DW: Τι αλλάζει με τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca - Το κόστος και τα χαρακτηριστικά τους

Πολλοί ανυπομονούν και ζητούν να επιταχυνθούν οι μαζικοί εμβολιασμοί

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εμβόλιο

Η εικόνα δεν ήταν ιδιαίτερα θεαματική: Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ένα φορτηγάκι με πολωνικές πινακίδες περνάει την πύλη του στρατοπέδου στο Κουάκενμπρουκ της Κάτω Σαξονίας, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Μεταφέρει περίπου 64.000 αμπούλες του νέου εμβολίου της Moderna. Στο Κουάκενμπρουκ λειτουργεί μία από τις μεγάλες φαρμακαποθήκες του γερμανικού στρατού, με τεράστιους χώρους φύλαξης και εμπειρία στη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων. Από εδώ αρχίζει, την Τρίτη, η μεταφορά του εμβολίου σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Πολλοί ανυπομονούν και ζητούν να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Με τους σημερινούς ρυθμούς ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του διεθνούς ιατρικού συνδέσμου World Medical Association, θεωρεί ότι το σύνολο του πληθυσμού δεν θα έχει εμβολιαστεί πριν από τις αρχές του 2022. Εκτιμάται ότι ένα άρτια εξοπλισμένο εμβολιαστικό κέντρο σε μία μεγάλη πόλη της Γερμανίας εξυπηρετεί έως 250.000 άτομα την εβδομάδα. Πολλοί είναι πάντως εκείνοι που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, είτε γιατί φοβούνται πιθανές παρενέργειες, είτε γιατί δηλώνουν γενικώς αντίθετοι στα εμβόλια. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκοπήση το 59% των Γερμανών δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελβετία δεν ξεπερνά το 52%. Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για το σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο δεν προβλέπεται, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικά εμβόλια.

Πιο εύκολη συντήρηση για το εμβόλιο της Moderna

Πλεονέκτημα του σκευάσματος της Moderna θεωρείται η εύκολη συντήρησή του. Σε αντίθεση με το εμβόλιο των BionTech/Pfizer, που πρέπει να ψύχεται διαρκώς σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, το εμβόλιο της Moderna διατηρείται για τρεις εβδομάδες σε οποιοδήποτε ψυγείο, ενώ σε θερμοκρασίες από -8 έως 2 βαθμούς μπορεί να συντηρηθεί για περίπου έξι μήνες. Αυτή η ιδιότητά του θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει τον εμβολιασμό σε ένα απλό ιατρείο ή φαρμακείο και όχι μόνο σε ειδικά διαμορφωμένα εμβολιαστικά κέντρα, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής με το εμβόλιο των BionTech/Pfizer. Ήδη στη Μ.Βρετανία οι ειδικοί κάνουν λόγο για πιθανή επέκταση των εμβολιασμών στα φαρμακεία. Στη Γερμανία δεν θεωρείται αυτονόητο να συμβεί κάτι αντίστοιχο, καθώς ακόμη και ένα απλό εμβόλιο κατά της γρίπης προϋποθέτει ιατρικό ραντεβού και δεν επιτρέπεται να γίνει σε φαρμακείο.

Γενικότερα ωστόσο εκτιμάται ότι όσα περισσότερα εμβόλια κυκλοφορήσουν, τόσο θα διευκολύνονται οι διαδικασίες. Γι αυτό άλλωστε- αλλά και για να περιορίσει το κόστος- η Κομισιόν ακολούθησε εξ αρχής μία τακτική "διασποράς κινδύνου", εξασφαλίζοντας τη χαμηλότερη δυνατή τιμή από πολλά πιθανά εμβόλια, που όμως δεν είχαν όλα την ίδια επιτυχή εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν είχε προπαραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις στις BionTech/Pfizer, 160 εκ. δόσεις στην αμερικανική Moderna, 400 εκ. δόσεις στη βρετανο-σουηδική AstraZeneca και στην αμερικανική Johnson & Johnson, 405 εκ. δόσεις στη γερμανική Curevac και 300 εκ. στη γαλλική Sanofi. Οι BionTech/Pfizer κινήθηκαν γρήγορα για να κυκλοφορήσουν το πρώτο εμβόλιο, ενώ για παράδειγμα η Curevac καθυστέρησε λίγο. Ωστόσο, η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε προ ημερών η γερμανική εταιρία με την Bayer αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις κλινικές έρευνες.

Το κόστος των εμβολίων

Σημαντική διαφορά φαίνεται ότι υπάρχει στο κόστος των εμβολίων, ανάλογα με την εταιρία. Για λόγους εμπιστευτικότητας η Κομισιόν δεν δημοσιεύει πληροφορίες για το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας. Ωστόσο, μετά από κυβερνητική διαρροή στο Βέλγιο (και συγκεκριμένα ένα tweet της υφυπουργού Οικονομικών Εύα ντε Μπέεκερ που μάλλον κατά λάθος είδε το φως της δημοσιότητας) ο γερμανικός τύπος δημοσιεύει σχετικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, στην προπαραγγελία το εμβόλιο της AstraZeneca στοιχίζει 1.78 ευρώ, της Johnson & Johnson 6.95 ευρώ, της Sanofi-GSK 7.56 ευρώ, της Curevac 10 ευρώ, της BionTech/Pfizer 12 ευρώ και της Moderna 14.70. Σε αυτές τις τιμές δεν συνυπολογίζονται οι εκπτώσεις για μαζική παραγγελία σε μεγάλη κλίμακα.

Φαίνεται ότι η Κομισιόν πράγματι κατάφερε να ελαχιστοποιήσει το κόστος της παραγγελίας, αν ευσταθεί η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία που δημοσιεύει η εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης ότι το Ισραήλ πλήρωσε στην Pfizer 50 δολάρια για κάθε εμβόλιο, ποσό τριπλάσιο από εκείνο που είχε καταβάλει η ΕΕ. Στην πραγματικότητα βέβαια, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Το Ισραήλ κατέφυγε σε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής για σχετικά λίγα εμβόλια, αλλά με βέβαιη επιτυχία (οι BionTech/Pfizer κάνουν λόγο για ποσοστό επιτυχίας 90% σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές).

ΠΗΓΗ DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΣΚΑΛ ΣΟΡΙΟ 25 Ιαν 2021 | 17:45

Επικεφαλής AstraZeneca: Έλλειψη συνεργασίας και εγωιστική συμπεριφορά ορισμένων χωρών

Αυτό που δεν λειτούργησε είναι η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε για τη διαχείριση της πανδημίας ο επικεφαλής της AstraZeneca

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΙΚΙΛΙΑ 25 Ιαν 2021 | 17:05

Κικίλιας: Και ιδιώτες γιατροί στη μάχη για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού - Η προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους

Προϋπόθεση σύμφωνα με τον κ. Κικίλια είναι ένα πιο "εύκολο" εμβόλιο και στόχος να εμβολιάζονται πιο εύκολα πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 25 Ιαν 2021 | 16:04

Κορονοϊός: Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο "έκπληξη" για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό είναι αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις του ιού

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΙ 25 Ιαν 2021 | 14:52

Ντουμπάι: Εστιατόρια κάνουν έκπτωση σε όσους πελάτες έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό

"Σκορπίστε αγάπη, όχι κορονοϊό" είναι το μήνυμα των εστιατορίων στο Ντουμπάι που κάνουν έκπτωση 10% - 20% στους εμβολιασμένους πελάτες τους.

ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟ 31 ΕΚΑΤ. ΔΟΣΕΙΣ 25 Ιαν 2021 | 13:23

Η ΕΕ ζητάει εξηγήσεις από την AstraZeneca για τις μειωμένες προμήθειες εμβολίων κορονοϊού

Η ΕΕ ζητάει εξηγήσεις από την AstraZeneca για την αιφνίδια μείωση στις προμήθειες εμβολίων που ανακοίνωσε

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ 25 Ιαν 2021 | 13:20

Φάουτσι: Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός είναι πιο μεταδοτικός και θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρος

Προβληματισμένος τόσο για τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού όσο και για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι στο γενικό πληθυσμό εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος Άνθονι Φάουτσι.

Η ΧΩΡΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΕΙ 3 ΕΚΑΤ. ΠΟΛΙΤΕΣ 25 Ιαν 2021 | 13:08

Moderna: Ακυρώθηκαν οι παραδόσεις εμβολίων στην Πολωνία

Η ακύρωση της παράδοσηης εμβολίων από τη Moderna οδηγεί στην τροποποίηση του προγράμματος εμβολιασμού στην Πολωνία.

24 Ιαν 2021 | 20:14

Pfizer: Από την ερχόμενη εβδομάδα η παροχή εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ιταλία θα επιστρέψει στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί

Η Pfizer τόνισε ότι οι φιάλες μειώθηκαν, λόγω της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης να εξάγει πέντε και όχι έξι δόσεις από την κάθε μια.

24 Ιαν 2021 | 08:10

Πρόβλημα: Η Ευρώπη ξεμένει από εμβόλια - Μειώνει την παραγωγή και η AstraZenneca μετά την Pfizer

Από τα 1,5 εκ δόσεις που περίμενε η Ελλάδα από την AstraZeneca το πρώτο τρίμηνο πιθανότατα θα παραλάβει 400 χιλιάδες.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 23 Ιαν 2021 | 22:06

Μόσιαλος: Καλά κάναμε και ανοίξαμε αγορά και εκπαίδευση – Πώς θα καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα

Σχετικά με την βρετανική μετάλλαξη και τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι ήδη το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 23 Ιαν 2021 | 21:46

Ιταλία: Μηνύσεις κατά Pfizer και AstraZeneca προαναγγέλλει ο Τζουζέπε Κόντε

H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 23 Ιαν 2021 | 13:33

Επιχείρηση "Ελευθερία": Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εμβολιαστικό Κέντρο Υγείας Καμινίων

Εως σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 140.000 πολίτες, τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ CDC 22 Ιαν 2021 | 22:35

Εμβόλιο Moderna: Σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις - Μόλις 10 περιστατικά αναφυλαξίας σε 4 εκατ. εμβολιασμούς

Η αναφυλαξία καταγράφηκε σε 2,5 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμυρίο εμβολίων της Moderna που χορηγήθηκαν.