρει ασθένειες του αίματος όπως η ηπατίτιδα και το AIDS.

5 Νυχοκόπτες

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 5

Ακόμα κι αν δύο άνθρωποι φαίνεται να έχουν καθαρά και υγιή νύχια, στα δάχτυλα και τα πέλματα των ποδιών μπορεί να κρύβονται κονδυλώματα και μύκητες. Η κοινή χρήση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μύκητες των νυχιών ή ακόμα και τους τύπους του HPV που προκαλούν πελματιαία κονδυλώματα.

6 Τσιμπιδάκι φρυδιών

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 6

Αν χρησιμοποιείτε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, μιας φίλης απλά για να βγάλετε κάποιες ατίθασες τρίχες, όλα καλά. Όταν όμως χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκια προσπαθώντας να σπάσετε κάποιο σπυράκι, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά. Είναι σπάνιο, αλλά είναι δυνατόν ένα τσιμπιδάκι φρυδιών να μεταφέρει ηπατίτιδα C ή HIV.

7 Κρέμα από βαζάκι

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 7

Κάθε φορά που κάποιος βουτάει τα δάχτυλά του σε ένα βαζάκι, μπορεί να μεταφέρει στο προϊόν το οποίο βρίσκεται μέσα, νέα μικρόβια. Ο επόμενος που θα χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο κινδυνεύει από βακτήρια όπως στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν θέλετε να το μοιραστείτε, είναι να πάρετε περιεχόμενο με μια μικρή σπάτουλα ή μία μπατονέτα.

8 Trimmer Μύτης

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 8

Το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιείτε κάτι που ήταν μέσα στο ρουθούνι ενός άλλου ατόμου είναι αρκετά αηδιαστικό. Βακτήρια, όπως σταφυλόκοκκος και MRSA, μπορούν να αποικίσουν και να ζήσουν στη μύτη. Ακόμη και αν ένα άτομο δεν είναι άρρωστο, μπορεί ακόμα να είναι φορέας σταφυλόκοκκου. Η κοινή χρήση των κουρευτικών μηχανών της μύτης θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος.

9 Μηχανή κουρέματος

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 9

Εκτός και αν το trimmer έχει απολυμανθεί σωστά όπως στο κομμωτήριο, τότε μάλλον δεν θα θέλετε να το μοιραστείτε με έναν φίλο. Η κοινή χρήση μπορεί να μεταφέρει βακτήρια από το πρόσωπο ενός ατόμου πάνω στο δέρμα ενός άλλου αυξάνοντας τον κίνδυνο για ακμή και θυλακίτιδα.

10 Αποσμητικό roll on

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 10

Το αποσμητικό σε roll on, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις αν τα μικρόβια εισχωρήσουν στο δέρμα ή τις τρίχες μετά το ξύρισμα. Μερικά αποσμητικά έχουν αντιβακτηριακά συστατικά και παρέχουν πρόσθετη προστασία. Αλλά τα περισσότερα, ιδιαίτερα τα οργανικά καλύπτουν τη μυρωδιά με το άρωμα, και έτσι είναι εύκολο για τα μικρόβια που υπάρχουν στις μασχάλες να αναπτυχθούν στο stick.

11 Lip Balm

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 11

Τα βακτήρια μπορούν να μεταφρρθούν μέσα από τις μεμβράνες του στόματός στην κυκλοφορία του αίματός. Τα χείλη διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, και είναι έτοιμα να απορροφήσουν οτιδήποτε απλωθεί στο στόμα, μαζί και μικρόβια. Ο Ιός του απλού έρπητα, μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ δύο ανθρώπων που μοιράζονται ένα lip balm, ακόμη και αν το μολυσμένο άτομο δεν έχει ορατές πληγές.

12 Ελαφρόπετρα

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 12

Οι Ελαφρόπετρες είναι κυριολεκτικά γεμάτες ακαθαρσίες από νεκρό δέρμα, οπότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα το να τις μοιραστείτε. Μπορούν να μεταδώσουν μύκητες ή ακόμα και κάποια στελέχη του ιού HPV που οδηγούν σε πελματιαία κονδυλώματα.

13 Oδοντόβουρτσα

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 13

Ακόμα κι αν ξεπλύνετε καλά την οδοντόβουρτσα μετά τη χρήση, εξακολουθούν να υπάρχουν βακτήρια στις τρίχες. Τα δικά σας μικρόβια στο δεν θα σας αρρωστήσουν, αλλά αν τα βακτήρια στην οδοντόβουρτσα είναι από το στόμα κάποιου άλλου, μπορεί να μεταφερθούν σε εσάς νέες παθογόνοι παράγοντες που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, Norovirus, και πολλά άλλα. Εάν τα δύο άτομα που μοιράζονται μια οδοντόβουρτσα έχουν κακή στοματική υγιεινή, το βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα ούλα.

14 Οδοντόπαστα

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 14

Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο όταν μοιράζεστε την οδοντόβουρτσά σας, αλλά υπάρχει κάποιο επίπεδο του κινδύνου όσον αφορά το αν θα αγγίξει το στόμιο του σωλήνα στις τρίχες της οδοντόβουρτσας. Λογικό.

15 Σκουλαρίκια

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 15

Με την κοινή χρήση των σκουλαρικιών είναι δυνατή η μετάδοση λοιμώξεων του αίματος. Κρατήστε τα σκουλαρίκια για τον εαυτό σας, ή τουλάχιστον να θυμάστε να τα αποστειρώνετε με οινόπνευμα πριν και μετά την ανταλλαγή.

16 Σαγιονάρες

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 16

Οι παλιές βρώμικες σαγιονάρες είναι ένα πολύ προσωπικό στοιχείο, επειδή είναι εύκολο για τον μύκητα και τα βακτηρίδια από το πόδια ενός ατόμου να ζήσουν στα παπούτσια, ειδικά αν αυτά είναι αρκετά σε υγρή κατάσταση. Είναι δυνατό να μεταδοθούν ασθένειες στα πόδια, όπως κονδυλώματα και ένας ιός που ονομάζεται μαλάκιο, και εμφανίζεται ως σπυράκια στο δέρμα.

17 Ακουστικά

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να μοιράζεσαι με άλλους - εικόνα 17

Το να ξεχάσετε τα ακουστικά σας είναι μια μικρή τραγωδία. Ποτέ όμως μη ζητήσετε δανεικά. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακουστικά μαζεύουν πολλά από τα βακτήρια των αυτιών. Όταν μοιράζεστε ακουστικά, έχετε κατά νου τα βακτήρια σταφυλόκοκκου και στρεπτόκοκκου. Αν πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστείτε τα ακουστικά σας, σκουπίστε τα καλά με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΣΥΣΚΕΥΗ 25 Σεπ 2020 | 17:38

Ποια είναι η Ελληνίδα γενετίστρια πίσω από το τεστ για τον κορονοϊό με αποτελέσματα σε 90’

Το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί παντού, δεν χρειάζεται εργαστήριο ή εξειδικευμένο προσωπικό, και κοστίζει 40 ευρώ

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 25 Σεπ 2020 | 15:40

Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: Δεν απαιτείται τεστ κορονοϊού πριν το αντιγριπικό εμβόλιο

Δεν απαιτείται έλεγχος για κορονοϊό πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ξεκαθαρίζει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

25 Σεπ 2020 | 15:19

Οι χειρότερες συμβουλές για αδυνάτισμα που έχεις ακούσει

Αυτά τα πολύ διαδεδομένα tips είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να πάρεις κιλά, αντί να χάσεις

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 25 Σεπ 2020 | 13:12

ΠΟΥ: Ελλείψεις αρχίζουν να παρατηρούνται στα αντιγριπικά εμβόλια - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο υπάρχει μείωση των ασθενών από εποχική γρίπη.

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ 25 Σεπ 2020 | 11:42

Ο κορονοϊός και οι άλλες θανατηφόρες πανδημίες της ανθρωπότητας - Αποκαλυπτικά ευρήματα

Μόνο το AIDS, από την εμφάνισή του έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 33 εκατομμυρίων ατόμων.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 25 Σεπ 2020 | 10:05

Νέα μελέτη: Ασφαλής η υδροξυχλωροκίνη για την καρδιά των ασθενών με κορονοϊό

Εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας, το φάρμακο για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλους αριθμούς ασθενών, σε οξεία φάση και με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 25 Σεπ 2020 | 09:03

Κορονοϊός: Πόσο προστατεύουν τα γυαλιά από τη μετάδοση

Η χρήση προστατευτικών γυαλιών είναι μεταξύ των μέτρων προστασίας σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Τι ισχύει όμως για τα κοινά γυαλιά που χρησιμοποιούμε.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 25 Σεπ 2020 | 08:36

Κορονοϊός - τεστ αντισωμάτων: Από 61% ως 87% η ακρίβεια των αποτελεσμάτων

Τα αντισώματα είναι κύτταρα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει μια λοίμωξη

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ NOVAVAX 25 Σεπ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Το 11ο κατά σειρά υποψήφιο εμβόλιο εισέρχεται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών

Σε αυτή τη δοκιμή του εμβολίου σκοπός είναι να συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές 18 ως 84 ετών.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 24 Σεπ 2020 | 21:24

ΙΣΑ: Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό

Εντονη ανησυχία τους για τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από την πανδημία του κορονοϊού

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 24 Σεπ 2020 | 19:08

Κορονοϊός - Γερμανία: Ελπίδες από τον "παθητικό" εμβολιασμό με αντισώματα

Επιστήμονες στη Γερμανία απομόνωσαν "πολύ αποτελεσματικά" αντισώματα κατά του κορονοϊού που μπορούν να χρησιμεύσουν για "παθητικό" εμβολιασμό

ΤΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 Σεπ 2020 | 18:52

Κορονοϊός: Επέλαση του ιού - 342 νέα κρούσματα σήμερα - 9 νεκροί - 68 διασωληνωμένοι

Σχετική σταθεροποίηση σε υψηλά νούμερα δείχνουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 24 Σεπ 2020 | 18:33

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πότε ξεκινά η συνταγογράφηση - Οδηγίες για τον εμβολιασμό υπό τον κορονοϊό

Ξεκινά η έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων