Από την Αγγελική K. Μοράρη, MSc, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής (BSc), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία, nutritipsbyaggelikimorari.wordpress.com
Τι είναι η δυσλιπιδαιμία;
O όρος "δυσλιπιδαιμία" έχει αντικαταστήσει τους παλαιότερα χρησιμοποιούμενους όρους υπερχοληστεριναιμία, υπερλιπιδαιμία κλπ. Εκφράζει τη γενικότερη διαταραχή της μεταβολικής ισορροπίας των λιπιδίων και όχι μόνο τις υψηλές τιμές αυτών. Λέγοντας δυσλιπιδαιμία συνήθως εννοούμε διαταραχές τις χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της HDL.
Διαιτολογική προσέγγιση
Μελέτες δείχνουν ότι πολλές από τις διαιτητικές στρατηγικές που ακολουθούνται για τη βελτιστοποίηση των λιπιδίων του ορού συμβάλλουν επίσης στο γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Γενικές οδηγίες
Συνίσταται:
+Διακοπή του καπνίσματος
+Υπολιπιδαιμική δίαιτα (πτωχή σε ζωικά λίπη και trans λιπαρά οξέα, αυξημένη σε φυτικές ίνες)
+Κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες/στανόλες (αναμένεται να μειώσουν την LDL χοληστερόλη κατά ~ 10%)
+Απώλεια βάρους (μείωση κατά 10% μέσα σε 6 μήνες)
+Αύξηση της σωματικής άσκησης (για παράδειγμα γρήγορο βάδισμα 30–60 λεπτά/ημέρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας)
Συμβουλές από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για τη διατροφή για χοληστερίνη - τριγλυκερίδια:
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr