Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια, παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε 153 εκατομμύρια μέχρι το 2050, γεγονός που αποτελεί μια ταχέως αυξανόμενη απειλή για τα παγκόσμια συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
Η ηλικία και η γενετική παραμένουν οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου, αλλά οι ειδικοί λένε ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, ενώ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen's του Μπέλφαστ δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης τροφίμων και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο. Ποιες όμως τροφές μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μείωσης της νόσου;
Οι τροφές που μειώνουν την εμφάνιση της άνοιας
Η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως τα μούρα, το τσάι και το κόκκινο κρασί, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%, σύμφωνα με μια μελέτη.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr