X

5 τροφές που πρέπει να καταναλώνεις αυθημερόν - Αλλιώς διατρέχεις κίνδυνο δηλητηρίασης

Δες ποιες είναι και απόφυγε το συγκεκριμένο λάθος.

Γράφει: TheToc team

Πολλές φορές το συνηθίζουμε. Φτιάχνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού για να μας διευκολύνει για την επόμενη μέρα, έχοντας έτοιμο φαγητό. Ωστόσο, η δημοφιλής συνήθεια του meal prep μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη αν δεν τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες αποθήκευσης. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ορισμένα τρόφιμα δεν πρέπει να τα αφήνουμε για την επόμενη μέρα, καθώς κινδυνεύουμε να τα καταναλώσουμε μολυσμένα με επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.

Η Δρ. Tracey Brigman, διαιτολόγος από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας και ο Δρ. Darin Detwiler, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, εξηγούν στη Daily Mail ότι ακόμα και αν το φαγητό σου φαίνεται "αθώο", μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια όπως η Εσερίχια κόλι (E. coli), η Σαλμονέλα (Salmonella) και η Λιστέρια (Listeria), τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σου. Έτσι, αν φτιάχνεις μεγαλύτερη ποσότητα για να την έχεις έτοιμη την επόμενη μέρα, είναι σημαντικό να ξέρεις ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλωθούν αυθημερόν.

1. Βραστά αυγά

Είναι ωραία, γρήγορη και θρεπτική επιλογή για το πρωινό σου, αλλά αν τα αφήσεις ξεφλουδισμένα για παραπάνω από 24 ώρες, μπορεί να διατρέχεις κίνδυνο για πονοκέφαλο, πυρετό και μυϊκούς πόνους.

Ο λόγος; Όταν ξεφλουδίζεις τα αυγά, η προστατευτική μεμβράνη του κελύφους αφαιρείται και οι βακτηριακές μολύνσεις, όπως η Listeria, έχουν εύκολο δρόμο να εισχωρήσουν στο αυγό. Όπως τονίζει η Δρ. Tracey Brigman "τα αυγά πρέπει να καταναλώνονται εντός 24 ωρών αφού τα ξεφλουδίσεις και να αποθηκεύονται στο ψυγείο, αμέσως μετά το βράσιμο".

Δείτε περισσότερα στο shape.gr