Follow us

Αλτσχάιμερ: Για πρώτη φορά φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια μνήμης και αλλάζει την πορεία της νόσου - Τι έδειξε η μελέτη

Το φάρμακο ( lecanemab) επιβράδυνε την πρόοδο της νόσου κατά 27% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, προσφέροντας ελπίδα στους ασθενείς που ελπίζουν σε μια αποτελεσματική θεραπεία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

Ένα πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ, που κατασκευάστηκε από τις εταιρείες Eisai και Biogen, επιβράδυνε τη γνωστική και λειτουργική απώλεια και μάλιστα στα αρχικά στάδια της νόσου. Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια μεγάλη δοκιμή ασθενών και είναι η πρώτη φορά που μια θεραπεία δείχνει πως μπορεί να αντιστρέψει την πορεία της νόσου.

Το φάρμακο ( lecanemab) επιβράδυνε την πρόοδο της νόσου κατά 27% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, επιτυγχάνοντας τον κύριο στόχο της μελέτης και προσφέροντας ελπίδα στους ασθενείς που ελπίζουν σε μια αποτελεσματική θεραπεία.

Ο Ronald Petersen, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη νόσο της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα είπε: "Δεν είναι τεράστιο αποτέλεσμα, αλλά είναι θετικό".

Η μελέτη έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς πολλές φαρμακευτικές έχουν προσπαθήσει, αλλά δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια που επηρεάζει περίπου 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Διαβάστε Επίσης

Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Με βάση στοιχεία του 2019, πάνω από διακόσιες χιλιάδες άτομα ζουν με άνοια στην Ελλάδα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και πάνω από 40% έως το 2050.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια, αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία, για αυτό και το βάρος έχει δοθεί στην έγκαιρη διάγνωση, αφού όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο γρηγορότερα θα ξεκινήσει η φαρμακευτική αγωγή και τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας της.

"Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη δοκιμή φάσης 3 ενός φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ που επιβραδύνει επιτυχώς τη γνωστική απώλεια", δήλωσε η Δρ. Susan Kohlhaas, διευθύντρια έρευνας στο Alzheimer’s Research UK.

Διαβάστε Επίσης

Τα συμπτώματα

Η έναρξη της νόσου είναι αργή και προοδευτική, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο και να επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, οι διαταραχές της μνήμης είναι το πρωιμότερο σύμπτωμα.

Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων συμβάντων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης). Καθώς η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένης της εύκολης απώλειας προσανατολισμού), στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στην απώλεια κινήτρων, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς. Σταδιακά, χάνονται σωματικές λειτουργίες, τελικά οδηγούν σε θάνατο.

Γενικά η νόσος εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

Την ίδια ώρα, το μέσο προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση κυμαίνεται από τρία έως εννέα έτη. Λιγότεροι από 3% των ατόμων ζουν περισσότερο από δεκατέσσερα έτη μετά από τη διάγνωση. Η αιτία και η πρόοδος της ασθένειας δεν είναι κατανοητή καλά ακόμη.

Η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 1.800 ασθενείς σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ και λάμβαναν δύο φορές την εβδομάδα εγχύσεις του φαρμάκου. Η θεραπεία έδειξε ακόμη πως μειώνει τις τοξικές πλάκες στον εγκέφαλο.

Εντούτοις περίπου το ένα πέμπτο των ασθενών παρουσίασαν παρενέργειες, όπως οίδημα του εγκεφάλου, αιμορραγία του εγκεφάλου ορατή στις σαρώσεις PET.

Η Eisai και η Biogen αναμένεται να υποβάλουν αίτηση για ρυθμιστική έγκριση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 22 Νοε 2022 | 17:30

Κρις Χέμσγουορθ: Ο "Thor" σταματά για λίγο την υποκριτική - Το σπάνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Σε συνέντευξή του στο Vanity Fair, ο Κρις Χέμσγουορθ εξήγησε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που αντιμετωπίζει μόλις το 2-3% του πληθυσμού.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 26 Νοε 2022 | 08:38

Εξαρση της γρίπης στα παιδιά: Πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, αυξάνονται τα περιστατικά

Αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν και γρίπη και κορονοϊός και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratory Syncytial Virus) που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 25 Νοε 2022 | 14:30

Οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν γνωρίζουν πως νοσούν

Στην χώρα μας υπολογίζεται πως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.

ΥΓΕΙΑ 25 Νοε 2022 | 13:07

Εποχική γρίπη: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Η αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Και υπάρχουν και τα ανησυχητικά σημάδια...

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 25 Νοε 2022 | 07:07

Ανοίγει ο δρόμος για καθολικό εμβόλιο γρίπης: Το ανοσοποιητικό θα "θυμάται" τα στελέχη του ιού

Ένα πειραματικό εμβόλιο πέτυχε να δώσει ευρεία προστασία έναντι και των 20 γνωστών υποτύπων του ιού της γρίπης Α και Β σε αρχικές δοκιμές.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 24 Νοε 2022 | 07:10

Επαναστατική θεραπεία: Νέο φάρμακο καθυστερεί την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 - Εγκρίθηκε για πρώτη φορά

Τα νέα είναι καλά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη - Το φάρμακο λειτουργεί περιορίζοντας την "επίθεση" του σώματος στα δικά του κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

4.6 ΕΚΑΤ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ 23 Νοε 2022 | 07:31
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 22 Νοε 2022 | 07:36

Θερίζουν γρίπη και RSV στα παιδιά: "Ερχεται δύσκολος Δεκέμβριος", λέει ο Νταλούκας στο TheTOC

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε RSV, γρίπη και Covid-19. Μιλάει στο TheTOC ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

ΤΗΣ PFIZER 21 Νοε 2022 | 07:42

Κορονοϊός: Πόσο προστατεύει η τέταρτη δόση και μέχρι πότε κρατάει η προστασία - Νέα έρευνα

Το βασικό συμπέρασμα είναι όμως πως η τέταρτη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί ώστε να συμπίπτει με τα κύματα της νόσου ή να είναι διαθέσιμα εποχιακά, παρόμοια με το εμβόλιο της γρίπης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 19 Νοε 2022 | 08:14

Εκρηξη ιώσεων στα παιδιά: Τα κρούσματα γρίπης περισσότερα από τα κρούσματα κορονοϊού - Γεμίζουν τα νοσοκομεία

Και στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού", η κατάσταση είναι ήδη πιεστική.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 18 Νοε 2022 | 07:25

Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος - Οι 10 κατηγορίες που είναι στο "κόκκινο"

Ο εμβολιασμός για τη γρίπη συστήνεται να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 17 Νοε 2022 | 07:27

Γιατί οι άνω των 65 ετών είναι πιο ευάλωτοι στη γρίπη: Αποκαλυπτική νέα μελέτη για την άμυνα των πνευμόνων

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες - Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς. Σωτήριο το εμβόλιο.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 16 Νοε 2022 | 07:20

Οι δύο λόγοι που οδηγούν σε έξαρση ιώσεων φέτος τον χειμώνα - Γεμίζουν οι παιδιατρικές ΜΕΘ, λέει ο καθηγητής Πρασσάς

"Τώρα που θα πάρει να κρυώσει ο καιρός και εκεί είναι πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα κύμα μεγάλης πίεσης στις παιδιατρικές κλινικές", λέει ο καθηγητής Πρασσάς.