ΕΜΑ: Πρώτη αξιολόγηση της Όμικρον - Κανένα σοβαρό κρούσμα ή θάνατος μέχρι στιγμής - Σε "υψηλό κίνδυνο" παραμένει η Ευρώπη

"Όλες οι περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της Όμικρον ήταν είτε ασυμπτωματικές είτε ήπιες", αναφέρει ο ΕΜΑ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΥΡΩΠΗ

Σε μία πρώτη αξιολόγηση των απειλών που προκύπτουν από την εμφάνιση και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, προχώρησε ο ΕΜΑ.

Σύμφωνα με τον EMA, o αριθμός των χωρών που αναφέρουν κρούσματα της Όμικορν συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, με συνολικά 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 70 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν από 13 Ευρωπαίους χώρες της Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ).

Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιών σε χώρες της Νότιας Αφρικής, με ορισμένα να έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναφέρει μεταγενέστερη μετάδοση. Όλες οι περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα ήταν είτε ασυμπτωματικές είτε ήπιες. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά κρούσματα και κανένας θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.

Διαβάστε Επίσης

Τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και την ανοσολογική διαφυγή είναι εξαιρετικά αβέβαια για την Όμικρον, αναφέρει ο ΕΜΑ. και προσθέτει: Ωστόσο, τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της Δέλτα. Εάν συμβαίνει αυτό, η μαθηματική μοντελοποίηση υποδεικνύει ότι η Όμικρον αναμένεται να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις στην ΕΕ/ΕΟΧ μέσα στους επόμενους μήνες. Όσο μεγαλύτερο είναι το αναπτυξιακό πλεονέκτημα της Όμικρον έναντι της Δέλτα και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία στην ΕΕ/ΕΟΧ, τόσο μικρότερος είναι ο αναμενόμενος χρόνος έως ότου η Όμικρον προκαλέσει την πλειονότητα όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2.

Η παρουσία πολλαπλών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας υποδεικνύει υψηλή πιθανότητα μείωσης της εξουδετερωτικής δραστηριότητας από αντισώματα που προκαλούνται από μόλυνση ή εμβολιασμό. Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, ο πλήρης βαθμός στον οποίο αποφεύγει ή διαβρώνει την υπάρχουσα ανοσία που προέρχεται από εμβόλια ή λοίμωξη παραμένει αβέβαιος.

Ποιος είναι ο κίνδυνος στην Ευρώπη

Τα στοιχεία από τις αρχικές περιπτώσεις αυτής της νέας παραλλαγής που έχουν συγκεντρωθεί από όλο τον κόσμο είναι περιορισμένα, αλλά υποδηλώνουν ότι η Όμικρον μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη μεταδοτικότητα από την Δέλτα, αν και εξακολουθούν να λείπουν ισχυρά στοιχεία. Παραμένει σημαντική η αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τον κίνδυνο επαναμολύνσεων. Με βάση αυτούς τους παράγοντες, η πιθανότητα περαιτέρω εισαγωγής και κοινοτικής εξάπλωσης της Όμικρον στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ εκτιμάται επί του παρόντος ως ΥΨΗΛΗ.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα της λοίμωξης που σχετίζεται με την Όμικρον παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία εγείρουν σοβαρή ανησυχία ότι μπορεί να συσχετιστεί με σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και αυξημένο κίνδυνο για επαναμολύνσεις. Οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον σοβαρό αντίκτυπο του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων της Δέλτα Ο αντίκτυπος της περαιτέρω εισαγωγής και εξάπλωσης της Όμικρον θα μπορούσε να είναι ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ.

Και καταλήγηγει ο ΕΜΑ: Με βάση τα επί του παρόντος διαθέσιμα περιορισμένα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, το συνολικό επίπεδο κινδύνου για τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ που σχετίζεται με την περαιτέρω εμφάνιση και εξάπλωση της Όμικρον εκτιμάται από ΥΨΗΛΟ εως ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 22:18

"Όμικρον 2": Τι γνωρίζουμε για τον "κρυφό κλάδο" της μετάλλαξης - Σε ποια χώρα έχει εντοπιστεί

Η εξήγηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τη μετάλλαξη Όμικρον - Σε ποια χώρα έχει επεκταθεί ο "κρυφός κλάδος".

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΑΛΑΝΤΣΑΝΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:21

Ποιο εμβόλιο παράγει περισσότερα αντισώματα κατά της Όμικρον - Νέα έρευνα

Ρωσοϊταλική έρευνα για το επίπεδω αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Ανησυχία στη Γαλλία: Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα επιβαρύνει τα νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Η Όμικρον δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ

ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 20:17

"Καμπανάκι" από Εξαδάκτυλο: "Είναι προβληματικό που η Όμικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα"

Προβληματισμένος από την ταυτόγχρονη παρουσία των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα εμφανίζεται ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ 20 Ιαν 2022 | 18:41

Κρήτη: Στη ΜΕΘ με μετάλλαξη Όμικρον 15χρονο παιδί - Εμφάνισε μυοκαρδίτιδα

Το 15χρονο παιδί εισήχθη στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη αλλά δεν έχει διασωληνωθεί.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 20 Ιαν 2022 | 17:34

Κορονοϊός: Δεν υποχωρούν οι σκληροί δείκτες - 81 θάνατοι και 688 διασωληνωμένοι - 18.869 νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώθηκαν 18.869 νέα κρούσματα- 665 αφορούν τη μετάλλαξη Omicron και 220 το στέλεχος Delta

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ ΛΟΙΜΩΞΗ 20 Ιαν 2022 | 14:59

Κορονοϊός - Βρετανοί επιστήμονες: Η Όμικρον δεν αύξησε τις νοσηλείες ηλικιωμένων

Κύμα κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού δεν οδήγησε σε αύξηση των νοσηλειών των ηλικιωμένων, αναφέρουν οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Βρετανίας

ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 20 Ιαν 2022 | 13:35

Κορονοϊός: Σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης [πίνακες]

Παρατηρείται σταδιακή μείωσή του ιικού φορτίου, ενώ στις τέσσερις πρόσφατες μετρήσεις καταγράφονται διακυμάνσεις, που ερμηνεύονται ως τάση σταθεροποίησης.

20 Ιαν 2022 | 11:43

Γώγος: Σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία - Είναι νωρίς να μιλάμε για άρση μέτρων

Υπάρχουν σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία παρότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσηση, λέει ο Χ. Γώγος.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 20 Ιαν 2022 | 11:01

Νέα βρετανική έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για την καραντίνα: Οι θετικοί μεταδίδουν και μετά τις 5 ημέρες

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του βρετανικό πανεπιστήμιο δημιουργούν προβληματισμό σχετικά με την μείωση της καραντίνας των κρουσμάτων σε πέντε ημέρες.

ΜΕ 100% ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ Η ΜΕΘ 20 Ιαν 2022 | 11:00

Κορονοϊός: Τέσσερις διασωληνώσεις λόγω μετάλλαξης Όμικρον στο Αττικόν

Στις τελευταίες 11 νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών στο Νοσοκομείο Αττικόν, τα 7 περιστατικά ήταν Δέλτα και τα 4 Όμικρον.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 20 Ιαν 2022 | 09:25

Δημόπουλος: Η Ομικρον κυριαρχεί στις εισαγωγές, η Δέλτα στις διασωληνώσεις και τους θανάτους

O κ. Δημόπουλος τόνισε πως ναι μεν η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε νεότερους και εμβολιασμένους, όχι όμως και σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα.

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΟΜΙΚΡΟΝ 19 Ιαν 2022 | 09:15

Αρνητικό ρεκόρ στη Γερμανία: 112.323 κρούσματα και 239 θάνατοι απο κορονοϊό σε μια ημέρα

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού να γίνει υποχρεωτικός στη Γερμανία, καθώς σαρώνει η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα.