X

Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω: Γιατί νιώθουμε τόσο καλά μετά από κάθε μπουκιά;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι συναρπάζει τον εγκέφαλό σου κάθε φορά που τρως.

Γράφει: TheToc team

Αν ποτέ αναρωτήθηκες γιατί η κάθε μπουκιά από το αγαπημένο σου φαγητό είναι τόσο απολαυστική και σου δημιουργεί την επιθυμία να συνεχίσεις να τρως, δεν είσαι μόνη. Όλοι έχουμε βιώσει την αίσθηση της ευχαρίστησης που ακολουθεί την κατάποση ενός νόστιμου γεύματος. Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε αυτό το μυστήριο και μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί νιώθουμε τόσο καλά μετά από κάθε μπουκιά.

Το μυστικό της ευτυχίας στην... κατάποση

Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βόννης και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποκαλύπτει ότι η αίσθηση της ευχαρίστησης που νιώθουμε μετά την κατανάλωση τροφής μπορεί να συνδέεται με μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται σεροτονίνη. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις προνύμφες της μύγας των φρούτων (Drosophila) και διαπίστωσαν ότι η διαδικασία της κατάποσης ενεργοποιεί ένα σύστημα στον εγκέφαλο που σχετίζεται με την απελευθέρωση σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη: Η "ορμόνη της ευτυχίας"

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση και την ευημερία μας. Στους ανθρώπους, η σεροτονίνη επηρεάζει τη διάθεση, τη συμπεριφορά και την επιθυμία μας για τροφή. Στην περίπτωση των προνυμφών, όταν καταπίνουν τροφή, οι νευρώνες που παράγουν σεροτονίνη ενεργοποιούνται και τους κάνουν να αισθάνονται ευχαρίστηση, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν να τρώνε.

Η έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές μικροσκοπίας ηλεκτρονίων για να αναλύσουν τα νευρικά δίκτυα στις προνύμφες των μυγών. Ανέλυσαν το σύστημα επικοινωνίας μεταξύ του πεπτικού συστήματος και του εγκεφάλου για να κατανοήσουν πώς η διαδικασία της κατάποσης επηρεάζει την απελευθέρωση της σεροτονίνης. Βρήκαν ότι υπάρχει ένας ειδικός "ανιχνευτής τεντώματος" στον οισοφάγο των προνυμφών, ο οποίος στέλνει σήματα στον εγκέφαλο όταν καταπίνουν τροφή.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr