Bloomberg: Μυοκαρδίτιδα και εμβόλιο Pfizer- Πόσο πιθανό, τι δείχνουν τα δεδομένα

Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι πανικός, αναφέρει το Bloomberg για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εμβολιασμος

Με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εμβολιάζουν πλέον τους εφήβους, η έκθεση Ισραηλινών επιστημόνων η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη περί μιας πιθανής σχέσης μεταξύ του εμβολίου κατά του κορονοϊού το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Pfizer και τη BioNTech και σπάνιων περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής σε νεαρούς άνδρες είναι κατανοητά ανησυχητική, τονίζει το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά στο σχετικό δημοσίευμα, το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει τα εξής:

"Οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με σοβαρότητα, χωρίς να προκαλεσουν υπερβολικό πανικό. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι μέχρι στιγμής περιορισμένα, σε σημείο που ενδέχεται στην πραγματικότητα να μην υπάρχει καμία σύνδεση. Και από όσα γνωρίζουμε, ακόμη και αν υπάρχει σχέση, δεν φαίνεται να υπάρχει επικινδυνότητα.

Καμία ανάγκη εκτροχιασμού του εμβολιασμού

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι νέοι κίνδυνοι όπως ο παραπάνω κάνουν την εμφάνισή τους. Παρ' όλο που το εμβόλιο της Pfizer και άλλα εμβολιαστικά σκευάσματα υποβλήθηκαν σε αυστηρότατες μελέτες προέγκρισης, σπάνια συμβάντα θα συμβαίνουν νομοτελειακά όταν επεκτείνει κανείς τη χρήση εμβολίων από μερικές χιλιάδες άτομα σε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι μελέτες οι οποίες επεκτείνουν τη χρήση στα παιδιά τείνουν να είναι μικρότερης κλίμακας.

Αυτό που ελπίζουμε ότι μπορούν ελέγξουν τα ηγετικά στελέχη των τομέων δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο είναι η αντίδραση στα παραπάνω. Με προσεκτική και διαφανή επικοινωνία σχετικά με τα επικαιροποιούμενα δεδομένα, οι τρομακτικοί τίτλοι δεν είναι καθόλου απαραίτητο να εκτροχιάσουν τον ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως τώρα μαζικό εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δεδομένα του Ισραήλ

Το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, επισήμανε για πρώτη φορά την συγκεκριμένη παρενέργεια τον Απρίλιο. Με βάση ευρήματα τα οποία υποβλήθηκαν στο ισραηλινό Υπουργείο Υγείας, μια ερευνητική ομάδα ανέφερε 275 περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής - μια κατάσταση γνωστή ως μυοκαρδίτιδα - μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου.

Από αυτά, τα 148 εμφανίστηκαν εντός ενός μήνα από τον εμβολιασμό, με τα περισσότερα να συμβαίνουν σχετικά άμεσα μετά τη δεύτερη δόση (για να θέσουμε αυτόν τον αριθμό στο ορθό του πλαίσιο, το Ισραήλ εμβολίασε πλήρως περί τα 5 εκατομμύρια άτομα εκείνη την περίοδο). Τα περιστατικά συνέβησαν σε υψηλότερο ποσοστό σε νεαρούς άνδρες, ενώ σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ήταν ήπιες και επιλύθηκαν γρήγορα.

Ενώ η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή καρδιακούς πτερυγισμούς, οι ήπιες περιπτώσεις συχνά απαιτούν μόνο μια θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αφού εξέτασε την έκθεση, το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένο για το ευνοϊκό προφίλ κινδύνου-οφέλους του εμβολίου, ανακοινώνοντας την Τετάρτη ότι θα επεκτείνει τη χρήση σε άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών. Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διερευνoύν την ίδια παρενέργεια τόσο για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech όσο και για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία - και εν τω μεταξύ εξακολουθεί να προτείνει εμβολιασμό για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Ανάγκη για περισσότερα στοιχεία

Απαιτούνται ασφαλώς περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Science, η ισραηλινή έκθεση δείχνει ότι η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους νεαρούς άνδρες είναι πέντε έως 25 φορές υψηλότερη σε σχέση με το μέσο ποσοστό.

Τα CDC είναι λιγότερο κατηγορηματικά. Εξετάζουν μια παρόμοια τάση, ωστόσο από τις 24 Μαΐου, τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένα άτομα είναι υψηλότερα σε αριθμό σε σχέση με το συνηθισμένο μόνο σε μία από τις δύο βασικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας.

Με τις δεύτερες δόσεις Pfizer να έρχονται τον επόμενο μήνα για πολλούς νέους Αμερικανούς, τα CDC πρέπει να παρακολουθούν στενά τις παρενέργειες και να ενημερώνουν το κοινό. Εν τω μεταξύ, η πλήρης δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ερευνών στο Ισραήλ και περισσότερα δεδομένα από άλλες χώρες θα συνέβαλαν πολύ στην αξιολόγηση του εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ εμβολίου και της συγκεκριμένης παρενέργειας.

Οι παρενέργειες σε νεαρά άτομα αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν μικρότερο κίνδυνο κακής εξέλιξης εάν νοσήσουν από Covid-19. Ωστόσο, δεδομένων των πλεονεκτημάτων του ευρέος εμβολιασμού στη συγκράτηση χαμηλά των συνολικών κρουσμάτων και των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της λοίμωξης, θα πρέπει ο πήχης να τεθεί πολύ ψηλά ώστε να μην καταλήξουμε πρόωρα ή λαθεμένα σε περιορισμό των εμβολιασμών.

Ενημέρωση ίσον ασφάλεια

Σε τελική ανάλυση, μια αποδεδειγμένη σχέση ή μια αύξηση των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας θα απαιτούσε πιο ενεργή παρακολούθηση και καθοδήγηση προς τους γιατρούς και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, ώστε να ενημερώνουν τους νεότερους ανθρώπους και τους κηδεμόνες τους για τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να παρακολουθούν, ακόμη και αν οι κίνδυνοι είναι μεσαίου επιπέδου.

Ναι, αυτό μπορεί να τρομάξει μερικούς γονείς και πιθανούς λήπτες του εμβολίου. Αλλά είναι καλύτερο από το να τους αφήνουμε να εκπλήσσονται από συμπτώματα που μπορεί να είναι τρομακτικά εάν δεν υπάρχει η αναγκαία γνώση και πλαίσιο. Επιπλέον, η ενεργός παρακολούθηση θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό του εάν υπάρχει ένα υποσύνολο ατόμων τα οποία διατρέχουν κίνδυνο σοβαρότερης φλεγμονής και να επικαιροποιήσει την έρευνα για το εάν δόσεις από διαφορετικά εμβόλια ή διαφορετικά απόσταση μεταξύ των δόσεων του ίδιου εμβολίου θα μπορούσε να μετριάσει την παρενέργεια.

Η έκθεση της Τρίτης δεν θα είναι η τελευταία ειδοποίηση για μια νέα παρενέργεια ενός εμβολίου. Η ορθή απόκριση σε αυτήν θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της απαραίτητης εμπιστοσύνης, καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται".

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 84 ΕΤΩΝ 18 Οκτ 2021 | 15:15

Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος μαύρος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ- Από κορονοϊό

Στα 84 του χρόνια έφυγε από τη ζωή από κορονοϊό ο Κόλιν Πάουελ.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 18 Οκτ 2021 | 13:45

Κορονοϊός: Νεκρός 49χρονος ανεμβολίαστος στο Βενιζέλειο - Ήταν παχύσαρκος

Ο 49χρονος αν και ήταν παχύσαρκος δεν είχε εμβολιαστεί και κατέληξε σήμερα το πρωί στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 18 Οκτ 2021 | 12:41

Ο αντιεμβολιαστής Πετράκος έκανε πρεμιέρα με... rapid test και τραγούδησε σε εμβολιασμένο κοινό

Ο Γρηγόρης Πετράκος έκανε πρεμιέρα σε νυχτερινό κέντρο στην Πάτρα και τραγούδησε μπροστά στους εμβολιασμένους θαμώνες του μαγαζιού.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 11:11

Εκκληση Τζανάκη: Να εμβολιαστούν οι νέοι, ειδικά όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα

Έκκληση να εμβολιαστούν οι νέοι απηύθυνε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι με υποκειμένα νοσήματα.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 18 Οκτ 2021 | 10:46

Σοκ στα Τρίκαλα: Νεκρή 34χρονη από κορονοϊο

Μια 34χρονη από τα Τρίκαλα έχασε τη ζωή της από κορονοϊό. Η κατάσταση ξεφεύγει τις τελευταίες μέρες στα Τρίκαλα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 10:32

Κορονοϊός - Προειδοποίηση Θωμαΐδη: Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση που θα κρατήσει εβδομάδες

"Νομίζω αυτή τη τη στιγμή η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση, η οποία θα κρατήσει εβδομάδες", εκτίμησε ο καθηγητής Aναλυτικής Χημείας, κ. Θωμαϊδης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 10:31

Βασιλακόπουλος: O εμβολιασμός αυξάνεται με πειθώ, υποχρεωτικότητα και μεγάλους περιορισμούς

"Το να αφήνουμε την ατομική ελευθερία στον καθένα έχει και ένα όριο", τόνισε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ 18 Οκτ 2021 | 10:09

ΑΧΕΠΑ - Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Πέθαναν στην αναμονή για ΜΕΘ τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς

Σύμφωνα με καταγγελία του Μιχάλη Γιαννάκου (ΠΟΕΔΗΝ) πέθαναν στην αναμονή για ΜΕΘ, τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΑ 18 Οκτ 2021 | 09:51

Κορονοϊός: Υβριδική υπερανοσία ακόμη και στις μεταλλάξεις αναπτύσσουν οι εμβολιασμένοι που νόσησαν

Η αποτελεσματικότητα της ανοσίας έναντι του κορονοϊού είναι ένα από τα πιο θερμά πεδία βιοϊατρικής έρευνας σχετικά με τη νόσο COVID-19.

ΝΕΑ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 18 Οκτ 2021 | 09:20

Κορονοϊός: Ποιος συνδυασμός εμβολίων έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα

Υψηλή η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων Covid-19, ιδίως Pfizer ή Moderna μετά από AstraZeneca, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 08:28

Φάρμακα κατά του κορονοϊού - Πλεύρης: Έρχονται τους πρώτους μήνες του 2022

"Από τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού" είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλαύρης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ 18 Οκτ 2021 | 08:27

Παγώνη: Φοβάμαι για μετά τον Δεκέμβρη - Οι ανεμβολίαστοι δε γλιτώνουν την ΜΕΘ - Τι είπε για τις παρελάσεις

"Ο καθένας πρέπει να σώσει τον εαυτό του. Aν είχαμε κάνει το 80% εμβολιασμούς και την 3η δόση, ξέρετε πώς θα ήμασταν; Όπως η Δανία και οι άλλες χώρες" τόνισε η κ. Παγώνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΔΥ 18 Οκτ 2021 | 07:51

Κορονοϊός - Ζαούτης: Το 90% των θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι - Μόνο μας "όπλο" το εμβόλιο

Για τον εμβολιασμό και τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού, μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.