Follow us

Αλλαντίαση: Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση που σκότωσε την 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό - Τι να προσέξετε

Τι είναι η φονική αλλαντίαση που στέρησε τη ζωή στην 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μια 32χρονη Ελληνίδα, μόνιμη κάτοικος Παρισιού, έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της από αλλαντίαση, αφού πρώτα κατανάλωσε σαρδέλες σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας. Στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση και ο Ιρλανδός σύζυγός της.

Διαβάστε Επίσης

Την περασμένη εβδομάδα, η νεαρή γυναίκα είχε ταξιδέψει μαζί με τον σύζυγό της και φίλους τους μέχρι την πόλη του Μπορντό στο πλαίσιο γαστριμαργικού τουρισμού και επισκέφτηκαν το διάσημο εστιατόριο "Tchin Tchin Wine Bar". Εκεί έφαγαν σαρδέλες σε βαζάκι που είχε παρασκευάσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εστίασης.

Όμως, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι σαρδέλες δεν είχαν κονσερβοποιηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν βακτήρια που προκάλεσαν αλλαντίαση, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να χάσει τη ζωή της.

Αλλαντίαση: Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση από την οποία πέθανε η 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τροφιμογενής αλλαντίαση από την οποία έχασε τη ζωή της η 32χρονη Ελληνίδα προκύπτει όταν το βακτήριο Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).

Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.

Ως εκ τούτου, συστήνεται η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αλλαντίαση:

Μπορείτε να προφυλάξετε εσάς, την οικογένειά σας και τους άλλους τηρώντας τις ακόλουθες οδηγίες:

Γνωρίστε τα τρόφιμα που μπορεί να αποτελούν πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης

Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας αποτελούν την πιο συχνή πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης που συνδέεται με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων που παρασκευάζονται σε οικιακό περιβάλλον.

Η τιμή του pH των τροφίμων αυτών είναι μεγαλύτερη από 4,6. Στην κατηγορία των τροφίμων χαμηλής οξύτητας περιλαμβάνονται:

  • Η πλειονότητα των λαχανικών (π.χ. σπαράγγια, πράσινα φασολάκια, παντζάρια, πατάτες, καλαμπόκι)
  • Ορισμένα φρούτα (π.χ. σύκα, κάποιες ποικιλίες ντομάτας)
  • Γάλα
  • Κρέας (όλα τα είδη)
  • Ψάρια
  • Θαλασσινά

Η επιμόλυνση ενός τροφίμου μπορεί να γίνει λόγω ακατάλληλου χειρισμού του κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη χρήση του.

Παραδείγματα τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης είναι:

  • Ψιλοκομμένο σκόρδο σε λάδι
  • Κονσέρβα σάλτσας (sauce) τυριού
  • Κονσέρβες ντομάτας
  • Χυμός καρότου
  • Ψημένες πατάτες τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο

Χρησιμοποιείστε κατάλληλες πρακτικές κονσερβοποίησης τροφίμων

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της τροφιμογενούς αλλαντίασης, κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης τροφίμων στο οικιακό περιβάλλον, είναι η τήρηση των επίσημων οδηγιών των φορέων που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων. Αποφεύγουμε συμβουλές και οδηγίες ακόμη και εάν προέρχονται από συγγενείς και φίλους.

Χρησιμοποιείστε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τα τρόφιμα που θέλετε να κονσερβοποιήσετε

Η κονσερβοποίηση υπό πίεση είναι η μόνη συνιστάμενη μέθοδος για την παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων χαμηλής οξύτητας στο οικιακό περιβάλλον.

  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ συσκευή κονσερβοποίησης με νερό που βράζει για τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας διότι δεν προστατεύει από την τοξίνη της αλλαντίασης.
  • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική πολύ-συσκευή μαγειρέματος ακόμη και εάν έχει τις ενδείξεις "κονσερβοποίηση ή κονσερβοποίηση με ατμό".

Για την κονσερβοποίηση υπό πίεση, να θυμάστε:

  • Χρησιμοποιείστε συσκευή πίεσης στη σχάρα της οποίας μπορούν να τοποθετηθούν τουλάχιστον 4 βάζα του 1 λίτρου σε όρθια θέση.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μανόμετρο/δείκτης πίεσης της συσκευής είναι ακριβές και λειτουργεί ορθά. Στην περίπτωση που έχετε αμφιβολίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή της συσκευής.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τον καθαρισμό και την αποστείρωση των αντικειμένων και των εξαρτημάτων της συσκευής που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του κονσερβοποιημένου προϊόντος.
  • Εξαερώστε τη συσκευή πριν τη διαδικασία πίεσης και ακολουθήστε τα συνιστώμενα βήματα ψύξης.
  • Ακολουθείστε τους χρόνους επεξεργασίας και τις τιμές πίεσης, που έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα. Να λαμβάνετε πάντα υπόψη το είδος του τροφίμου, το μέγεθος του βάζου και την τεχνική συσκευασίας του τροφίμου στο βάζο. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν έχετε να χειριστείτε τρόφιμα χαμηλής οξύτητας.

Όταν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα ενός τροφίμου, απορρίψτε το

Διατηρείτε τις οικιακές κονσέρβες μόνο για ενδεδειγμένο χρόνο. Μετά την ασφαλή επεξεργασία και παρασκευή του τροφίμου, τοποθετήστε ετικέτες στα βάζα με την ημερομηνία παρασκευής και αποθηκεύστε τα σε καθαρό, δροσερό και σκοτεινό χώρο. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε θερμοκρασίες από 10oC έως 21oC. Μην κονσερβοποιείτε ποσότητες τροφίμων μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως καταναλώνετε ετησίως, εκτός εάν οι επίσημες οδηγίες για την παρασκευή ενός συγκεκριμένου είδους τροφίμου είναι διαφορετικές.

Εάν αμφιβάλλετε για το αν έχουν ακολουθηθεί ορθά οι οδηγίες και οι ασφαλείς πρακτικές οικιακής κονσερβοποίησης, μην καταναλώνετε το κονσερβοποιημένο τρόφιμο.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που είτε έχουν παρασκευαστεί σε οικιακό περιβάλλον είτε έχουν αγοραστεί από κάποιο κατάστημα, μπορεί να είναι μολυσμένα με τοξίνες ή άλλα παθογόνα βακτήρια όταν:

  • ο περιέκτης έχει διαρροή, είναι διογκωμένος ή φουσκωμένος
  • ο περιέκτης φαίνεται κατεστραμμένος, σπασμένος, χτυπημένος ή σκουριασμένος
  • κατά το άνοιγμα του περιέκτη εκτοξεύεται υγρό ή αφρός
  • το τρόφιμο είναι αποχρωματισμένο, έχει μούχλα ή άσχημη οσμή
  • Απορρίψτε με ασφάλεια το τρόφιμο και τις κονσέρβες που μπορεί να έχουν μολυνθεί, χρησιμοποιώντας γάντια από πλαστικό ή λάτεξ, πριν χειριστείτε ανοικτούς περιέκτες τροφίμων που πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί.
  • Χρησιμοποιείστε διάλυμα χλωρίνης για τον καθαρισμό και την απολύμανση των διαρροών ενός τροφίμου που μπορεί να είναι μολυσμένο.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη της αλλαντίασης;

  • Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή το τουρσί (πίκλες) πρέπει να συντηρούνται πάντα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους.
  • Συντηρείτε πάντα στο ψυγείο έλαια με σκόρδο ή βότανα που έχετε παρασκευάσει στο οικιακό περιβάλλον και απορρίψτε τα, εάν δεν τα χρησιμοποιήσετε εντός 4 ημερών.
  • Εάν έχετε ψήσει πατάτες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, διατηρήστε τις ζεστές (θ>60oC) μέχρι να τις σερβίρετε ή συντηρείστε τις σε ψυγείο με χαλαρό το περιτύλιγμα ώστε να αερίζονται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 18 Σεπ 2023 | 21:22

BFMTV: Ασφυξία η αιτία θανάτου της 32χρονης Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό

Αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις που ενδέχεται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα του ιατροδικαστή.

15 Σεπ 2023 | 21:10

Γαλλία: Εισαγγελική έρευνα για το θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας και τα άλλα 12 κρούσματα αλλαντίασης

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε o εισαγγελέας του Μπορντό, δύο ημέρες μετά την εκδήλωση πολλαπλών περιστατικών αλλαντίασης

ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 15 Σεπ 2023 | 15:03

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον θάνατο της 32χρονης στο Μπορντό: "Τη θυμόμαστε ως μια ζωντανή και δραστήρια παρουσία"

Το Πανεπιστήμιο κάνει λόγο για μία ζωντανή και δραστήρια παρουσία στα αμφιθέατρα της σχολής και εκφράζουν τα συλληπητήριά τους στην οικογένεια της κοπέλας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ASSOCIATED PRESS 15 Σεπ 2023 | 13:42

Μπορντό: "Νόμιζα ότι αφυδατώθηκε ή ότι έπαθε εγκεφαλικό": Σύντροφος θαμώνα με αλλαντίαση περιγράφει την στιγμή που κατέρρευσε

Ο Τζάκσον και η σύντροφός του Κρίστι Μπρένερ, πέρασαν από το Tchin Tchin Wine Bar στις 4 Σεπτεμβρίου και δοκίμασαν κρασί με μικρά πιάτα σαρδέλας και αλλαντικών.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΜΕ 15 Σεπ 2023 | 11:21

Μπορντό: Η Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση είχε πάει σε δύο νοσοκομεία και διέγνωσαν... λαρυγγίτιδα

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, η 32χρονη είχε πάει σε δύο νοσοκομεία, όμως οι γιατροί δεν διέγνωσαν την αλλαντίαση.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΠΙΑΤΟ 14 Σεπ 2023 | 18:19

Αυτή είναι η 32χρονη που πέθανε από αλλαντίαση: Το "φονικό" πιάτο του διάσημου εστιατορίου - Δίνει μάχη ο άνδρας της

Το γεύμα με φίλους σε εστιατόριο του Μπορντό είχε τραγική κατάληξη για την 32χρονη Ελληνίδα που έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΟΞΙΝΗ 14 Σεπ 2023 | 15:09

Γαλλία: 32χρονη Ελληνίδα πέθανε από αλλαντίαση - Έφαγε σαρδέλες σε εστιατόριο, σε κρίσιμη κατάσταση και ο σύζυγος της

Η νεαρή Ελληνίδα έχασε τη ζωη της από αλλαντίαση - Στο νοσοκομείο ακόμα 12 άτομα

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΩΖΕΙ 23 Σεπ 2023 | 10:22

Τι είναι το "σκουλήκι της καρδιάς" στον σκύλο - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Διροφιλαρίωση

Είναι εξαιρετικής σημασίας να μεταφέρουμε στον κτηνίατρό μας αλλαγές στη συμπεριφορά των αγαπημένων μας τετράποδων συνοδοιπόρων

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ 22 Σεπ 2023 | 16:34

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Ανιχνεύθηκε υδράργυρος σε συμπλήρωμα διατροφής - Ποιο είναι

Στο προϊόν ανιχνεύτηκε υδράργυρος σε συγκέντρωση που υπερβαίνει τα ανώτατα νομοθετικά επιτρεπόμενα όρια.

BA.2.86 22 Σεπ 2023 | 12:05

Κορονοϊός: Μέσα σε όλα, έρχεται και η... Pirola - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή

Υπάρχει ήδη αύξηση της θετικότητας για SARS-CoV2, όπως και των εισαγωγών στα νοσοκομεία για COVID-19.

21 Σεπ 2023 | 14:36

Καλή υγεία: Οι top συμβουλές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό σου στοιχείο και η επένδυση σε αυτήν αξίζει κάθε προσπάθεια.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 19 Σεπ 2023 | 07:00

Οσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αλλαντίαση: Οι τροφές που αναπτύσσεται, τα συμπτώματα, πώς θα προστατευθούμε

Τι είναι ακριβώς όμως η αλλαντίαση, πώς προκαλείται και ποια είναι τα συμπτώματα;