Ανοσοποιητικό σύστημα: O ρόλος του ενάντια στις λοιμώξεις και πώς θα το ενισχύσουμε

Σε πολύτιμο "όπλο" του οργανισμού ενάντια στις εποχικές λοιμώξεις αναδεικνύεται το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

γυναίκα χειμώνας υγεία ανοσοποιητικό

Με τη θερμοκρασία να πέφτει και το κλίμα ανησυχίας να εντείνεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και της εποχής της γρίπης που πλησιάζει, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να έχουμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ανοσοποιητικό.

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς, στα οποία δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρά του.

Αυτό το ξέρατε; Στις πιο συχνές νόσους παγκοσμίως ανήκει το κοινό κρυολόγημα, το οποίο προκαλεί μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να προκαλέσει σοβαρή νόσηση, επιπλοκές και ημέρες χαμένες από εργασία και εκπαίδευση.

Ο κύριος ρόλος του είναι η θωράκιση του οργανισμού από τους επιβλαβείς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε νόσηση.

Πώς δρα το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ανοσολογική απάντηση -η προστατευτική για τον οργανισμό αντίδραση του ανοσοποιητικού- προκαλείται από την έκθεση του οργανισμού σε ένα αντιγόνο, το οποίο αποτελεί οτιδήποτε αναγνωρίζει ως ξένος προς αυτόν. Αυτό μπορεί να είναι είτε κάποιος μικροοργανισμός, είτε κάποια άλλη ουσία.

Η ανοσολογική απάντηση γίνεται με δύο τρόπους. Μπορεί να περιλαμβάνει τους μη ειδικούς μηχανισμούς άμυνας, όπως είναι οι φυσιολογικοί φραγμοί του δέρματος και των βλεννογόνων και κάποιους γενικούς μηχανισμούς άμυνας που ενεργοποιούνται μετά την επίδραση του βλαπτικού ερεθίσματος. Εκτός από τους μη ειδικούς μηχανισμούς, στο ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχουν και ειδικοί μηχανισμοί που περιλαμβάνουν την παραγωγή αντισωμάτων ενάντια σε συγκεκριμένα αντιγόνα.

Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα με τη βοήθεια της φύσης

Η ίδια η φύση έχει φροντίσει ώστε αξιοποιώντας τα "δώρα" της και σε αρμονία με αυτήν, να μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να δουλεύει στο 100% της απόδοσής του – και το ίδιο ισχύει για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενισχύοντας αυτή την απαιτητική περίοδο τον οργανισμό μας με τα κατάλληλα συστατικά τον... κρατάμε σε φόρμα και του προσφέρουμε τη θωράκιση που χρειάζεται για να μπορεί να αντισταθεί σε ιούς και λοιμώξεις.

Τα συστατικά που ενισχύουν τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Cistus creticus - το φυσικό συστατικό με τις σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες

Ο κίστος είναι ελληνικό φυτό που φύεται σε πολλά ελληνικά νησιά με ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη και φέρεται να γινόταν με τη μορφή αφεψήματος για κρυολογήματα και πεπτικά προβλήματα. Η ευεργετική δράση του Cistus creticus αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα του εκχυλίσματός του σε πολυφαινόλες. Επιπλέον, τεκμηριώνεται από σύγχρονες εργαστηριακές μελέτες που αποδεικνύουν τα πολυάριθμα οφέλη του στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι εποχικές ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς και στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση έναντι του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου και του E.coli1, γι΄αυτό και θεωρείται μια από τις πιο γνωστές υπερτροφές.

Σελήνιο και ψευδάργυρος

To σελήνιο και ο ψευδάργυρος ενισχύουν τη φυσιολογική λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Αlmora PLUS® CISTUS COMPLEX για αποτελεσματική θωράκιση από τις εποχικές λοιμώξεις

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ΕLPEN κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα νέο καινοτόμο σκεύασμα για την ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, εμπλουτίζοντας την ήδη επιτυχημένη σειρά προϊόντων almora PLUS®. Το almora PLUS® CISTUS COMPLEX είναι ένα σύγχρονο συμπλήρωμα διατροφής με καινοτόμο και μοναδική σύνθεση που περιέχει Cistus creticus, βασιλικό πολτό, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Η ανάπτυξη του almora PLUS® CISTUS COMPLEX πραγματοποιήθηκε μετά από ενδελεχή μελέτη του Cistus creticus (Λαδανιά). Από ευρήματα μελετών προκύπτει, πως η αντιμικροβιακή του δράση οδήγησε σε βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού στους οποίους χορηγήθηκε το συγκεκριμένο εκχύλισμα2. Σε φαρμακολογικές μελέτες διαπιστώθηκε επίσης, πως το συγκεκριμένο βότανο εμφανίζει ισχυρή αντιβακτηριακή δραστικότητα έναντι των βακτηρίων Gram+3.

Το almora PLUS® CISTUS COMPLEX κυκλοφορεί από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN, η οποία αποτελεί συνώνυμο του αξιόπιστου Ελληνικού Φαρμάκου εδώ και 55 χρόνια. Η σειρά συμπληρωμάτων διατροφής almora PLUS® καταγράφει άλλωστε περισσότερα από 40 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. M.S.Blum, A F Novak, S Taber , Hydroxy-delta 2-decenoic Acid, an Antibiotic Found in Royal Jelly , Science, 1959, Aug21;130(3373):452-310

2. Kalus U., et al. Effect of CYSTUS052 and Green Tea on the Subjective Symptoms in Patients with Infection of the Upper Respiratory Tract, Phytother.Res. 24: 96-100 (2010)

3. Demetzos C., et al. Composition and Antimicrobial Activity of the essential oil of Cistus creticus, J. Essent. Oil Res., 7, 407-410, 1995

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 20 Ιαν 2021 | 10:07

Κορονοϊός: Η ομιλία σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκα είναι εξίσου επικίνδυνη με το βήχα για τη μετάδοση

Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων Covid-19 συμβαίνουν μέσω μετάδοσης σε κλειστούς χώρους, ιδίως τον χειμώνα τόσο με την ομιλία όσο και με το βήχα.

2 ΕΚΑΤ. ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Συναγερμός στον ΠΟΥ: Σε 60 χώρες έχει εξαπλωθεί η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 60 χώρες και περιοχές παγκοσμίως, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 19 Ιαν 2021 | 21:21

Κορονοϊός: Μπορεί ένας παραλήπτης μοσχεύματος να λάβει το εμβόλιο; Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί τι είναι το "άγνωστο προφίλ αποτελεσματικότητας" του εμβολίου

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 19 Ιαν 2021 | 19:40

Κορονοϊός: Η Κομισιόν καλεί τις χώρες - μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον εμβολιασμό - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού τους αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν

EPIVACCORONA 19 Ιαν 2021 | 13:49

Δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού: 100% αποτελεσματικό, λέει η Ρωσία

Αποτελεσματικότητα 100% κατά του κορονοϊού, υποστηρίζει η Ρωσία ότι έχει το δεύτερο εμβόλιό της, το EpiVacCorona. Το Sputnik V έχει αποτελεσματικότητα 92%.

ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ Η ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ NANOGRAPHICS 19 Ιαν 2021 | 13:15

Bild: Αυτή είναι η πρώτη πραγματική φωτογραφία του κορονοϊού [εικόνα - βίντεο]

Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η πρώτη φωτογραφία και όχι τρισδιάστατη απεικόνιση του κορονοϊού.

ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 19 Ιαν 2021 | 08:52

Κορονοϊός: Τα παιδιά του Δημοτικού έχουν μόλις το 1/16 του ιικού φορτίου των 80άρηδων

Τα παιδιά παίζουν περιορισμένο ρόλο στην μετάδοση του κορονοϊού και στην εξάπλωση της πανδημίας.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ 18 Ιαν 2021 | 13:03

Κορονοϊός: Περισσότεροι εξωνοσοκομειακοί θάνατοι σε μέρη που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι εξωνοσοκομειακοί θάνατοι ακολουθούν τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του κορονοϊού.

ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 18 Ιαν 2021 | 09:49

Κορονοϊός: Επαναστατικό rapid test ανιχνεύει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά

Το rapid test μπορεί σε λιγότερο από μία ώρα να προβλέψει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο από κορονοϊό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 18 Ιαν 2021 | 08:25

Μόσιαλος: Ο μαζικός εμβολιασμός μάλλον επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού

"Τα στοιχεία από το Ισραήλ είναι αισιόδοξα, επειδή δείχνουν πως ο μαζικός εμβολιασμός μάλλον επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού", αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

ΝΕΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ 17 Ιαν 2021 | 10:36

Ήρθαν και στην Ελλάδα τα rapid test αντιγόνου με δείγμα σάλιου - Πώς γίνονται

Το τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με δείγμα σάλιου, δίνει αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά, με ευαισθησία 95%.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 16 Ιαν 2021 | 11:37

Τέστ κορονοϊού: Δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα; - Τι δείχνει το "κρας τεστ" των ειδικών

Σύγκριση της ευαισθησίας και κόστους των τεστ για τη λοίμωξη SARS-COV-2 σε δείγματα σιέλου έναντι ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 15 Ιαν 2021 | 23:17

Παραδοχή ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού: "Είμαστε παράλυτοι, μπερδεμένοι..."

Το θέμα των ταξιδίων πρέπει να οργανωθεί καλύτερα, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας