«Πολλοί συνειδητά πωλούν υστερία στο κοινό γιατί εμπορεύονται δήθεν συστήματα προστασίας από την ακτινοβολία» σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή Δρ. Ευάγγελος Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι και ανεξάρτητος εμπειρογνώμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μέλος του Δ.Σ. Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σε συνέντευξή του με αφορμή τις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, όσο και παλιότερη συζήτηση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, επιχειρώντας να μεταφέρει τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συστήνει να μην παρασυρόμαστε από εκδηλώσεις υστερίας ορισμένων, που, συχνά, εκπροσωπούν αλλότρια συμφέροντα και προσωπικές ατζέντες και καταρρίπτει αστικούς μύθους για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, θέτοντας τα πράγματα στην επιστημονική βάση τους.
Πρώτος μύθος: Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν σε υψηλή ένταση ακτινοβολία: Σύμφωνα και με την πιο πρόσφατη έκθεση (Μάρτιος 2017) της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) η συντριπτική πλειονότητα των σταθμών κεραιών οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ευρίσκονται εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί στην Ελλάδα και χαμηλότερα από τα όρια που συστήνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Επίσης όπως προκύπτει από την έκθεση απολογισμού του πρώτου έτους λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ), οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθμούς μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού. Σημειώνεται ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) δημοσιοποιεί συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το έτος 2016 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
Δεύτερος μύθος: Τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι χαλαρά. Ο καθ. Ευάγγελος Γεωργίου δίνει σαφή απάντηση στη συνέντευξή του στο Reporter.gr. Στην Ελλάδα έχουν θεσπιστεί αυστηρότερα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού, πολύ κάτω από τις συστάσεις της αρμόδιας διεθνούς επιτροπής ICNIRP για πολιτικούς λόγους τόνισε ο καθηγητής. Εξήγησε, επίσης, ότι οι ραδιοτηλεοπτικές κεραίες εκπέμπουν σε πολύ περισσότερη ένταση ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής και ανέφερε χαρακτηριστικά «Το ραδιόφωνο, η τηλεόραση εκπέμπουν αυτήν την ακτινοβολία και μάλιστα περισσότερη και συνεχώς. Αν αυστηροποιήσουν περαιτέρω τα επίπεδα δεν θα μπορούσε να βλέπει κανείς το Survivor».
Τρίτος μύθος: Η χρήση κινητής τηλεφωνίας προκαλεί παρενέργειες. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφερόμενος στα αποτελέσματα εκτεταμένων ερευνών πάνω στις βιολογικές και τις υποτιθέμενες ανεπιθύμητες επιδράσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία τόνισε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις μέχρι στιγμής –σχεδόν 30 χρόνια χρήσης της κινητής τηλεφωνίας– ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία και οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες. «Όλα τα πειράματα που γίνονται σε πειραματόζωα δεν αναπαράγονται και το κυριότερο δεν μπορούν να αναχθούν στον άνθρωπο. Εμείς έχουμε μηχανισμούς επιδιόρθωσης» ξεκαθαρίζει ο κ. Γεωργίου και τονίζει ότι «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η συχνότερη και πιο επικίνδυνη παρενέργεια από τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας είναι τα τροχαία ατυχήματα» και σε αυτό το πλαίσιο συστήνει τη χρήση hands free.