Ανακαλύψτε το κρίταμο και τις συνταγές του σε ένα βιβλίο

Ένας γαστρονομικός θησαυρός από τα βάθη της ιστορίας μας που σήμερα έχει κερδίσει τις κουζίνες σε όλο τον κόσμο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανακαλύψτε το κρίταμο και τις συνταγές του σε ένα βιβλίο

Το κρίταμο (crithmum maritimum ή στα αγγλικά rock samphire) είναι ένα πανάρχαιο και πολύτιμο συστατικό της διατροφής των παράλιων λαών της Μεσογείου που ανακαλύψαν πρώτα οι Αρχαίοι Έλληνες. Εξελίχθηκε ως φυτό που επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες, αναπτύσσοντας έτσι ένα µοναδικό και πολύτιµο για την υγεία, κοκτέιλ συστατικών.

Το εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Ιπποκράτης και ο φημισμένος Έλληνας βοτανολόγος, Διοσκουρίδης, ενώ οι ναυτικοί στη Μεσόγειο το έτρωγαν για να προστατευτούν από το σκορβούτο, καθώς περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες. Μεγαλώνει άγριο και μοναχικό στο βράχο, δίπλα στη θάλασσα και τα συνδυάζει όλα: μοναδική γεύση, πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, ξεχωριστή ιστορία και παράδοση, και εκπληκτικές ευεργετικές ιδιότητες ως μέρος μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής.

Ανακαλύψτε το κρίταμο και τις συνταγές του σε ένα βιβλίο

Αξιοσημείωτο είναι δε το ενδιαφέρον της σύγχρονης ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με τα οφέλη αυτού του πολύτιμου βοτάνου-χόρτου. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων το κρίταμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, λιπαρά ω-3 και ω-6 και φαινολικές ενώσεις. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και εντομοαπωθητική δράση, είναι αγγειοδιασταλτικό και περιέχει κινικό οξύ που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του Tamiflu, ενός φαρμάκου που αντιμετωπίζει τη γρίπη.

Το κρίταμο, όμως, δεν φημίζεται μόνο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά και για την μοναδική γεύση του. Θα το βρείτε στα πιο απόμακρα μέρη, αλλά και στα πιο φημισμένα εστιατόρια του κόσμου!

Από την μοναχική ταβέρνα πάνω στη θάλασσα στη Βόρεια Κεφαλλονιά ή στο ορεινό Λασίθι, μέχρι τις κουζίνες κορυφαίων Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων σεφ, όπως είναι οι Gordon Ramsey, Heston Blumenthal, Clare Smyth, Jamie Oliver, Λευτέρης Λαζάρου, Βαγγέλης Δρίσκας, Έκτορας Μποντρίνι και ο προσφάτως βραβευμένος με Michelin, Άσημακης Χασιώτης.

Ανακαλύψτε το κρίταμο και τις συνταγές του σε ένα βιβλίο - εικόνα 2

Ένας γαστρονομικός θησαυρός που υπήρχε άφθονος στα παράλια της Μεσόγειου από την αρχαιότητα, ξεχάστηκε στο πέρασμα του χρόνου και επανέρχεται σήμερα όχι μόνο στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στην υψηλή γαστρονομία.

Ο σεφ Ιάσωνας Χαϊκάλης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αλοίμονος παρουσιάζουν το “Ανακαλύψτε το Κρίταμο”, ένα χρηστικό συνταγολόγιο που αξιοποιεί τις πολλαπλές επιλογές που προσφέρει το κρίταμο ως υλικό. Κυκλοφορεί στις 15 Μαρτίου, σε ηλεκτρονική έκδοση και μπορείτε να το προμηθευτείτε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.bookoo.gr

Ανακαλύψτε το κρίταμο και τις συνταγές του σε ένα βιβλίο - εικόνα 3

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα εγχειρίδιο μαγειρικής, αλλά για μία συλλογική προσπάθεια εραστών της ελληνικής πρώτης ύλης και ειδικότερα του κρίταμου, το οποίο εκτός από super food αποτελεί και μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Με γευστικούς τόνους θάλασσας, γης και γλυκιάς αλμύρας “παντρεύτηκε” με καλούδια της ελληνικής γαστρονομικής μνήμης για να δημιουργήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία γεύσεων.

Ανακαλύψτε το κρίταμο και τις συνταγές του σε ένα βιβλίο - εικόνα 4

Στο “Ανακαλύψτε το Κρίταμο”, θα βρείτε συνταγές για να φτιάξετε ζύμη, πίτσες και ομελέτες, μεζέδες και τηγανητά, σαλάτες, σάντουιτς, κυρίως πιάτα (όσπρια, ψάρια, κρεατικά) μέχρι και γλυκά! Θα ανακαλύψετε ότι το κρίταμο είναι ένα υλικό μπαλαντέρ. Χωράει παντού, ταιριάζει με πολλά διαφορετικά υλικά και μπορεί να δώσει μια άλλη διάσταση σε πολλές συνταγές. Φρέσκο, σε ελαφριά άλμη ή τουρσί, μαριναρισμένο, τηγανισμένο ή μαγειρεμένο, αποτελεί μια μοναδική προσθήκη στη γαστρονομική μας εμπειρία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ 25 Ιαν 2022 | 10:43

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιβιώνει περισσότερο πάνω στα πλαστικά και στο δέρμα

Πολύ μεγαλύτερο διάστημα παραμένει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού πάνω στο ανθρώπινο δέρμα και τα πλαστικά.

25 Ιαν 2022 | 10:21

Τι είναι οι χιονίστρες και γιατί εμφανίζονται;

Οι εναλλαγές του κρύου και της ζέστης προκαλούν σε κάποιους ανθρώπους χιονίστρες, μια φλεγμονή στο δέρμα. Μάθε τι είναι και πώς θα τις αποφύγεις.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ 25 Ιαν 2022 | 09:35

Κορονοϊός: Τα rapid test είναι καλύτερα να γίνονται από τη μύτη παρά από το στόμα

Τα rapid test που προορίζονται για τη μύτη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από το στόμα.

24 Ιαν 2022 | 09:12

Αλήθεια ή μύθος: Θα αρρωστήσουμε αν βγούμε στο κρύο

Να βάλουμε τα ζεστά μας ρούχα και να βγούμε να απολαύσουμε το χιόνι και το αναζωογονητικό κρύο ή κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε; Για να δούμε τι απαντά η επιστήμη.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 12:36

Θάνατος από κορονοϊό ή θάνατος με κορονοϊό; - Τρεις καθηγητές του ΕΚΠΑ απαντούν στο ερώτημα

Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πράγματι από την covid-19 και όχι από υποκείμενο νόσημα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Ιαν 2022 | 23:26

"Κλειδί" για την καταπολέμηση της Όμικρον η τρίτη δόση με mRNA εμβόλια - Νέες έρευνες του CDC

Οι πολίτες άνω των 50 ετών είδαν το μεγαλύτερο όφελος από τη λεγόμενη αναμνηστική δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή της Moderna.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 21 Ιαν 2022 | 18:53

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή "Stealth" της Όμικρον

Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου βρίσκονται σε εξέλιξη για την υποπαραλλαγή της Ομικρον που την αποκαλούν "Stealth"

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ 21 Ιαν 2022 | 16:04

Υποπαραλλαγή Όμικρον: Γιατί αποκαλείται "stealth" - Τι γνωρίζουμε για την υποομάδα που έφτασε και στη χώρα μας

Γιατί η υποομάδα χαρακτηρίζεται ως "stealth" - Τι γνωρίζουμε για τον "κρυφό κλάδο" της μετάλλαξης

21 Ιαν 2022 | 10:02

5 "παρενέργειες" της εμμηνόπαυσης στην ερωτική μας ζωή

Μύθοι, αλήθειες και ιατρικά δεδομένα για το πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 21 Ιαν 2022 | 09:36

Εμβόλια: Λιγότερες λοιμώξεις και νοσηλείες εμβολιασμένων με Moderna σε σχέση με το Pfizer

Ελαφρώς λιγότερες οι λοιμώξεις κορονοϊού σε εμβολιασμένους με Moderna και μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας σε σχέση με το Pfizer.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 21 Ιαν 2022 | 09:36

Κάνναβη εναντίον κορονοϊού; Τι προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες μετά από μελέτες

Μετά από ευρήματα οι Αμερικανοί επιστήμονες εισηγούνται να πραγματοποιηθούν κανονικές κλινικές δοκιμές της κανναβιδιόλης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 09:29

Τζανάκης: Ο κορονοϊός κρύβει "άσσο στο μανίκι" - Κίνδυνος εμφάνισης μιας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε εγρήγορση υπό τον κίνδυνο δημιουργίας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού.

ΕΡΕΥΝΑ 21 Ιαν 2022 | 08:43

Κορονοϊός: Γιατί πολλοί ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης - Τι δείχνει νέα μελέτη

Πολλοί από τους ανθρώπους με COVID-19 εμφανίζουν απώλεια ή μείωση όσφρησης ή γεύσης.