21 μυστικά για να βρείτε δουλειά σε μεγάλη εταιρεία

Έχετε στείλει δεκάδες βιογραφικά και έρχεται η στιγμή που σας τηλεφωνούν για την καθιερωμένη συνέντευξη. Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι;

Εύη Λαμπιδώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΗ ΛΑΜΠΙΔΩΝΗ
21 μυστικά για να βρείτε δουλειά σε μεγάλη εταιρεία

Το βιογραφικό είναι η πρώτη εντύπωση που δημιουργείτε σε μια επιχείρηση και στον αρμόδιο προϊστάμενο HR. Η συνέντευξη όμως είναι αυτή που θα καθορίσει τί απόφαση θα πάρει ο προϊστάμενος για να σας πει την πολυπόθητη λέξη: «Προσλαμβάνεστε»!

Δείτε τί πρέπει να κάνετε και τι όχι για να κάνετε την καλύτερη των εντυπώσεων.

1. Φροντίστε να γνωρίζετε, για την συνέντευξη, όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται

Ποιος θα σας πάρει συνέντευξη; Θα είναι ομαδική συνέντευξη με περισσότερα στελέχη ή ενώπιος ενωπίω; Γνωρίζοντας τι θα αντιμετωπίσετε θα είστε προετοιμασμένοι.

2. Σχεδιάστε τις απαντήσεις σας νωρίτερα

Η απάντηση στην ερώτηση: «Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς» είναι από τις σημαντικότερες. Μην μιλήσετε μόνο για τις επαγγελματικές σας δεξιότητες και για τα πτυχία σας. Αναφερθείτε στα χόμπι σας , που μπορούν να δώσουν κάποια στοιχείατου χαρακτήρα σας που κάνουν για την θέση. Ακόμα πείτε κάτι αστείο ή δοικμάστε και τον αυτοσαρκασμό. Θα τραβήξετε την προσοχή και θα σας θυμούνται.

3. Κάντε πρόβα τις απαντήσεις μπροστά στον καθρέφτη

Απαντήστε σε ερωτήσεις που θεωρείτε ότι θα σας κάνουν και κοιτάξτε τις εκφράσεις του προσώπου σας. Να χαμογελάτε ελαφρά, κάντε νεύματα νοηματικά και διατηρήσετε την επαφή μετα μάτια. Μην είστε ειρωνικοί και να μην έχετε ύφος 100 καρδηναλίων.

4. Κάντε πρόβα, κάντε πρόβα, κάντε πρόβα

Κάντε πρόβα στις δύσκολες ερωτήσεις. Καθήστε με έναν φίλο σας και δώστε του ερωτήσεις που θεωρείτε ότι θα σας θέσουν, ώστε να παριστάνει τον υπεύθυνο προσωπικού και απαντήστε τις.

5. Ελέξτε το προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα

Κοιτάξτε η εικόνα σας προς τα έξω να είναι αντιπροσωπευτική αλλά όχι προκλητική. Σβήστε οτιδήποτε θα επηρεάσει την κρίση των υπευθύνων. Τα ψάχνουν περισσότερο τελευταία.

6. Φροντίστε να ενημερώνεστε για τα νέα της εταιρείας για τηνοποία ενδιαφέρεστε

Ενεργοποιήστε τα Google Alerts (https://www.google.com/alerts) ώστε να λαμβάνετε email κάθε φορά που ανεβαίνει κάποιο νέο στος όρους που θα καθορίσετε. Προσθέστε όλες τις εταιρείες για τις οποίες ενδιαφέρεστε ή έχετε στείλει βιογραφικά.

7. Δείτε την διεύθυνση στον χάρτη

Πριν ξεκινήσετε για την συνέντευξη, δείτε που είναι στον χάρτη, και εφόσον ελέγξετε μέσω Google Maps δείτε στο street view πως είναι το κτίριο που θα πάτε για να το αναγνωρίσετε αμέσως. Αν θα χρησιμοποιήσετε συγκοινωνία ελέξτε την συχνότητα των δρομολογίων κάνοντας ίσως και μια δοκιμαστική διαδρομή. Δεν θέλετε να αργήσετε, σωστά;

8. Φτάστε εκεί νωρίς

Να είστε εκέι για το ραντεβού 10 λέπτα νωρίτερα. Να σιγοτραγουδάτε το γνωστό άσμα «Αν κοιμηθώ νωρίς θα σηκωθώ νωρίς θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς».

9. Κάντε καλή πρώτη εντύπωση

Μην είστε σιωπηλός πηγαίνοντας στο ραντεβού. Μιλήστε με κάποιον μέσα στην εταιρία, ίσως είναι συνάδελφός σας αύριο. Ρωτήστε κάτι ή πείτε μια ατάκα που θα κάνει εντύπωση. Αν φυσικά συστηθείτε, αναφέρετε το όνομά του αποχαιρετώντας τον. Bonus points!

10. Μην αφήσετε να σας ενοχλήσει κανείς

Δεν είναι ευγενικό να υπάρχουν διακοπές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, πόσο μάλλον από το κινητό σας. Φροντίστε να βάλετε στο αθόρυβο όποια συσκευή έχετε μαζί σας και σίγουρα να βγάλετε και τη δόνηση.

11. Ντυθείτε με αυτοπεποίθηση

Καλύτερα να ξέρετε από πριν το dress code της εταιρείας. Φροντίστε να φορέσετε κάτι ανάλογο αρκεί να νιώθετε αυτοπεποίθηση και να έχετε αέρα.

12. Να είστε ευγενικός με όποιον γνωρίζετε

Φορέστε το καλύτερο χαμόγελό σας και χαιρετήστε από τον εργαζόμενο στη reception μέχρι τη γραμματέα που θα σας οδηγήσει στον υπεύθυνο προσωπικού για την συνέντευξη.

13. Πετάξτε τον καφέ σας

Δεν πάτε για καφέ... σε συνέντευξη πάτε. Φροντίστε να πετάξετε το κύπελλό σας πριν μπείτε στην εταιρεία.

14. Να έχετε μάζί σας αντίγραφο του βιογραφικού σας

Το πιο πιθανό είναι να το έχει κρατήσει ο υπεύθυνος προσωπικού, αλλά γιατί να μην είστε προετοιμασμένος;

15. Να πάτε προετοιμασμένος

Να ξέρετε την ιστορία της εταιρείας, τις καινοτομίες της και όλες τιςεπιτυχίες της.

16. Μη φοβάστε να παραδεχτείτε τις αδυναμίες σας

Όταν σας ρωτήσουν για τις ικανότητες και τις αδυναμίες σας, μην φοβηθείτε να μιλήσετε ανοιχτά. Αν πείτε και κάποιο παράδειγμα από παλιό περιστατικό που σας έτυχε και τον τρόπο που το αντιμετωπίσατε θα δείξετε πολλά χαρακτηριστικά σας αλλά και τον τρόπο που σκέφτεστε.

17. Να κάνετε έξυπνες ερωτήσεις

Έξυπνες ερωτήσεις που δεν θα έχουν να κάνουν με τον μισθό σας και τις μέρες άδειας που δικαιούστε. Π.χ. «Πως θα περιγράφατε τον ιδανικό υπάλληλο για την θέση;» ή «Ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες μου;».

18. Να είστε συγκεντρωμένοι και να ακούτε

Μη διακόπτετε ποτέ τον άνθρωπο που σας παίρνει τη συνέντευξη. Να ξέρετε πότε πρέπει να μιλήσετε και πότε να ακούτε προσεκτικά.

19. Μειώστε τον περιφερειακό θόρυβο

Στην περίπτωση πουη συνέντευξη γίνει μέσω Skype φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά και να μειώσετε από το μικρόφωνο τους περιφερειακούς ήχους.

20. Να είστε κατάλληλα ντυμένος ακόμα και για τηλεφωνικές συνεντεύξεις

Θα βοηθήσει στην αυτοπεποίθησή σας το σωστό νυτύσιμο. Μη το παραλέιψετε.

21. Φροντίστε να αφήσετε το στίγμα σας

Μετά τη συνέντευξη στείλτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα στον άνθρωπο που σαςπήρε τη συνέντευξη. Γράψτε για κάτι συγκεκριμένο που σας έκανε εντύπωση. Θα κάνετε σίγουρα καλή εντύπωση χωρί να φανεί ότι κολακεύετε για να κερδίσετε πόντους.

Καλή σας επιτυχία!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 08 Απρ 2021 | 08:28

Γιώργος Πατούλης: Για τη Μαρίνα νιώθω αγάπη και τρυφερότητα - Είναι η μητέρα του παιδιού μας

Για την Μαρίνα Πατούλη μίλησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 08 Απρ 2021 | 07:53

Πώς ο Μητσοτάκης έβαλε κατηγορηματικά "πάγο" στο σενάριο πρόωρων εκλογών

"Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 07 Απρ 2021 | 21:02

Εκκληση Μητσοτάκη: Καλώ και παρακαλώ τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Προσωπική έκκληση προς τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ 07 Απρ 2021 | 20:02

Μητσοτάκης: "Οι ειδικοί θα μας πουν τι θα κάνουμε το Πάσχα - Μετά θα ανοίξει η εστίαση με τραπεζάκια έξω"

Το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

ΣΤΗΝ ΕΡΤ2 07 Απρ 2021 | 14:09

"Πλάνα με ουρά": Μια διαφορετική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ζώα συντροφιάς

Η Τασούλα Επτακοίλη συναντά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο καταφύγιο της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης και συζητεί μαζί του το νέο σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 05 Απρ 2021 | 23:30

Τσίπρας: "Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δέχεται πιέσεις για να παίρνει τις αποφάσεις που θέλει η κυβέρνηση"

"Ετούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ 05 Απρ 2021 | 11:34

Συνέντευξη Χατζηδάκη στο Capital.gr για εκκρεμείς συντάξεις, αναδρομικά, υπερωρίες και ανεργία

Ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνει πως το εργασιακό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει αλλαγές στις υπερωρίες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Απρ 2021 | 20:48

Ανδρέας Μικρούτσικος: Από εκεί ξεκίνησε το ρήγμα με τον ΣΚΑΪ

"Ήταν πορεία σε ναρκοπέδιο. Μονίμως άκουγα από τα αυτιά "σταματήστε τον", "μη μιλήσει", "μην κάνει αυτό", "μην κάνει το άλλο", τόνισε ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Απρ 2021 | 13:30
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΣΤΟ "ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ" 03 Απρ 2021 | 18:41

Παρέμβαση Χατζηνικολάου στο "Καλύτερα δε γίνεται" - Η συγγνώμη της Ναταλίας Γερμανού

Παρεξήγηση μεταξύ της παρουσιάστριας του "Καλύτερα δεν γίνεται" Ναταλίας Γερμανού και του Νίκου Χατζηνικολάου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 03 Απρ 2021 | 12:21

Η αποκάλυψη της Τζένης Μπαλατσινού: Πώς της έκανε πρόταση γάμου ο Βασίλης Κικίλιας

Μια εξομολογητική συνέντευξη έδωσε η Τζένη Μπαλατσινού, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες του έρωτά της με τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΟΦ - ΕΜΑ 02 Απρ 2021 | 11:31

Σκέρτσος: Το lockdown, όπως εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο, είναι εισήγηση της επιτροπής - Δεν καπελώνουμε τους επιστήμονες

Στα της πανδημίας, ο κ. Σκέδρτσος σημείωσε πως "με βάση τις δυνατότητές της, η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 31 Μαρ 2021 | 22:33

Facebook: Μπλόκαρε νέα συνέντευξη του Τραμπ στη σελίδα της νύφης του

Η Λάρα Τραμπ είναι παντρεμένη με τον γιο του μεγιστάνα - Επ'αόριστον αποκλεισμένος από το Facebook ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.