X

84% υψηλότερος κίνδυνος άνοιας με αυτή τη διατροφική συνήθεια!

Τι δείχνει η νέα έρευνα και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη μνήμη μας με τη σωστή διατροφή.

Γράφει: TheToc team

Υπάρχει πιθανότητα αυτό που τρως σήμερα μπορεί να επηρεάσει το μυαλό σου μετά από δεκαετίες; Όχι μόνο τη διάθεσή σου ή τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και το αν θα διατηρήσεις τη μνήμη σου όσο μεγαλώνεις. Μια πρόσφατη μελέτη από το Glenn Biggs Institute for Alzheimer’s & Neurodegenerative Diseases του Πανεπιστημίου Υγείας του Τέξας στο Σαν Αντόνιο και τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης αποκαλύπτει ότι οι διατροφικές σου συνήθειες μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Άνοια και διατροφή: Τι αποκαλύπτει η μελέτη;

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, εξέτασε δεδομένα από 1.487 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, χωρίς ιστορικό άνοιας στην αρχή της μελέτης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη διάσημη Framingham Heart Study, μια μεγάλη έρευνα για την υγεία που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1940. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 13 χρόνια, ενώ καταγράφηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια.

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου άνοιας. Γι’ αυτό υπολόγισαν τον Δείκτη Διατροφικής Φλεγμονής (Dietary Inflammatory Index – DII) για κάθε άτομο.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr