Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που το κόκκινο κρασί ευφραίνει καρδίαν

Νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο λόγος που το κόκκινο κρασί κάνει καλό, δεν είναι αυτός που νομίζαμε μέχρι σήμερα...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που το κόκκινο κρασί ευφραίνει καρδίαν

Οι φίλου του κρασιού πραγματικά... γιόρτασαν την ημέρα που οι γιατροί κατέληξαν επίσημα στο συμπέρασμά ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα... τον γιατρό τον κάνει πέρα... Οι έρευνες απέδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση κρασιού είναι υγιής για την καρδιά.

Ωστόσο νέα ευρήματα των επιστημόνων δείχνουν ότι ο λόγος που το κόκκινο κρασί κάνει καλό, δεν είναι αυτός που νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Οι Γάλλοι επιδημιολόγοι διέδωσαν τον μύθο του «γαλλικού παράδοξου» στη δεκαετία του 1980, αναφερόμενοι σε ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι Γάλλοι φαίνεται πως είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, παρά την υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπών, χοληστερόλης και κόκκινου κρασιού. Λίγο μετά, οι επιστήμονες προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια εξήγηση.

Μια δημοφιλής θεωρία ήταν ότι η καρδιά παίρνει μια ώθηση από τη ρεσβερατρόλη, μια χημική ένωση που παράγουν τα φυτά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτή η χημική ουσία εμφανίζεται στα σταφύλια, τα μούρα και τα φυστίκια και, επομένως, στο κόκκινο κρασί.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η αντιοξειδωτική δράση αυτής της ένωσης μπορεί να προστατεύσει την καρδιά από διάφορες μορφές της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η συμβολή της είναι ελάχιστη...

Μια πολλά υποσχόμενη θεωρία, δείχνει ότι τα οφέλη δεν προέρχονται από το ίδιο το κόκκινο κρασί, αλλά από το αλκοόλ γενικότερα.

Το μέρος του αλκοόλ που μας μεθάει είναι η αιθανόλη, ή πιο... επιστημονικά, η αιθυλική αλκοόλη. Η ποσότητα της αιθανόλης διαφέρει από ποτό σε ποτό, αλλά σε γενικές γραμμές, αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά όπως το ρούμι, βότκα, ουίσκι και τείνουν να έχουν την μεγαλύτερη - περίπου 40%. Στο κρασί είναι σημαντικά χαμηλότερη, 12% κατά μέσο όρο, και η μπύρα έχει την χαμηλότερη με μέσο όρο 5%.

Μελέτες δείχνουν ότι η αιθανόλη επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης, η οποία είναι παρούσα σε κάθε κύτταρο στο σώμα μας. Η χοληστερόλη προστατεύει τα κύτταρά μας, παράγει ορμόνες και βιταμίνες, και βοηθά στην πέψη των τροφίμων.

Αλλά μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρος αν συσσωρευτεί στο αίμα. Συνηθίσαμε να πιστεύουμε ότι η χοληστερόλη που παίρνουμε από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, όπως τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης που κυκλοφορεί μέσω του αίματος, αλλά οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν το αντίθετο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, όταν το συκώτι λαμβάνει περισσότερη χοληστερόλη από το κανονικό, ατομικά της μόρια μπορεί τελικά να κολλήσουν μεταξύ τους και στα τοιχώματα των αρτηριών μας.

Αυτό καθιστά δύσκολο για την καρδιά να κυκλοφορήσει το αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θρόμβου. Όταν ο θρόμβος σπάσει, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή ανεύρυσμα. Είναι σημαντικό λοιπόν η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 21 Ιαν 2021 | 09:39

Κορονοϊός: Περισσότερα τα κρούσματα και οι θάνατοι στις περιοχές με τη μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα

Τα ευρήματα δείχνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων-φτωχών είναι μεγαλύτερο υπάρχουν μεγαλύτερες διαφορές στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ 21 Ιαν 2021 | 08:36

Κορονοϊός: Όσο μεγαλύτερη είναι η πληρότητα σε μiα ΜΕΘ, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης ορισμένων ασθενών.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 20 Ιαν 2021 | 12:58

Κορονοϊός: Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης του ιού

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, για το στέλεχος του μεταλλαγμένου κορονοϊού στηρίζονται σε ανάλυση του αίματος συμμετεχόντων στις δοκιμές.

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 20 Ιαν 2021 | 10:56

Η Κομισιόν ζητά επιτάχυνση εμβολιασμών, υγειονονομικά πιστοποιητικά και περισσότερα τεστ

Επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλα τα κράτη, πιστοποιητικά εμβολιασμού και περισσότερες γενετικές αναλύσεις στα τεστ ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 20 Ιαν 2021 | 10:07

Κορονοϊός: Η ομιλία σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκα είναι εξίσου επικίνδυνη με το βήχα για τη μετάδοση

Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων Covid-19 συμβαίνουν μέσω μετάδοσης σε κλειστούς χώρους, ιδίως τον χειμώνα τόσο με την ομιλία όσο και με το βήχα.

2 ΕΚΑΤ. ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Συναγερμός στον ΠΟΥ: Σε 60 χώρες έχει εξαπλωθεί η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 60 χώρες και περιοχές παγκοσμίως, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 19 Ιαν 2021 | 21:21

Κορονοϊός: Μπορεί ένας παραλήπτης μοσχεύματος να λάβει το εμβόλιο; Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί τι είναι το "άγνωστο προφίλ αποτελεσματικότητας" του εμβολίου

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 19 Ιαν 2021 | 19:40

Κορονοϊός: Η Κομισιόν καλεί τις χώρες - μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον εμβολιασμό - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού τους αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν

EPIVACCORONA 19 Ιαν 2021 | 13:49

Δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού: 100% αποτελεσματικό, λέει η Ρωσία

Αποτελεσματικότητα 100% κατά του κορονοϊού, υποστηρίζει η Ρωσία ότι έχει το δεύτερο εμβόλιό της, το EpiVacCorona. Το Sputnik V έχει αποτελεσματικότητα 92%.

ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ Η ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ NANOGRAPHICS 19 Ιαν 2021 | 13:15

Bild: Αυτή είναι η πρώτη πραγματική φωτογραφία του κορονοϊού [εικόνα - βίντεο]

Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η πρώτη φωτογραφία και όχι τρισδιάστατη απεικόνιση του κορονοϊού.

ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 19 Ιαν 2021 | 08:52

Κορονοϊός: Τα παιδιά του Δημοτικού έχουν μόλις το 1/16 του ιικού φορτίου των 80άρηδων

Τα παιδιά παίζουν περιορισμένο ρόλο στην μετάδοση του κορονοϊού και στην εξάπλωση της πανδημίας.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ 18 Ιαν 2021 | 13:03

Κορονοϊός: Περισσότεροι εξωνοσοκομειακοί θάνατοι σε μέρη που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι εξωνοσοκομειακοί θάνατοι ακολουθούν τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του κορονοϊού.

ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 18 Ιαν 2021 | 09:49

Κορονοϊός: Επαναστατικό rapid test ανιχνεύει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά

Το rapid test μπορεί σε λιγότερο από μία ώρα να προβλέψει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο από κορονοϊό.