Εγκατάσταση μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης των ΑΜΕΑ στον Άλιμο

Πρόκειται για μια ελληνική πατέντα, του Πανεπιστημίου Πατρών, που επιτρέπει στο άτομο με κινητικά προβλήματα να μπαίνει στη θάλασσα μόνο του, χωρίς βοήθεια συνοδού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εγκατάσταση μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης των ΑΜΕΑ στον Άλιμο

Μια καινοτόμα εγκατάσταση για την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα (SeaTrac) τοποθετήθηκε, σήμερα, στην παραλία Αλίμου (στάση τραμ «ΚΑΛΑΜΑΚΙ») με τη συνεργασία του Δήμου Αλίμου και της κεντρικής διοίκησης, κατόπιν πρωτοβουλίας του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για μια ελληνική πατέντα, του Πανεπιστημίου Πατρών, που επιτρέπει στο άτομο με κινητικά προβλήματα να μπαίνει στη θάλασσα μόνο του, χωρίς τη βοήθεια συνοδού. Η συσκευή (SeaTrac) είναι προσβάσιμη με το αμαξίδιο, τηλεχειριζόμενη και απολύτως ασφαλής για τους χρήστες και ενεργειακά αυτόνομη, αφού λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Στην τελετή των εγκαινίων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υπογράμμισε τη σημασία της συνέργειας των φορέων, ενώ εξήρε τη δυναμική των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων και των νέων όπως οι συγκεκριμένοι φοιτητές- «εφευρέτες» της πατέντας και την καινοτόμα επιχείρηση που ίδρυσαν στη συνέχεια προς όφελος ενός βασικού δικαιώματος του αναπηρικού κινήματος. Διευκρίνισε ότι τοποθετήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προς υλοποίηση οδηγίας του ΟΗΕ για την πρόσβαση των ΑμεΑ στο φυσικό περιβάλλον κα ότι ξεκίνησε με τη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ -μέσω ΕΣΠΑ- και επεκτάθηκε στα 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση της εφαρμογής σε όλη τη χώρα.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του μηχανισμού «θετικό και απτό» αποτέλεσμα του κοινού στόχου του κεντρικού κράτους με την αυτοδιοίκηση για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, «κάτι που για εμάς είναι αυτονόητη καθημερινότητα και για κείνους δυσκολία αφόρητη και αιτία προσβολής και αναξιοπρέπειας», όπως σημείωσε. Επισήμανε, δε, ότι η συνεργασία αυτή «έφερε τα ποθητά αποτελέσματα για να σταματήσει ο κοινωνικός αποκλεισμός μιας ομάδας πληθυσμού από κάποια θεμελιώδη δικαιώματά της».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής, Χρήστος Καπάταης, αναφερόμενος στην εγκατάσταση των μηχανισμών για δωρεάν αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα, σημείωσε ότι ανταποκρίνεται πλήρως στο βασικό σύνθημα του αναπηρικού κινήματος: «Πρόσβαση παντού». Τόνισε, δε, ότι η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρινόμενη στο βασικό δικαιώματα των συμπολιτών μας προβλέπει πάντα την πρόσβασή τους σε κάθε ανάπλαση δρόμου, χώρου ή κτιρίου που υλοποιεί, ενώ έχει ήδη τοποθετήσει (προ 2-3 ετών, από το ίδιο πανεπιστήμιο και τους ίδιους ερευνητές), 21 SeaTrac σε ανάλογες παραλίες δήμων της Αττικής. Επίσης, επισήμανε ότι οι συνεργασίες Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η συγκεκριμένη, οργανώνουν και βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μας, ενώ παρέχουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού, Σταύρος Παναγιωτίδης, εστίασε στην αναπτυξιακή διάσταση που θα προσδώσει στη χώρα η διάταξη καθώς όπως είπε η Ελλάδα, ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ενδυναμώνει τη θέση της στον τουριστικό χάρτη. Διαθέτει πλέον δημόσιες παραλίες ανοιχτές «για όλους ανεξαιρέτως, με τις λοιπές κατάλληλες υποδομές για την εξυπηρέτηση τους», όπως αποδυτήρια, διάδρομοι για αμαξίδιο, ντουζ τοποθετημένο στη διάταξη κ.λπ.). Σημείωσε, δε, ότι μπορεί να επωφεληθεί το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας με επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις σχετικές με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ.

Ο υπεύθυνος παρακολούθησης του Συντονιστικού Μηχανισμού για την Αναπηρία, Χαράλαμπος Χριστόπουλος, χαρακτήρισε μεγάλο βήμα, τόσο για το αναπηρικό κίνημα την πρόσβασή του στη θάλασσα όσο και για το κράτος, αυτήν την πρωτοβουλία που «υλοποιήθηκε σε αυτήν την έκταση με τον τριπλασιασμό του σχετικού προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομίας». Ανακοίνωσε ότι στο πρόγραμμα εντάχθηκαν ήδη 70 δήμοι για την τοποθέτηση των μηχανισμών σε 300 παραλίες ώστε από το επόμενο καλοκαίρι η χώρα μας να αποτελεί χώρα πρότυπο και τουριστικό προορισμό προσέλκυσης για όλους τους ανθρώπους.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, ο οποίος επέδειξε και τη λειτουργία του μηχανισμού, «η διάταξη συνεχίζει να τελειοποιείται και να εκσυγχρονίζεται συνολικά. Παρακολουθείται μέσω διαδικτύου για τυχόν βλάβες ή βανδαλισμούς στα σημεία τοποθέτησης». Επίσης, «θα ενισχυθεί με ενσωμάτωση μίνι εργαστηριού για την ανάλυση και αποτύπωση της καθαρότητας του νερού, ενώ μέσω ιστολογίου θα παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο εδώ και στο εξωτερικό και σε ζωντανό χρόνο, η εικόνα και η κατάσταση της θάλασσας και του καιρού στη συγκεκριμένη περιοχή».

ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ 30 Νοε 2020 | 14:15

Κορονοϊός: H Moderna ζητά επειγόντως άδεια για να κυκλοφορήσει το εμβόλιό της- 94% αποτελεσματικό

Η Moderna ζήτησε άδεια να κυκλοφορήσει το εμβόλιό της από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ- Είναι 100% αποτελεσματικό σε βαριές μορφές της ασθένειας

Η ΔΙΕΝΕΞΗ ΤΟΥΣ 30 Νοε 2020 | 11:22

Κορονοϊός: Το μεγάλο δίλημμα των επιστημόνων για την καραντίνα - 5 μέρες ή 2 εβδομάδες;

Μήπως θα έπρεπε να μειωθεί η διάρκεια της συνιστώμενης απομόνωσης των ασθενών;

ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 30 Νοε 2020 | 09:40

Nέα έρευνα για τον κορονοϊό: Γιατί οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξή του

Ο κορονοϊός πιθανά να εξελιχθεί στο μέλλον καθιστώντας τα εμβόλια πρώτης γενιάς αναποτελεσματικά.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ 30 Νοε 2020 | 08:56

Νέα ελληνική μελέτη: Ποιοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν περισσότερα αντισώματα

Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από COVID-19 έχουν μεγαλύτερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2: αποτελέσματα Ελληνικής Μελέτης σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ .

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 28 Νοε 2020 | 13:05

Αλμπερτ Μπουρλά: Ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ελλάδα την πανδημία του κορονοϊού με κάνει υπερήφανο

Υπερήφανος για τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα την πανδημία του κορονοϊού δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟΝ 27 Νοε 2020 | 15:46

Εχασε τη μάχη ο ένας από τους τρεις ασθενείς με κορονοϊό που μεταφέρθηκαν από τη Δράμα στην Αθήνα

Τρεις συνολικά ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρθηκαν από τη Δράμα στην Αθήνα με C130

27 Νοε 2020 | 15:10

Αυτή είναι η πιο απρόσμενη παρενέργεια του κορονοϊού

Ολοένα και αυξάνονται οι αναφορές από πρώην ασθενείς που περιγράφουν προβλήματα στη στοματική τους υγιεινή.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΕΥΝΑ 27 Νοε 2020 | 10:27

Οι άνθρωποι με διάσπαση προσοχής (ΔΕΠΥ) βουλιάζουν ευκολότερα στα χρέη και αυτοκτονούν συχνότερα

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αυξάνει την πιθανότητα κάποιος να μην χειριστεί σωστά τα οικονομικά του.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 27 Νοε 2020 | 09:42

Νέο μπλέξιμο με τον κορονοϊό: Δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και στα δόντια

Οι άνθρωποι που έχουν ήδη προβλήματα με τα δόντια τους μπορεί να τα χάσουν λόγω κορονοϊού.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 27 Νοε 2020 | 08:30

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Γιατί είναι τόσο σημαντική η ύφεση της νόσου

Η αξία της ύφεσης στη ρευματοειδή αρθρίτιδα αναδεικνύεται ως ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και για την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών επιλογών.

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ 27 Νοε 2020 | 08:21

Κορονοϊός: Πήραν έγκριση τα φάρμακα baricitinib, σε συνδυασμό με το remdesivir

Τα φάρμακα πήραν έγκριση σε νοσηλευόμενους ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 2 ετών και άνω.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ 26 Νοε 2020 | 23:20

"Καμπανάκι" από τον ΠΟΥ: "Τα Χριστούγεννα ξεχάστε τις μεγάλες παρέες στο τραπέζι"

Ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη, αλλά και για τους εμβολιασμούς της Αφρικής

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 26 Νοε 2020 | 20:43

Μόσιαλος: Πώς έγινε και ανακαλύψαμε τα εμβόλια τόσο σύντομα- Τι λέει για τις παρενέργειες

Με νέα ανάρτηση του ο Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθαρίζει γιατί βρέθηκε σύντομα το εμβόλιο και τι συμβαίνει με τις παρενέργειες