X

Διατροφή και εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι τροφές που βελτιώνουν τις πιθανότητες κύησης

Γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές και οι καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν τη γονιμότητα. Τι ισχύει όμως αναφορικά με τη διατροφή και την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Γράφει: Ελενη Δασκαλακη

Σήμερα περισσότερα ζευγάρια απο ποτέ καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) προκειμένου να γίνουν γονείς. Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η κύηση θα επιτευχθεί και θα γεννηθεί ένα υγιέστατο μωρό. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο λόγος είναι απλός: Όσο πιο υγιής είναι ο οργανισμός, τόσο πιθανότερο είναι να "λειτουργήσουν" όλα καλα και να επιτευχθεί η κύηση. Και, φυσικά, η διατροφή παίζει ρόλο κλειδί στην καλή μας υγεία. Από την άλλη, θα πρέπει να θυμάστε, όπως θα σας εξηγήσει και ο γιατρός σας, ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να επιτυχθεί κύηση, χωρίς να υπάρχει ιατρικός και επιστημονικός λόγος. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν μείνετε έγκυος παρά τις καλές και φιλότιμες προσπάθειές σας, δεν είναι δικό σας λάθος αλλά κάτι που απλά συμβαίνει.

Διατροφή στην εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι βασικοί "κανόνες"

Αν υπήρχε μία συμβουλή, αυτή θα ήταν να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που θα επικεντρώνεται σε όσο το δυνατό λιγότερο κατεργασμένες τροφές. Η ιδανική διατροφή εάν θέλετε να γίνετε γονείς είναι αυτή που θα προετοιμάσει το σώμα σας για τη σύλληψη, με κάθε τρόπο που είναι απαραίτητος και αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Επιστημονικές μελέτες έχουν βρει αυξημένα ποσοστά γονιμότητας με μία "δίαιτα IVF" που περιλαμβάνει κυρίως:

  • Φρούτα και λαχανικά εποχής
  • Πρωτεΐνες φυσικής προέλευσης (π.χ. όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς)
  • Πλήρη σιτηρά
  • Ψάρι
  • Μονοακόρεστα λιπρά (π.χ. ελιές, ελαιόλαδο, αβοκάντο, "βούτυρα" ξηρών καρπών)

Για την ακρίβεια, μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health επισήμανε ότι γυναίκες που ακολουθούσαν μία δίαιτα σαν την προαναφερόμενη είχαν 66% χαμηλότερες πιθανότητες για υπογονιμότητα σχετιζόμενη με διαταραχές ωορρηξίας και κατά 27% χαμηλότερες πιθανότητες για υπογονιμότητα οφειλόμενη σε άλλες αιτίες, συγκριτικά με γυναίκες που η διατροφή τους απείχε από το παραπάνω μοντέλο.

Με απλά λόγια, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος λόγος υγείας ή κάποια πάθηση που σας εμποδίζει, υιοθετήστε μια διατροφή που θα περιλαμβάνει όσο το δυνατό πιο φυσικές τροφές και προσπαθήστε να μην αποκλείετε καμία διατροφική ομάδα.

Μεσογειακή διατροφή και γονιμότητα

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι μας κάνει με διάφορους τρόπους καλό, από πρόληψη νοσημάτων μέχρι ενέργεια και καλή διάθεση. Εστιάζει στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, οσπρίων, ψαριού, ελαιόλάδου και καρπών. Μελέτη σε 244 γυναίκες φυσιολογικού βάρους εκτίμησε την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στα ποσοστά επίτευξης κύησης. Οι ερευνητές βρήκαν ότι, συγκριτικά με τις γυναίκες που ακολουθούσαν με μεγαλύτερη προσήλωση μεσογειακή διατροφή, η ομάδα με τη χαμηλότερη συμμόρφωση είχε "σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά κύησης μέσω IFV (29,1 vs 50% και γέννησης υγιούς μωρού 26,6 vs 48,8%).

Φολικό οξύ και γονιμότητα

Οι τροφές που είναι υψηλές σε φολικό οξύ σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά γονιμότητας, καθώς μειώνουν τις δυσκολίες σύλληψης που σχετίζονται με δυσλειτουργίες των ωοθηκών. Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν μια πιο υγιή κύηση μειώνοντας τις πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες και άλλα προβλήματα υγείας στο έμβρυο. Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα πλήρη σιτηρά και ψωμί.