Αν δεν γνωρίζετε το αγουρέλαιο, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να σας "συστηθεί". Το αγουρέλαιο είναι το πρώτο λάδι που βγαίνει από τη συγκομιδή της ελιάς, γι’ αυτό και σε κάποιες περιοχές το αποκαλούν πρωτόλαδο ή φρέσκο λάδι αφού είναι το λάδι της Νέας Σοδειάς. Ξεχωρίζει από το μοναδικό πράσινο χρώμα του, την έντονα φρουτώδη γεύση του από αρώματα φρεσκοκομμένης άγουρης ελιάς, αλλά και για τη σπανιότητα που το χαρακτηρίζει, αφού δεν το βρίσκουμε όλο το χρόνο στην αγορά. Το αγουρέλαιο αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Για να απολαύσουμε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά καλό είναι να το χρησιμοποιούμε ωμό, π.χ. στα λαδερά, στα όσπρια ή απλά σε μια φέτα φρέσκο ψωμί ως ένα μεσογειακό και υγιεινό σνακ.
Ωστόσο, θα ήταν άδικο να στρέψουμε τους προβολείς μόνο στο "σπάνιο" αγουρέλαιο και να μη μιλήσουμε ευρύτερα για το ελαιόλαδο, την απόλυτη βάση της ελληνικής διατροφής.
Ελαιόλαδο, το απόλυτο μεσογειακό προϊόν
Μπορεί να ξέρετε ότι στη χώρα μας αγαπάμε το ελαιόλαδο, και πιθανώς αυτό είναι ένα από τα μυστικά ευζωίας και μακροζωίας, αλλά ίσως να μην ξέρετε τους παρακάτω εντυπωσιακούς αριθμούς:
- Στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 11-12kg ελαιόλαδο κατά κεφαλήν το χρόνο, έχοντας τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στον κόσμο!
- Η Ελλάδα είναι η 3η ελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο με πάνω από 450.000 οικογένειες να παράγουν ελαιόλαδο.
Ελαιόλαδο παντού! Αλλά ποιο ελαιόλαδο;
Το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, στις σαλάτες, στα ψητά, στις πίτες, στα ντιπ, στις μαρινάδες, σε "πειραγμένα" σάντουιτς και σνακ - αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε κάθε σπίτι. Μιλάμε φυσικά για το ελαιόλαδο. Παρότι όμως αναφερόμαστε σε αυτό με το βασικό του όνομα, το κάθε ελαιόλαδο είναι διαφορετικό όχι μόνο ως προς τα γευστικά του χαρακτηριστικά αλλά και για τη "σωστή" χρήση που θα τα αναδείξει.
Τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού ελαιολάδου
Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και προτιμάται τόσο για τη γεύση όσο και για τα οφέλη του στην υγεία μας. Ωστόσο δεν έχουν όλα τα ελαιόλαδα την ίδια ποιότητα και γεύση, αφού υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλουν σε αυτό.
Για να είμαστε σίγουροι πως το ελαιόλαδο που καταναλώνουμε είναι υψηλής ποιότητας και αδιαμφισβήτητης γνησιότητας επιλέγουμε επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο το οποίο έχει εμφιαλωθεί σε συσκευασίες που διασφαλίζουν τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του και είναι σύμφωνο με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.
Επιλέγοντας το Άλτις, το Νο1 τυποποιημένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, νιώθουμε σίγουροι ότι για την παραγωγή κάθε μπουκαλιού τηρούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής από το λιοτρίβι μέχρι και το τελικό συσκευασμένο προϊόν.
Το Άλτις πρώτο απέκτησε τη διαπίστευση της μεθόδου οργανοληπτικής αξιολόγησης, γεγονός που αποδεικνεύει τη βαθιά γνώση και εμπειρία της καταξιωμένης αυτής ομάδας που σκοπό έχει την εύρεση του πιο γευστικού και ποιοτικού ελαιολάδου.
Το Άλτις συνεχίζει από το 1967 μέχρι και σήμερα να καλύπτει περισσότερα από 25.000 km χαρτογραφώντας και αξιολογώντας ελαιώνες σε όλη την Ελλάδα επιλέγοντας να συσκευάσει τα υψηλότερης ποιότητας ελαιόλαδα. Στο δυναμικό της εταιρείας περιλαμβάνεται εξειδικευμένη ομάδα γευσιγνωστών οι οποίοι πραγματοποιούν εκατοντάδες γευστικές δοκιμές προκειμένου να εξασφαλίσουν το άριστο οργανοληπτικό προφίλ του ελαιολάδου που θα τυποποιηθεί.
Κάτι ακόμα που κάνει το Άλτις να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου μέσω της online πλατφόρμας του, μέσω της οποίας εμείς οι καταναλωτές μπορούμε να μάθουμε την ακριβή προέλευση του ελαιολάδου που χρησιμοποιείται για την τυποποίηση των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων Π.Γ.Ε Χανιά & Π.Ο.Π Καλαμάτα.
Οι ποικιλίες του ελαιολάδου και πώς θα αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας
Χάρη στην πλήρη γκάμα προϊόντων που καλύπτουν όλα τα γευστικά προφίλ, κάθε ένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το Άλτις που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις του.
Κλασικό: Διαχρονική επιλογή για τους λάτρεις της απαλής γεύσης ή και τους λιγότερο μυημένους. Το κλασικό ελαιόλαδο διακρίνεται για τη διακριτική ντελικάτη γεύση, το φίνο άρωμα του και το λαμπερό, καθαρό χρώμα του.
Πώς θα το απολαύσουμε: Προτείνεται για καθημερινή χρήση στη μαγειρική, καθώς αναδεικνύει απολαυστικά τις παραδοσιακές συνταγές, δίνοντας ξεχωριστή γεύση στα λαδερά, τα όσπρια αλλά και σε όλα τα εποχιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
Εξαιρετικό παρθένο Παραδοσιακό: Ελαιόλαδο με πλούσια, γεμάτη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα από τις καλύτερες σοδειές της ελληνικής γης. Διακρίνεται για την πλούσια, γεμάτη και ισορροπημένη γεύση του.
Εξαιρετικό παρθένο Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ): Πρόκειται για ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, μοναδικό για τη γεύση και το άρωμά του που μας ταξιδεύει γευστικά στα Χανιά της Κρήτης, εκεί όπου παράγεται από εκλεκτές σοδειές της περιοχής!
Εξαιρετικό παρθένο Καλαμάτα (ΠΟΠ): Ένα ακόμη εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, από τους ξακουστούς ελαιώνες της Καλαμάτας που διατηρεί ατόφιο το άρωμα του φρεσκοκομμένου πράσινου καρπού, το χρυσοπράσινο χρώμα και την ντελικάτη φρουτώδη γεύση του.
Πώς θα τα απολαύσουμε: Όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά στη σαλάτα, στη μαγειρική, με λαχανικά και όσπρια, με ψάρι και κρέας, σε ψητά φαγητά αλλά και σε ντρέσινγκ. Το ποιο θα επιλέξει ο καθένας από εμάς είναι θέμα προσωπικού γούστου στη γεύση!
Εξαιρετικό παρθένο Αγουρέλαιο: Το βρίσκουμε μόνο αυτή την εποχή του χρόνου σε περιορισμένη ποσότητα και ξεχωρίζει για τα φρέσκα αρώματα και τη μοναδική του γεύση.
Πώς θα το απολαύσουμε: Ωμό στις σαλάτες και στο ψωμί, καθώς επίσης προτείνεται η προσθήκη του στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να παίρνουμε όλα τα ευεργετικά του στοιχεία.