Follow us

Ανοσία από κορονοϊό: Πόσο διαρκεί μετά τη νόσηση, πόσο μετά το εμβόλιο - Τα νέα δεδομένα

Στα τρία χρόνια της πανδημίας, το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων έχει μάθει να αναγνωρίζει τον κορονοϊό. Πόσο γρήγορα φθίνει η ανοσία;

Στα τρία χρόνια της πανδημίας, το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων έχει μάθει να αναγνωρίζει τον κορονοϊό είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω της μόλυνσης ή σε πολλές περιπτώσεις, μέσω και των δύο. Αλλά πόσο γρήγορα φθίνει η ανοσία;

Σύμφωνα με το Νature, νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η "υβριδική" ανοσία, το αποτέλεσμα τόσο του εμβολιασμού, όσο και μιας μόλυνσης με COVID-19, μπορεί να παρέχει μερική προστασία έναντι της επαναμόλυνσης για τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Προσφέρει επίσης μεγαλύτερη από 95% προστασία έναντι σοβαρής νόσου ή νοσηλείας για διάστημα μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους μετά από τη νόσηση ή τον εμβολιασμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις από μια μετα-ανάλυση. Η ανοσία που αποκτάται μόνο με τον αναμνηστικό εμβολιασμό φαίνεται να εξασθενεί κάπως πιο γρήγορα.

Αλλά η ανθεκτικότητα της ανοσίας είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι υποδηλώνουν οι αριθμοί. Το πόσο καιρό το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποκρούσει τη μόλυνση από SARS-CoV-2 εξαρτάται όχι μόνο από το πόσο μειώνεται η ανοσία με την πάροδο του χρόνου, αλλά και από το πόσο καλά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αναγνωρίζουν τον στόχο τους.

"Και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον ιό και το πόσο μεταλλάσσεται", λέει η DeeptaBhattacharya, ανοσολόγος στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Αυτό σημαίνει πως εάν μια νέα παραλλαγή βρει τρόπους να ξεφύγει από την υπάρχουσα ανοσοαπόκριση, τότε ακόμη και μια πρόσφατη μόλυνση μπορεί να μην εγγυάται προστασία.

Διαβάστε Επίσης

Η περίπτωση της Όμικρον

Στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, οι κύριες υποπαραλλαγές της Όμικρον που προκαλούσαν λοιμώξεις ήταν οι BA.1 και BA.2. Μέχρι τα μέσα του 2022, το κύμα της BA.5 μεγάλωνε, αυξάνοντας τις πιθανότητες όσοι είχαν ήδη νοσήσει με παραλλαγή της Όμικρον να εκτεθούν σύντομα σε ακόμη μια.

Σε μια μελέτη, ερευνητές που εξέτασαν την εθνική βάση δεδομένων λοιμώξεων της Πορτογαλίας μελέτησαν εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος BA.1/BA.2.

Η ανάλυση έδειξε ότι 90 ημέρες μετά τη μόλυνση, αυτός ο πληθυσμός είχε υψηλή ανοσολογική προστασία και ο κίνδυνος να μολυνθεί με BA.5 ήταν μόλις το 1/16 σε σχέση με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν μολυνθεί ποτέ. Έπειτα, η υβριδική ανοσία έναντι της μόλυνσης μειώθηκε απότομα για μερικούς μήνες και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε, παρέχοντας τελικά προστασία για οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε 338 εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Σουηδία, ορισμένοι από τους οποίους είχαν προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι με υβριδική ανοσία είχαν κάποιο επίπεδο προστασίας έναντι της μόλυνσης με BA.1, BA.2 και BA.5 για τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Μια μελέτη στο Κατάρ συνέκρινε τους κινδύνους μόλυνσης ατόμων που δεν είχαν κολλήσει ποτέ SARS-CoV-2 με αυτούς των ατόμων που είχαν προηγούμενη μόλυνση με Όμικρον ή μια παλαιότερη παραλλαγή. Και οι δύο ομάδες περιλάμβαναν εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πιο πρόσφατες λοιμώξεις παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τις παλαιότερες σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλά επειδή ο ιός συνέχιζε να εξελίσσεται, οι συγγραφείς της μελέτης δεν μπορούσαν να πουν εάν αυτές οι διαφορές οφείλονταν στην εξασθένηση της ανοσίας, στην αυξανόμενη ικανότητα του ιού να αποφύγει την ανοσολογική απόκριση ή, πιο πιθανό, σε έναν συνδυασμό αυτών των δύο.

Διαβάστε Επίσης

Τι γίνεται με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Τι γίνεται όμως με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί; Μια άλλη μελέτη στο Κατάρ λέει ότι εάν ο ιός δεν αλλάξει, η ανοσία που βασίζεται στη μόλυνση έναντι της επαναμόλυνσης μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια.

Αλλά αυτή η ανοσία μπορεί να εξασθενίσει πιο γρήγορα εάν ο ιός μεταλλαχθεί. Οι συγγραφείς μελέτησαν δεδομένα από μη εμβολιασμένους ανθρώπους που είχαν μολυνθεί με μια παραλλαγή πριν την Όμικρον. Δεκαπέντε μήνες αργότερα, αυτές οι λοιμώξεις ήταν λιγότερο από 10% αποτελεσματικές στην προστασία από τη μόλυνση από την Όμικρον.

Πάντως φαίνεται πως η ανοσία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, της ηλικίας και του φύλου. Και ο προηγούμενος κίνδυνος μόλυνσης δεν είναι απαραίτητα καλός προγνωστικός κίνδυνος μελλοντικής μόλυνσης, επειδή εμφανίζονται συνεχώς νέες παραλλαγές.

Οι ενισχυτικές δόσεις

Για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση, μπορεί να είναι λογικό να λαμβάνουν συχνά ενισχυτικές δόσεις. Όμως τα νεότερα άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου που ζουν σε περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί ελεύθερα "μπορεί ήδη να έχουν πολύ σημαντική προστασία", λέει ο LuísGraça, ανοσολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας και συν-συγγραφέας της πορτογαλικής μελέτης. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι να δοθεί να γίνεται ενισχυτική δόση όταν τα επίπεδα αντισωμάτων πέφτουν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 29 Μαρ 2023 | 11:26

ΠΟΥ: Οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται άλλη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό - Ποιοι εξαιρούνται

Ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΦΕΚ 27 Μαρ 2023 | 10:32

Τέλος από σήμερα η μάσκα στα μέσα μεταφοράς - Πού παραμένει υποχρεωτική μαζί με rapid test

Σταματά να ισχύει από σήμερα Δευτέρα (27/3) η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ 25 Μαρ 2023 | 08:09

Φυματίωση: Γιατί χτυπά καμπανάκι ο ΕΟΔΥ - Αυξάνονται τα περιστατικά θανάτου - Τι σημαίνει ότι έχω μολυνθεί

Τι γίνεται με την φυματίωση - Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιστατικών

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 24 Μαρ 2023 | 17:05

ΕΟΔΥ: Η φυματίωση παρουσιάζει αυξητική τάση διεθνώς - Κατά μέσο όρο 570 περιπτώσεις ετησίως στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, προ της πανδημίας του κορονοϊού (2004-2019), δηλώνονταν ετησίως κατά μέσο όρο 570 περιπτώσεις ενεργού φυματίωσης

ΕΟΔΥ 23 Μαρ 2023 | 16:41

Κορονοϊός: 75 θάνατοι και 71 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Τους 75 φτάνουν οι θάνατοι και τους 71 οι διασωληνωμένοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ

23 Μαρ 2023 | 11:49

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα βασικά της συμπτώματα

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D ή αλλιώς στη "βιταμίνη της ηλιοφάνειας".

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Μαρ 2023 | 17:50

Κορονοϊός: Καταργούνται οι ΜΕΘ COVID - Μαζί με τους υπόλοιπους ασθενείς όσοι νοσούν με κορονοϊό

Κατάργηση των ΜΕΘ COVID αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία κορονοϊού

22 Μαρ 2023 | 08:48

Μήπως έχεις αναιμία και γι' αυτό νιώθεις κουρασμένη;

Η έντονη κόπωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη αναιμίας, μιας κατάσταση που προκαλεί κι άλλα συμπτώματα και για την αντιμετώπισή της καλό είναι να μιλήσουμε με το γιατρό μας.

20 Μαρ 2023 | 13:04

Βρετανία: Αυτή την εβδομάδα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον - Απολογείται για τα κορονοπάρτι

​Αν ο Μπόρις Τζόνσον κριθεί ένοχος, η υπόθεσή του θα παραπεμφθεί στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων η οποία και θα αποφανθεί για την ποινή του. ​

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ 20 Μαρ 2023 | 07:30

Γρίπη Α και Β: Ποιες είναι οι διαφορές - Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ 19 Μαρ 2023 | 11:26

Κορονοϊός: Σε πλήρη ύφεση η πανδημία - Οι 3 λόγοι που οδήγησαν στην άρση των περιοριστικών μέτρων

Οι δείκτες παρουσιάζουν σαφή βελτίωση και η εξέλιξη δείχνει πλήρη ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς τα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό είναι υψηλότατα, τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Μαρ 2023 | 16:37

Κορονοϊός: Στα πρόθυρα του να αποτελεί απειλή παρόμοια με αυτή της εποχικής γρίπης, λέει ο ΠΟΥ

"Ο κορονοϊός συνιστά απειλή για την υγεία, θα συνεχίσει να σκοτώνει, αλλά είναι ένας ιός που δεν διαταράσσει την κοινωνία μας ή τα υγειονομικά μας συστήματα" αναφέρει στέλεχος του ΠΟΥ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 17 Μαρ 2023 | 07:41

Γιατί το κοινό κρυολόγημα δημιουργεί ανοσία στα μικρά παιδιά έναντι του κορονοϊού

Ισχυρό ανοσοποιητικό από την ηλικία των δύο ετών προκαλεί το κοινό κρυολόγημα ακόμη και έναντι του κορονοϊού.