Βρισκόμαστε ήδη εδώ και περίπου είκοσι ημέρες σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης του υγειονομικού φορτίου και οι κρίσιμοι, "σκληροί" όπως χαρακτηρίζονται, δείκτες της πανδημίας δείχνουν σημάδια βελτίωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται πλέον σε 0,96, ενώ και ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί περαιτέρω. Στις αρχές Μαΐου διαμορφωνόταν σε 4,35% και το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο δείκτης θετικότητας περιορίστηκε στο 3,47% - κάτω από το όριο συναγερμού του 4% - σε σύνολο 62,3 χιλιάδες τεστ.
Παράλληλα συνεχίστηκε η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίοι με βάση τα τελευταία στοιχεία ανέρχονται σε 683 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 293. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 346 ασθενείς και η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 44 έτη.
Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, που θα περιλαμβάνουν τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, τον όγκο των νοσηλειών και την κατάσταση στις ΜΕΘ θα παρουσιαστούν το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής Γκίκα Μαγιορκίνη.
Και στους τρεις αυτούς δείκτες η εικόνα θα είναι βελτιωμένη.
Αν και βρισκόμαστε στην άρση του lockdown θα συνεχιστεί σε καθημερινή βάση η επιδημιολογική επαγρύπνηση και παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών. Επίσης σε εβδομαδιαία βάση θα παρακολουθείται μέσω του παρατηρητηρίου Covid το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις περιφέρειες της χώρας, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα και η πληρότητα του Ε.ΣΥ. ανά υγειονομική περιφέρεια.
Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Covid, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφωνόταν σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.658 κρούσματα, από 2.417 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας μείωση 31,4% σε σύγκριση με την εβδομάδα που προηγήθηκε. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 45,7% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 14% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα ήταν διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.
Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσίαζε μείωση σε 84%. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανερχόταν σε 90% και 93% αντίστοιχα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr