Follow us

Βρογχικό άσθμα: Μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών

Η πάθηση θεωρείται μία από τις συνηθέστερες αιτίες προσέλευσης στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών και η συνηθέστερη χρόνια αναπνευστική νόσος στα παιδιά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το άσθμα αποτελεί μια από τις συχνότερες νόσους των πνευμόνων, όπου μόνο για το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε περισσότερες από 262 εκατομμύρια διαγνώσεις. Στην Ελλάδα, περίπου σε ποσοστό 9% πάσχουν από άσθμα (900.000 ενήλικες και παιδιά), ενώ στο 3% έχουν τη σοβαρή μορφή νόσου.

Η πάθηση θεωρείται μία από τις συνηθέστερες αιτίες προσέλευσης στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών και η συνηθέστερη χρόνια αναπνευστική νόσος στα παιδιά παγκοσμίως.

Λόγω της πολυπαραγοντικής αιτιολογίας, το βρογχικό άσθμα δύναται να επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά, ενώ ωθεί την ιατρική κοινότητα σε χάραξη στρατηγικών Δημόσιας Υγείας με σκοπό την ορθή ενημέρωση του ευρύ κοινού, την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Βρογχικό άσθμα: Μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών

Πως δημιουργείται

Πιο αναλυτικά, το άσθμα είναι νόσος των αεραγωγών, όπου εμπλέκονται πολλά φλεγμονώδη κύτταρα με κύρια χαρακτηριστικά την υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών και τη φλεγμονώδη αποφρακτική διαταραχή. Η φλεγμονή είναι επίμονη, παρά το γεγονός ότι τα κλινικά συμπτώματα, συχνά έχουν διαλείποντα χαρακτήρα και δύναται να ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τον έλεγχο της νόσου.

Οι σημαντικότεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι η ατοπία, τα ενδοοικιακά αλλεργιογόνα, το παθητικό/ενεργό κάπνισμα, οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών, τα γενετικά προδιαθεσικά αίτια, καθώς η έκθεση σε εκλυτικούς περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς παράγοντες.

Myasthma

Τα συμπτώματα

Τα κλινικά συμπτώματα αποτελούνται κυρίως από δύσπνοια, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, μη παραγωγικό βήχα ή βήχα κατά την άσκηση, κατά τις νυχτερινές ή πρωινές ώρες και μπορούν να παρουσιάσουν διαστήματα υφέσεων και εξάρσεων με εποχική κατανομή. Η έξαρση των συμπτωμάτων ονομάζεται παρόξυνση και απαιτεί επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η λήψη κλινικού ιστορικού, η διενέργεια σπιρομέτρησης, η μέτρηση φλεγμονωδών βιοδεικτών, οι ειδικές δοκιμασίες πρόκλησης, η εκτίμηση της βαρύτητας και του ελέγχου των συμπτωμάτων μέσω ερωτηματολογίων είναι ικανά να οδηγήσουν τον πνευμονολόγο στην έγκαιρη διάγνωση και να μειώσουν αποτελεσματικά τις παροξύνσεις.

Στόχος μια φυσιολογική ζωή χωρίς περιορισμούς

Η θεραπεία στοχεύει στον βέλτιστο έλεγχο της νόσου και στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων, χαρίζοντας μια φυσιολογική ζωή χωρίς περιορισμούς.

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, απαιτείται η αγαστή συνεργασία ασθενούς και πνευμονολόγου με κοινή επιλογή και σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου, έχοντας ως απώτερο στόχο τη μακροπρόθεσμη μείωση της φλεγμονής, τον πλήρη έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.

Ευχαριστούμε την Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, Πνευμονολόγος στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Γραμματέας της ομάδας ελέγχου καπνίσματος και προαγωγής της υγείας της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΛΕΝΑΣ ΚΑΙ ΙΡΙΔΑΣ 27 Ιουν 2022 | 09:35

Πισπιρίγκου: Προσπαθούν να μου φορτώσουν τους θανάτους και των άλλων παιδιών - Εβδομάδα εκπλήξεων, λέει ο δικηγόρος της

"Προσπαθούν να μου φορτώσουν τους θανάτους και των άλλων παιδιών" υποστηρίζει η Πισπιρίγκου. "Ξεκίνησε μια βδομάδα γεμάτη εξελίξεις", λέει ο δικηγόρος της.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 26 Ιουν 2022 | 15:19

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι παιδικές εξοχές του δήμου Αθηναίων

Η μεταφορά των παιδιών προς τις Παιδικές Εξοχές θα γίνει δωρεάν με πούλμαν του Δήμου.

ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 26 Ιουν 2022 | 11:30

Πώς η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου "φώτισε" την ώρα θανάτου της Ιριδας - Νέες αποκαλύψεις

Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ερευνητές εκτιμούν ότι εκείνη τη στιγμή δολοφονήθηκε το άτυχο βρέφος, ο θάνατος του οποίου πλέον οφείλεται σε ασφυξία.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 25 Ιουν 2022 | 12:55

Η ώρα της κρίσης για τον σάτυρο ιερέα στο Αγρίνιο: Έπειθε ανήλικες ότι τους είχαν κάνει μάγια και τις βίαζε

Ο ιερέας θα βρεθεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λευκάδας, στις 4 Ιουλίου, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες.

ΔΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 23 Ιουν 2022 | 09:08

Κορονοϊός: Και τα παιδιά έως 14 ετών παθαίνουν long Covid-19

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη και τα παιδιά έως 14 ετών μπορούν να πάθουν μακρά Covid-19.

«ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΕ ΔΟΛΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ» 22 Ιουν 2022 | 20:29

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αυτή είναι η μάξιμουμ ποινή αν καταδικαστεί και για τις τρεις δολοφονίες των παιδιών της

Ο Μιχ. Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για περίπτωση μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, για δολοφονίες με δόλο και σχεδιασμό.

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 22 Ιουν 2022 | 15:30

Πάτρα: Εξαλλη η παθολογοανατόμος της Ίριδας με την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα - "Μου απέκρυψε πειστήρια"

Αγριεύει η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου και την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα για τα πορίσματα στον θάνατο της έξι μηνών Ίριδας

«ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ» 22 Ιουν 2022 | 10:17

ΗΠΑ - Κορονοϊός: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών κάτω των 5 ετών

"Είναι ένας ιστορικός σταθμός, ένα μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για την επέτκαση των εμβολιασμών σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ 22 Ιουν 2022 | 08:12

Πόλεμος Δασκαλάκη - Πισπιρίγκου: "Συνειδητοποιώ ότι σκότωσε τα παιδιά μας" - "Τεράστια αδικία αυτό που μου συμβαίνει"

Η ψυχολογική κατάσταση της Ρούλας Πισπιρίγκου μετά το πόρισμα που επιδεινώνει κι άλλο τη θέση της και οι αποστάσεις του άλλοτε συμμάχου της, Μάνου Δασκαλάκη.

ΒΙΑΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ 21 Ιουν 2022 | 07:23

Πώς έπνιξαν τα παιδιά της Πάτρας: Τη Μαλένα με το χέρι, την Ίριδα με το πανάκι

Η Μαλένα με κλείσιμο αεροφόρων οδών, με το… χέρι, μέσα στο νοσοκομείο. Η Ίριδα με το πανάκι, στο σπίτι της οικογένειας. Εκεί καταλήγει το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα.

Η ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 20 Ιουν 2022 | 16:33

Γιάννης Κότσιρας: Η σπάνια φωτογραφία με τους δύο γιους του - Πόσο έχουν μεγαλώσει

Με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα ο Γιάννης Κότσιρας δημοσίευσε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με τους γιους του οι οποίοι έχουν μεγαλώσει πολύ.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 20 Ιουν 2022 | 15:42

Πάτρα: Πέντε ολόκληρες ώρες κατέθετε η μητέρα της Πισπιρίγκου - Η κρίσιμη ερώτηση στον πατέρα του Δασκαλάκη

Η μητέρα της Πισπιρίγκου μίλησε για τις σχέσεις της κόρης της με τον Δασκαλάκη. Εξελίξεις δρομολογούνται μετά την παράδοση του πορίσματος των ιατροδικαστών.

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ 20 Ιουν 2022 | 11:56

Πάτρα - Ραγδαίες εξελίξεις: Κατατέθηκε το πόρισμα για Μαλένα και Ίριδα - Δείχνει ασφυκτικό θάνατο

Το πόρισμα των ιατροδικαστών δείχνει ασφυκτικό θάνατο των δύο παιδιών, από εξωγενή παράγοντα αλλά με διαφορετικό μηχανισμό για το κάθε παιδί.