Το άσθμα αποτελεί μια από τις συχνότερες νόσους των πνευμόνων, όπου μόνο για το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε περισσότερες από 262 εκατομμύρια διαγνώσεις. Στην Ελλάδα, περίπου σε ποσοστό 9% πάσχουν από άσθμα (900.000 ενήλικες και παιδιά), ενώ στο 3% έχουν τη σοβαρή μορφή νόσου.
Η πάθηση θεωρείται μία από τις συνηθέστερες αιτίες προσέλευσης στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών και η συνηθέστερη χρόνια αναπνευστική νόσος στα παιδιά παγκοσμίως.
Λόγω της πολυπαραγοντικής αιτιολογίας, το βρογχικό άσθμα δύναται να επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά, ενώ ωθεί την ιατρική κοινότητα σε χάραξη στρατηγικών Δημόσιας Υγείας με σκοπό την ορθή ενημέρωση του ευρύ κοινού, την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Πως δημιουργείται
Πιο αναλυτικά, το άσθμα είναι νόσος των αεραγωγών, όπου εμπλέκονται πολλά φλεγμονώδη κύτταρα με κύρια χαρακτηριστικά την υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών και τη φλεγμονώδη αποφρακτική διαταραχή. Η φλεγμονή είναι επίμονη, παρά το γεγονός ότι τα κλινικά συμπτώματα, συχνά έχουν διαλείποντα χαρακτήρα και δύναται να ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τον έλεγχο της νόσου.
Οι σημαντικότεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι η ατοπία, τα ενδοοικιακά αλλεργιογόνα, το παθητικό/ενεργό κάπνισμα, οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών, τα γενετικά προδιαθεσικά αίτια, καθώς η έκθεση σε εκλυτικούς περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς παράγοντες.

Τα συμπτώματα
Τα κλινικά συμπτώματα αποτελούνται κυρίως από δύσπνοια, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, μη παραγωγικό βήχα ή βήχα κατά την άσκηση, κατά τις νυχτερινές ή πρωινές ώρες και μπορούν να παρουσιάσουν διαστήματα υφέσεων και εξάρσεων με εποχική κατανομή. Η έξαρση των συμπτωμάτων ονομάζεται παρόξυνση και απαιτεί επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση.
Η λήψη κλινικού ιστορικού, η διενέργεια σπιρομέτρησης, η μέτρηση φλεγμονωδών βιοδεικτών, οι ειδικές δοκιμασίες πρόκλησης, η εκτίμηση της βαρύτητας και του ελέγχου των συμπτωμάτων μέσω ερωτηματολογίων είναι ικανά να οδηγήσουν τον πνευμονολόγο στην έγκαιρη διάγνωση και να μειώσουν αποτελεσματικά τις παροξύνσεις.
Στόχος μια φυσιολογική ζωή χωρίς περιορισμούς
Η θεραπεία στοχεύει στον βέλτιστο έλεγχο της νόσου και στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων, χαρίζοντας μια φυσιολογική ζωή χωρίς περιορισμούς.
Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, απαιτείται η αγαστή συνεργασία ασθενούς και πνευμονολόγου με κοινή επιλογή και σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου, έχοντας ως απώτερο στόχο τη μακροπρόθεσμη μείωση της φλεγμονής, τον πλήρη έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.
Ευχαριστούμε την Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, Πνευμονολόγος στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Γραμματέας της ομάδας ελέγχου καπνίσματος και προαγωγής της υγείας της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr