Αυτή είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νέους από 5 έως 29 ετών

Ποια είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά, εφήβους και νέους ηλικίας 5 έως 29 ετών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά, εφήβους και νέους ηλικίας 5 έως 29 ετών. Το σώμα των παιδιών είναι πιο ευάλωτο σε τραυματισμό από τροχαίο, καθώς το μαλακό κρανίο τους τα καθιστά πιο επιρρεπή σε σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι απ' ό, τι τους ενήλικες.

Λόγω του μικρού τους αναστήματος, τα παιδιά αφενός δεν μπορούν να δουν την κυκλοφορία γύρω τους και αφετέρου δεν διακρίνονται εύκολα από τους οδηγούς. Οι τραυματισμοί σε τροχαία σύγκρουση είναι η κύρια αιτία αναπηρίας για τα παιδιά. Πολλά εξακολουθούν να διατηρούν κάποια λειτουργική αναπηρία για πολλούς μήνες μετά από ένα τροχαίο. Στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας, το 14% των παιδιών που υπέστησαν κρανιοεγκεφαλική κάκωση χρειάστηκαν βοήθεια σε καθημερινές δραστηριότητες για έξι μήνες μετά το τροχαίο δυστύχημα, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο κίνδυνος της ταχύτητας

Αυτά τα στοιχεία αναφέρονται σε έκδοση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καθιέρωση των 30χλμ/ώρα μέσα στον αστικό ιστό, επισημαίνοντας ότι η ταχύτητα με την οποία οδηγούμε σε αστικές περιοχές συνδέεται άμεσα με την πιθανότητα σύγκρουσης και σοβαρού τραυματισμού. Με χαμηλότερη ταχύτητα, είναι ευκολότερο ένα όχημα να ακινητοποιηθεί έγκαιρα, καθώς η συνολική απόσταση ακινητοποίησης είναι σχεδόν η μισή στα 30 χλμ/ώρα απ' ό,τι στα 50 χλμ/ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ταχύτητα επηρεάζει επίσης τις δυνάμεις που ασκούνται σε μια σύγκρουση (που σχετίζεται με το τετράγωνο της ταχύτητας του οχήματος) και, ως εκ τούτου, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού. Περιορίζοντας την ταχύτητα του οχήματος στα 30 χλμ/ώρα σε δρόμους όπου άνθρωποι αναμειγνύονται με την κυκλοφορία οχημάτων, σώζονται ζωές. Για πεζούς ή ποδηλάτες, ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού κατά τη σύγκρουση με όχημα αυξάνεται εκθετικά σε ταχύτητες πάνω από 30 χλμ/ώρα.

Με βάση τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης του 2020 , η καμπάνια "Δρόμοι για τη ζωή" επικεντρώνεται στο αίτημα για τη θέσπιση του ορίου ταχύτητας των 30 χλμ/ώρα σε αστικούς δρόμους, όπου η μηχανοκίνητη κυκλοφορία και οι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου αναμειγνύονται, εκτός εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Οι δρόμοι χαμηλής ταχύτητας ενθαρρύνουν την κινητικότητα, η οποία βοηθάει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών δεδομένων. Στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, οι δρόμοι χαμηλής ταχύτητας γύρω από τα σχολεία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών Δημοτικού που περπατούν από 58% σε 74%, ενώ η ποδηλασία αυξήθηκε κατά 7 φορές, από 3% σε 22%. Εάν όλες οι πόλεις αναπτύξουν πολιτικές που υποστηρίζουν τις υποδομές για ποδήλατα, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων χαμηλής ταχύτητας, θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια μείωση 11% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, εξοικονομώντας περίπου 300 μεγατόνους από τις παγκόσμιες εκπομπές CO2.

Οι υποβαθμισμένες περιοχές

Επίσης, η αναλογία τροχαίων συγκρούσεων στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές είναι συχνά πολύ υψηλότερη απ' ό, τι σε πιο πλούσιες, συχνά κατά 4 ή 5 φορές. Αυτές οι περιοχές είναι συνήθως κοντά σε πολυσύχναστους και επικίνδυνους δρόμους. Η μείωση της ταχύτητας των οχημάτων συμβάλλει, παράλληλα, και στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού, σε περιπτώσεις όπου οι κοινότητες είναι αποκομμένες από τις τοπικές υποδομές.

Να σημειώσουμε ότι για τη θέσπιση των 30χλμ/ώρα μέσα στον αστικό ιστό το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς", σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (CAA) και άλλους φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο, διοργανώνουν δράσεις στο πλαίσιο της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (17-23 Μαΐου) με κεντρικό αίτημα τη θέσπιση του ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 22 Οκτ 2021 | 19:42

Σε κατάσταση σοκ ο Άλεκ Μπάλντουιν: "Η καρδιά μου έχει ραγίσει, επικοινώνησα με τον σύζυγο της Χαλίνα"

Η πρώτη δημόσια αντίδραση μετά το τραγικό δυστύχημα από τον Άλεκ Μπάλντουιν - Το όπλο είχε "μία πραγματική σφαίρα"

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 22 Οκτ 2021 | 15:43

Άλεκ Μπάλντουιν: Ετσι σκότωσε κατά λάθος τη 42χρονη στα γυρίσματα της ταινίας - Η προφητική ανάρτηση του ηθοποιού

Θανάσιμος τραυματισμός της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα ταινίας, από πυροβολισμό που προήλθε από όπλο που κρατούσε ο Άλεκ Μπάλντουιν

22 Οκτ 2021 | 14:59

Κρατερός Κατσούλης: Έτσι μιλήσαμε στα παιδιά μας για το διαζύγιο - Υπάρχουν στιγμές που είναι δύσκολες

Όλα όσα αποκάλυψε ο Κρατερός Κατσούλης για τον τρόπο που ο ίδιος και η Κατερίνα Καραβάτου είπαν στα παιδιά τους ότι παίρνουν διαζύγιο.

ΟΙ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 22 Οκτ 2021 | 12:24

Μπάλντουιν - Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Όταν το 1993 σκοτώθηκε ο γιος του Μπρους Λι στο γύρισμα του The Crow

Ο Μπράντον Λι, γιος του Μπρους Λι, στα 28 του πρωταγωνιστούσε σε ταινία όταν πυροβολήθηκε κατά λάθος. Όπως έγινε στην περίπτωση του Μπάλντουιν που πυροβόλησε και σκότωσε τη διεύθυντρια φωτογραφίας του Rust.

ΣΕ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ 22 Οκτ 2021 | 10:31

Θρήνος στη Ναύπακτο: Ήρθε για διακοπές από τον Καναδά και σκοτώθηκε σε τροχαίο - Πάλεψε 40 μέρες

Μετά 40 ημέρες μάχης έφυγε από τη ζωή ο άνδρας ο οποίος είχε έρθει από τον Καναδά και έκανε διακοπές στη Ναύπακτο. Σκοτώθηκεμε τη μηχανή του.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΩΣ ΤΟ 2050 22 Οκτ 2021 | 09:03

Οι βασικοί πυλώνες που θα κινηθεί η Mazda μέχρι το 2030

Βελτίωση της αποδοτικότητας και της απόδοσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης, μέσω των φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων.

ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 22 Οκτ 2021 | 08:59

Το νέο Honda Civic Si υπόσχεται οδηγοκεντρική οδήγηση

Νέα σπορ ειδικά καθίσματα με κεντημένα λογότυπα Si και ραφές σε κόκκινο χρώμα είναι στάνταρ.

Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ON AIR 21 Οκτ 2021 | 10:29

Συντετριμμένη η Μπέττυ Μαγγίρα: Έκλαψε on air για τον θάνατο της μητέρας της

Η Μπέττυ Μαγγίρα ξεκίνησε την εκπομπή της στο Open, φορώντας μαύρα και μιλώντας για τον θάνατο της μητέρας της, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

ΑΠΟ 4 ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ 20 Οκτ 2021 | 19:48

Κορονοϊός: Παιδιά και έφηβοι το 1 στα 4 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα

Πρόκειται για σχεδόν 4.500 παιδιά και εφήβους που νοσούν με κορονοϊό.

ΣΥΓΚΙΝΕΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ 20 Οκτ 2021 | 12:48

Αγρίνιο: Θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο 33χρονης μητέρας δύο μικρών παιδιών

Μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει στην Στράτο Αγρινίου η είδηση του αιφνίδιου θανάτου μίας 33χρονης μητέρας δύο παιδιών.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ 20 Οκτ 2021 | 12:37

Σέρρες: Εχασε τη μάχη με τον κορονοϊό καθηγητής του Μουσικού Σχολείου- Ηταν αρνητής του ιού, δεν είχε εμβολιαστεί

Πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού ο υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σερρών- Δήλωνε αντιεμβολιαστής και αρνητής του ιού

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 19 Οκτ 2021 | 17:56

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά την Τετάρτη η δίκη των έξι κατηγορουμένων για τη δολοφονία του

Τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 ξεκινά η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 17:36

Τραγωδία στο Ηράκλειο: 70χρονος παππούς πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να σώσει τα εγγόνια του - Είχαν πέσει στη θάλασσα

Άσχημη κατάληξη είχε η διάσωση δύο παιδιών και του παππού τους, από την παραλία "Γούβες" στην Κρήτη