Η μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη λιπώδη νόσο του ήπατος αφορά τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία όμως δεν οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ.
Η βλάβη εντούτοις που προκαλεί στο ήπαρ μπορεί να είναι εξίσου σοβαρή με εκείνη των χρόνιων χρηστών. Τα άτομα με αυτήν την πάθηση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά ηπατικά προβλήματα, αλλά και για καρδιαγγειακή νόσο.
Νέα μελέτη αποκάλυψε πως ακόμη και μόνο ένα αναψυκτικό light την ημέρα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της λιπώδους νόσου του ήπατος κατά 60%. Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως αντίστοιχος κίνδυνος για τα αναψυκτικά με ζάχαρη υπολογίζεται σε 50%. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο UEG Week 2025, το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, εν αναμονή της πλήρους επιστημονικής δημοσίευσης.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lihe Liu, μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα γαστρεντερολογίας στο First Affiliated Hospital of Soochow University, στο Suzhou της Κίνας, τα ποτά με ζάχαρη έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής εδώ και χρόνια, ενώ τα light θεωρούνται συχνά πιο υγιεινές επιλογές. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η έρευνα δείχνει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα αναψυκτικά με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, όπως ένα κουτάκι την ημέρα.
Η ίδια μελέτη εντόπισε επίσης συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης και του αυξημένου κινδύνου θανάτου από ηπατική νόσο. "Τα αποτελέσματα αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι ακίνδυνα και υπογραμμίζουν την ανάγκη επαναξιολόγησης του ρόλου τους στη διατροφή και στην υγεία του ήπατος", δήλωσε.
Τι έδειξε η μελέτη
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περίπου 124.000 ενήλικες χωρίς ιστορικό ηπατικής νόσου. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον τύπο και τη συχνότητα κατανάλωσης ποτών μέσω ερωτηματολογίων σε διάστημα δέκα ετών.
Πέρα από τη σύνδεση με την ηπατική νόσο, διαπιστώθηκε ότι η αντικατάσταση των αναψυκτικών με νερό μείωσε τον κίνδυνο κατά 13% σε όσους κατανάλωναν αναψυκτικά με ζάχαρη και κατά 15% σε όσους έπιναν αναψυκτικά διαίτης. Ωστόσο, η εναλλαγή μεταξύ των δύο τύπων αναψυκτικών δεν οδήγησε σε μείωση του κινδύνου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποτά με ζάχαρη προκαλούν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που ευνοεί την αύξηση βάρους και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.
Αν και περιέχουν λιγότερες θερμίδες, τα αναψυκτικά διαίτης ενδέχεται επίσης να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ήπατος μέσω άλλων μηχανισμών:
-Αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου,
-Αλλαγές στο αίσθημα κορεσμού,
-Ενίσχυση της προτίμησης για γλυκές γεύσεις,
-Και ενδεχομένως διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης.
Αντίθετα, το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό χωρίς να επηρεάζει τον μεταβολισμό, βοηθά στο αίσθημα πληρότητας και στηρίζει τη συνολική μεταβολική ισορροπία.