Bloomberg: Γιατί απέτυχε στις δοκιμές το εμβόλιο mRNA της CureVac για τον κορονοϊό

Οι λόγοι που η τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου της CureVac για τον κορονοϊό ήταν τόσο απογοητευτικά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
curevac

Ο κόσμος έχει "κακομάθει" από την επιτυχία των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Τα ταχύτατα αναπτυγμένα εμβολιαστικά σκευάσματα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά, ακόμη και εντυπωσιακά αποτελεσματικά.

Διαβάστε Επίσης

Αυτή η πραγματικότητα έκανε τα αδύναμα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανική CureVac σχετικά με το εμβόλιο mRNA το οποίο ανέπτυξε τόσο απογοητευτικά. Διαθέτοντας στη "φαρέτρα" της την επανειλημμένη έκφραση στήριξης από τον Elon Musk και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των "ομολόγων" mRNA εμβολίων των Moderna και Pfizer-BioNTech, το σκεύασμα της CureVac βρέθηκε να είναι μόνο κατά 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid, οδηγώντας τις μετοχές της εταιρείας σε βουτιά έως και 50%.

Οπισθοδρόμηση

Τα αποτελέσματα είναι μια οπισθοδρόμηση για την παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε παραγγείλει 405 εκατομμύρια δόσεις από την CureVac, με την αίρεση της έγκρισής του από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, ενώ η δυνατότητα εύκολης αποθήκευσής του είχε καταστήσει το συγκεκριμένο εμβόλιο μια καλή εναλλακτική για φτωχότερες χώρες.

Κοιτώντας το ζήτημα από μια διαφορετική οπτική γωνία, ωστόσο, η αποτυχία είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα και δεν πρέπει να προκαλεί ευρύτερη απαισιοδοξία σχετικά με την τεχνολογία mRNA ή με τις ολοένα και πιο διαδεδομένες μεταλλάξεις του κορονοϊού, τις οποίες η CureVac κατηγορεί για τα κακά της αποτελέσματα.

Τα πειραματικά εμβόλια και φάρμακα συχνά αποτυγχάνουν, ακόμη και εκείνα τα οποία αναπτύσσονται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και δοκιμάζονται σε ευκολότερους στόχους από έναν μεταλλαγμένο πανδημικό ιό. Το ποσοστό αποτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλό για τις νέες τεχνολογίες και τα φάρμακα που βασίζονται στο messenger RNA σίγουρα είναι μια τέτοια.

Διαβάστε Επίσης

Μολονότι η εταιρεία δοκίμασε το εμβόλιό της σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον από τους ανταγωνιστές της στο πεδίο του mRNA, τα εμβόλια αυτού του είδους άλλων εταιρειών φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στις μεταλλάξεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η CureVac χρησιμοποίησε μια διαφορετική προσέγγιση που πιθανότατα συνέβαλε στα αδύναμα αποτελέσματά της.

Η τεχνολογία Messenger RNA προσφέρει ακόμη κι έτσι τεράστιες υποσχέσεις για το μέλλον. Η υποστήριξη του Elon Musk στην CureVac την εκτίναξε, η αποτυχία των κλινικών δοκιμών της την καταβαράθρωσε χρηματιστηριακά.

Curevac μετοχή

Η προσέγγιση του μη τροποιημένου mRNA

Τι συνέβη λοιπόν στην περίπτωση της CureVac; Τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούν τα αγγελιοφόρα μόρια του σώματος για να καθοδηγήσουν τα κύτταρα ώστε να παραγάγουν μια ουσία - σε αυτήν την περίπτωση, μια εκδοχή της χαρακτηριστικής "πρωτεΐνης ακίδας" του ιού που προκαλεί τον Covid - η οποία προκαλεί προστατευτική ανοσοαπόκριση.

Ωστόσο, το ξένο mRNA μπορεί να προκαλέσει μια διαφορετική και ανεπιθύμητη αντίδραση και τόσο οι Pfizer-BioNTech, όσο και η Moderna, τροποποιούν τα εμβόλια τους για να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η CureVac υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση, με βάση την πεποίθηση ότι η χρήση φυσικού ή μη τροποποιημένου mRNA θα παράγει τελικά μια πιο έντονη αντιική άμυνα. Ήλπιζε ότι αυτό το φαινόμενο θα την βοηθούσε να χρησιμοποιεί λιγότερη ποσότητα mRNA ανά δόση, επιτρέποντάς της να αποφύγει παρενέργειες και να κατασκευάσει περισσότερες δόσεις σε ταχύτερο χρόνο.

Το βιοχημικό αυτό στοίχημα φαίνεται ότι απέτυχε. Η κλινική δοκιμή υποδηλώνει ότι η χαμηλότερη ποσότητα ή η μη τροποποιημένη προσέγγιση μπορεί να μειώνει την εμβολιακή ισχύ. Θα χρειαστεί περισσότερη ανάλυση για να προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο η προσέγγιση της CureVac, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού ή άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στο αδύναμο αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι διαθέσιμες πληροφορίες δημιουργούν ισχυρή πεποίθηση ότι οι μεταλλάξεις δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συνέβαλε στην αποτυχία.

Μεταλλάξεις

Η παραλλαγή του ιού η οποία προκάλεσε τα περισσότερα κρούσματα στην κλινική δοκιμή της CureVac ήταν το στέλεχος Άλφα, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κανονικά το εμβόλιο της CureVac θα έπρεπε να ήταν σε θέση να το αντιμετωπίσει. Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού δεν είναι ιδιαίτερα καλή στην αποφυγή της προστασίας που δημιουργείται από εμβόλιο και ένας διαφορετικός τύπος εμβολίου, εκείνος που χρησιμοποιήθηκε από τη Novavax, έδειξε υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι του συγκεκριμένου στελέχους νωρίτερα μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά την - πιο ανησυχητική - παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των κρουσμάτων που προέκυψαν στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής της CureVac. Μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιο ειδικά στη Σκωτία δείχνουν ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech προσφέρουν προστασία μεταξύ 79% και 88% έναντι του συγκεκριμένου στελέχους.

Ακόμη και το λιγότερο ισχυρό εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αγγίζει σε αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Δέλτα το 60%. Είναι πιθανό άλλες παραλλαγές του ιού να εξηγούν κάποιο μέρος της αποτυχίας της CureVac, ωστόσο η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει ανάλυση των συγκεκριμένων στελεχών τα οποία "διέσπασαν" την άμυνα που εξασφαλίζει το εμβόλιό της.

Μέλλον

Μπορεί να υπάρχει πράγματι μέλλον για την "μη τροποποιημένη" προσέγγιση του CureVac, ειδικά καθώς η τεχνολογία mRNA θα εφαρμόζεται έναντι άλλων ασθενειών, ακόμη και ενάντια στον καρκίνο.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για τον Covid, φαίνεται ότι ένα τροποποιημένο mRNA προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Πρόκειται για άσχημα νέα για τους επενδυτές στην CureVac, ωστόσο αποδεικνύεται ότι έτσι κι αλλιώς έχουμε ακόμη εξαιρετικά εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας - και πιθανώς ασθενειών πέραν της Covid-19.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

100 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΠΑΤΕΝΤΑ 23 Ιουλ 2021 | 20:30

Στίγκλιτς: Να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων

Ο Γιόζεφ Στίγκλιτς καλεί τις δυτικές κυβερνήσεις να άρουν τις ευρεσιτεχνίες για τα εμβόλια κατά της πανδημίας

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 23 Ιουλ 2021 | 18:31

Κορονοϊός: Μόνιμος "κάτοικος" στην Αττική με 1.102 νέα κρούσματα - Στο "κόκκινο" Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Σταθερά τετραψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων στην Αττική - Συναγερμός για Θεσσαλονίκη και τις τρεις Περιφέρειες της Κρήτης

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Ιουλ 2021 | 18:20

Κορονοϊός: 2.854 νέα κρούσματα σήμερα - 7 θάνατοι και 130 διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σταθερά υψηλός όπως και η επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα-Εγιναν 88.320 τεστ, η θετικότητα στο 3,23%

ΚΙ ΕΓΩ ΦΟΒΑΜΑΙ, ΑΛΛΑ... 23 Ιουλ 2021 | 18:17

Σμαράγδα Καρύδη: Όλο αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια δεν το καταλαβαίνω

Η Σμαράγδα Καρύδη τάσσεται με σαφήνεια κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος και εξηγεί το γιατί.

ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΦΟΡΑ 23 Ιουλ 2021 | 16:53

Εμβόλιο Moderna: "Πράσινο φως" από τον ΕΜΑ για τη χρήση του σε εφήβους

Πρόκειται για το εμβόλιο της Moderna με την επωνυμία Spikevax.

"ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΡΩΤΑ" 23 Ιουλ 2021 | 13:20

Συναγερμός για τη μετάλλαξη "Δέλτα" - Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών με κορονοϊό

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Εύη Μιχαηλίδου.

ΓΕΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΥΩΝ 23 Ιουλ 2021 | 12:00

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος τρολάρει την άρση των μέτρων στη Μύκονο [εικόνα]

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος σχολιάζει με τον δικό του τρόπο το τόσο σύντομο άνοιγμα της Μυκόνου μετά το lockdown.

TOKYO 2020 23 Ιουλ 2021 | 11:28

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συναγερμός στην ελληνική αποστολή του στίβου- Τρεις αθλητές ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού

Τρείς αθλητές της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο βρίσκονται σε αυξημένη επιτήρηση λόγω επαφής με κρούσμα κορονοϊού

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 23 Ιουλ 2021 | 08:48

Νέα μελέτη: Παιδιά και έφηβοι με κορονοϊό οδηγούν στο νοσοκομείο τους ενήλικες συγγενείς τους

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους. Τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 08:41

Απογοητευτικά στοιχεία: Μόνο το 1,4% των κατοίκων της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως για τον κορονοϊό

Μόλις το 1,4% των κατοίκων της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 23 Ιουλ 2021 | 08:35

Τζανάκης: Στο τέταρτο κύμα όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό - Η διαφορά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι στο τέταρτο κύμα όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον κορονοϊό, αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 08:15

Βόμβα από Ισραήλ για τη μετάλλαξη Δέλτα: Επεσε στο 39% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι της μόλυνσης

Στο 39% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ, ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό, καθώς εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 23 Ιουλ 2021 | 08:13

Παγώνη: Μέσα σε μία εβδομάδα πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία - Δεν θα αποφύγουμε την τρίτη δόση εμβολίου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ματίνα Παγώνη, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.