Follow us

3 περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγεις τη διαλειμματική νηστεία (οπωσδήποτε)

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική διατροφική στρατηγική για ορισμένα άτομα, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η διαλειμματική νηστεία έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως διατροφική στρατηγική για τη διαχείριση του βάρους και τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι κατάλληλη για όλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσπάθεια διαλείπουσας νηστείας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Παρακάτω θα βρεις τρία συγκεκριμένα σενάρια στα οποία τα άτομα πρέπει να αποφεύγουν τη διαλείπουσα νηστεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Υψηλότερες θερμιδικές ανάγκες

Η διαλείπουσα νηστεία συνήθως περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ των περιόδων φαγητού και νηστείας, συχνά περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων κατά τις περιόδους νηστείας. Αν και αυτή η προσέγγιση μπορεί να λειτουργεί καλά για μερικούς ανθρώπους, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες θερμιδικές ανάγκες. Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων για τις οποίες η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι επιζήμια.

Τα άτομα που εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές πρέπει να αποφεύγουν τη διαλείπουσα νηστεία:

► Λιποβαρή: Εάν είσαι ήδη λιποβαρής ή προσπαθείς να πάρεις βάρος, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα. Αυτά τα άτομα χρειάζονται επαρκείς θερμίδες σε καθημερινή βάση για σωστή ανάπτυξη και η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλεια βάρους.

► Έφηβοι (κάτω των 18 ετών): Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση ανάπτυξης και ανάπτυξης και χρειάζονται μια σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών και θερμίδων για να υποστηρίξουν τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επηρεάσει αυτές τις απαιτήσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

► Έγκυος ή Θηλασμός: Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός απαιτούν πρόσθετες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη τόσο της υγείας της μητέρας όσο και της ανάπτυξης του μωρού. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να στερήσει τον οργανισμό από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, βλάπτοντας δυνητικά τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί.

Σε κίνδυνο για Διατροφική Διαταραχή

Η διαλείπουσα νηστεία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών, ιδιαίτερα νευρικής βουλιμίας. Επομένως, τα άτομα που είναι επιρρεπή σε διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να αποφεύγουν οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει νηστεία.

Οι παράγοντες κινδύνου για διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν:

► Οικογενειακό ιστορικό: Η ύπαρξη ενός μέλους της οικογένειας με διατροφική διαταραχή μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια ενός ατόμου να αναπτύξει το ίδιο.

► Τελειομανία: Τα άτομα με τάσεις τελειομανίας μπορεί να αποκτήσουν εμμονή με τα διατροφικά τους πρότυπα, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ 13Η ΧΡΟΝΙΑ 06 Δεκ 2023 | 19:36

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Τρεις στους 4 Έλληνες πήραν κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους 12 μήνες - Ένας στους τέσσερις έχει στο σπίτι για ώρα ανάγκης

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ 06 Δεκ 2023 | 10:11

Τζανάκης για την κινέζικη πνευμονία που χτυπάει τα παιδιά: Μάλλον δεν είναι νέος ιός - Πάλι η Κίνα δίνει ελλιπείς πληροφορίες

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το γεγονός ότι πλήττονται μόνο παιδιά και όχι ο υπόλοιπος πληθυσμός δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα είναι αναπνευστικές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 06 Δεκ 2023 | 08:20

Τι είναι το σύνδρομο λευκού πνεύμονα - Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μυστηριώδους κινέζικης πνευμονίας

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κόπωση και παρατεταμένο βήχα που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες.

05 Δεκ 2023 | 21:05

O ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση υαλουρονικού οξέως: Οι τρεις οδηγίες για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών

Η χορήγησή των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 05 Δεκ 2023 | 09:13

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Ηλίας Μόσιαλος- "Να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη υγειονομική κρίση"

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

01 Δεκ 2023 | 16:54

ΑΣ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ 90’s!: H διαφορετική και έξυπνη καμπάνια ενημέρωσης για τον HIV από τη Θετική Φωνή

Με χιούμορ και με έμπνευση από τη δεκαετία του ‘90 η Νατάσα Γιάμαλη, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μας καλούν να ξεκολλήσουμε από τα στερεότυπα του παρελθόντος για τον HIV.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 01 Δεκ 2023 | 08:50

Στικάκια νικοτίνης: Παγώνη και Τζανάκης εξηγούν τι είναι τα σκευάσματα που έστειλαν 3 μαθητές στο νοσοκομείο [βίντεο]

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

30 Νοε 2023 | 17:35

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Η Gilead Sciences περιορίζει τις δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης λόγω των αυξημένων επιστροφών (clawback)

Κάθε χρόνο, η Gilead Sciences Ελλάδας, αναλαμβάνει την υλοποίηση πληθώρας δράσεων σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού

14 ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΩΝ 29 Νοε 2023 | 15:03

Τι είναι τα "στικάκια" νικοτίνης που χρησιμοποίησαν οι 3 μαθητές στο Ηράκλειο- Αισθάνθηκαν αδιαθεσία, σχεδόν λιποθύμησαν

Τα εν λόγω στικάκια τα είχε προμηθευτεί ένα άλλο παιδί, ο οποίος τα έδωσε στους 3 μαθητές, για να ... σταματήσουν και εκείνα το κάπνισμα.

27 Νοε 2023 | 15:00

Sobi: Ισχυρό χαρτοφυλάκιο θεραπευτικών επιλογών στην ανοσολογία

H Sobi χαρίζει "σπάνια δύναμη" σε "σπάνιους ανθρώπους" και στον τομέα της ανοσολογίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 24 Νοε 2023 | 18:36

ECDC: Προειδοποιεί για το επικίνδυνο μικρόβιο Κλεμπσιέλλα - Εντοπίστηκε σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

Η Klebsiella μπορεί να προκαλέσει νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, βακτηριαιμία και μηνιγγίτιδα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 23 Νοε 2023 | 17:56

ΕΟΦ: Προειδοποιήσεις για φάρμακα για κώφωση και αιμορροΐδες που κυκλοφορούν χωρίς άδεια στην Ελλάδα

Τα 2 φάρμακα, για την κώφωση και τις αιμορροΐδες, αντίστοιχα, κυκλοφορούν χωρίς άδεια του ΕΟΦ και μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία

ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ 570.000 ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ 23 Νοε 2023 | 10:09

Η παχυσαρκία και το αυξημένο βάρος μεγαλώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου.