Follow us

Τέσσερις θάνατοι στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida Auris λέει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου- Το διαψεύδει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ

Έχουν καταγραφεί 3-4 θάνατοι από τον μύκητα Candida Auris στην Πάτρα λέει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την αποκάλυψη ότι στην Πάτρα έχουν καταγραφεί 3-4 θάνατοι από τον φονικό μύκητα Candida Auris, την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλέον αποτελεί την νούμερο ένα ανησυχία των ειδικών, έκανε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου. Ωστόσο αργότερα σε νέες της δηλώσεις στην ΕΡΤ έκανε λόγο για 4 περιστατικά και όχι για θανάτους, ενώ τους θανάτους διέψευσε και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης.

Η Α. Μαστοράκου, μιλώντας στον Max Fm, τόνισε πως ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας και αν μεταδοθεί σε ασθενή ασθενή με σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανοσοκατασταλμένο τότε υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να αποβεί θανατηφόρος αφού παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην θεραπεία.

Μοναδικό μας όπλο σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου αποτελούν τα μέτρα υγιεινής τα οποία πρέπει να παραμείνουν γιατί μας σώζουν από αυτούς τους κινδύνους.

Όσο για τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις, ωστόσο θα πρέπει να μην υπάρξει πανικός στους πολίτες καθώς αποτελεί σπάνιο μύκητα, αλλά όταν βρεθεί στο κατάλληλο χώρο και με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος.

Τέσσερις θάνατοι στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida Auris λέει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου- Το διαψεύδει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ

Τι μπορεί να προκαλέσει ο μύκητας που "τρυπώνει" στα νοσοκομεία

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι η Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).

Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν τω συνόλω, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Επισημαίνει ότι, η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ο ΕΟΔΥ, ως ο αρμόδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας -αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων.

Η διερεύνηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας (1665/07-04-2022), σημειώνει η ανακοίνωση, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι λοιμώξεις από Candida auris, αποτελούν υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Σημειώνεται ότι, τους τελευταίους μήνες ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει εντατική καταγραφή της επίπτωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας μετά από τα δύο τελευταία απαιτητικά χρόνια για τις υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19. Η καταγραφή και η εκτίμηση κινδύνου για τα επιμέρους παθογόνα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε Επίσης

"Η βελτίωση της καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων συνολικά και όχι αποσπασματικά, με βάση ένα καθολικό σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, με τη χρήση κοινών μεθόδων καταγραφής και αποτύπωσης των δεδομένων, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΕΟΔΥ", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το προσεχές διάστημα τα δεδομένα της συστηματικής καταγραφής του ΕΟΔΥ θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη χάραξη εθνικών στρατηγικών μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 15 Μαϊ 2022 | 20:02

Συναγερμός στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου: Κρούσμα του Candida Auris σε 70χρονο ασθενή

Στο νοσοκομείο Χανίων γίνεται εκτεταμένη δειγματοληψία σε επιφάνειες της ΜΕΘ - Ο μύκητας Candida auris δεν ήταν πανανθεκτικός, χωρίς προβλήματα η υγεία του ασθενούς

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 15 Μαϊ 2022 | 16:28
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 13 Μαϊ 2022 | 16:29

Κορονοϊός: 2067 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 412 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Εμφανή τα σημάδια αποκλιμάκωσης του κορονοϊού - Η κατανομή των κρουσμάτων ανά περιοχή.

ΟΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ 13 Μαϊ 2022 | 12:32

Επισήμως τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα - Δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ δήλωσε και επισήμως στον Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά στην Ελλάδα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Μαϊ 2022 | 18:31

Οξεία ηπατίτιδα: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τρία πιθανά κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα - Τα συμπτώματά τους

Τα τρία παιδιά είναι ηλικίας 14 μηνών, 18 μηνών και 10 ετών - Δύο εξ αυτών χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Μαϊ 2022 | 17:21

Κορονοϊός: Λίγο πάνω από 2200 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 419 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Σταθερά πτωτική η πορεία της πανδημίας σε Αττική και περιφέρεια - Πέφτουν τα κρούσματα κορονοϊού.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 12 Μαϊ 2022 | 11:11

Candida Auris: Κι όμως υπήρχε από το 1996 - Οι 4 βασικοί κανόνες προστασίας

Ο μύκητας Candida Auris προϋπήρχε ως αίτιο σηψαιμίας από το 1996. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε και ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης.

ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ 11 Μαϊ 2022 | 08:00

Καπραβέλος για μύκητα Candida Auris: Δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αλλά για τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ

Δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία ο μύκητας Candida Auris, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Μαϊ 2022 | 16:20

Κορονοϊός: 2814 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 580 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Αποκλιμάκωση δείχνουν οι αριθμοί του κορονοϊού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 10 Μαϊ 2022 | 11:35

Πάτρα: Αλαλούμ με τον φονικό μύκητα Candida Auris - Διαψεύδεται ότι υπάρχουν 4 νεκροί

Αλαλούμ με τον αριθμό των θανάτων από τον φονικό μύκητα Candida Auris που έχουν καταγραφεί στην Πάτρα.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 10 Μαϊ 2022 | 07:27

Candida Auris: Πώς επιβιώνει και πώς μεταδίδεται στα νοσοκομεία

Ο μύκητας Candida Auris παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία και μπορεί να αποβεί μοιραίος εάν προσβάλει ασθενή με ήδη επιβαρυμένη κατάσταση υγείας

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 09 Μαϊ 2022 | 16:25

Κορονοϊός: 1201 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 293 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Σταθερά πτωτική η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.