Όλοι θα θέλαμε πολύ να μπορούμε να τρώμε τα πιο νόστιμα φαγητά κάθε μέρα, αλλά δε μπορούμε. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το βάρος μας. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το φαγητό επηρεάζει την ψυχολογία μας και κατ᾽επέκταση την ψυχική μας υγεία, οπότε η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή βοηθά πολύ περισσότερο απ' ό,τι νομίζουμε. Άλλωστε, το "συναισθηματικό φαγητό" είναι ένας όρος που ακούμε όλο και πιο συχνά.
Σύμφωνα με την ειδική σε θέματα διατροφής Susan McQuillan, επιστήμονες από το Florida Atlantic University, τη Νότια Καρολίνα, το Georgetown, το Κεντάκι και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο διεξήγαγαν μελέτη με περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στην οποία ανέλυσαν τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα που κατανάλωναν συχνότερα μαζί με τρία βασικά συμπτώματα ψυχικής υγείας: Την κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική πίεση.
Ήθελαν να εξετάσουν τη θεωρία ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αρνητικές επιπτώσεις πέρα από την αύξηση του σωματικού λίπους και της κακής χοληστερόλης. Και πράγματι, μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που εμφάνιζαν τα περισσότερα συμπτώματα ήταν επίσης εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα σε τακτική βάση.
Γιατί; Λοιπόν, όπως αναφέρει η McQuillan, έχει διαπιστωθεί με την πάροδο των ετών ότι κάποιοι τύποι προϊόντων μπορούν πραγματικά να μας επηρεάσουν εγκεφαλικά. Παράλληλα όμως, αλλάζουν το μεταβολισμό, ζορίζοντάς μας επιπλέον.
Ποια είναι τα προϊόντα αυτά
Σύμφωνα με τη λίστα της μελέτης, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει μερικά από αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε, αν και οτιδήποτε έρχεται έτοιμο και γεμάτο ζάχαρη, γλυκαντικά, υδρογονωμένα λίπη ή πρόσθετα μπορεί να προστεθεί εννοείται, σε αυτήν.
Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr