Εμβόλια ενηλίκων: Εμβόλιο γρίπης 2020 και άλλα 3 σημαντικά εμβόλια

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που όλοι περιμένουμε το εμβόλιο ή τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2, ας θυμηθούμε τα εμβόλια ενηλίκων που έχουμε ήδη στο "οπλοστάσιό μας" και σε ποιους είναι απαραίτητα.

Με το ξεκίνημα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανανεωμένες συστάσεις για τον εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες καθώς σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό να αποφύγουμε τυχόν συννόσηση. Για όσους ανησυχούν ότι κάνοντας ένα εμβόλιο, π.χ. για τη γρίπη, αποδυναμώνουν τον οργανισμό τους σε μία κρίσιμη υγειονομικά περίοδο, η επισήμανση από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας είναι σαφής: "Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας που περιλαμβάνουν την προσέλευση με προγραμματισμένα ραντεβού για τη μείωση του συνωστισμού στους χώρους αναμονής, με μόνο έναν συνοδό αν είναι απαραίτητο και ακολουθώντας τις συστάσεις για χρήση μάσκας και υγιεινής των χεριών. Επίσης, ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19. Ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κορονοϊού δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης, ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου".

Το εμβόλιο της γρίπης 2020

Όπως μάλιστα τονίζουν συνεχώς οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι είναι σημαντικό φέτος να κάνουν όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες το εμβόλιο της γρίπης ώστε όχι μόνο να αποφευχθεί η συννόσηση με COVID-19 αλλά να μην υπάρχει εμπόδιο στη διάγνωση σε περίπτωση συμπτωμάτων. Ποιοι άλλοι εκτός από τις ευπαθείς ομάδες χρειάζεται να κάνουν φέτος ειδικά το εμβόλιο της γρίπης; Η ερώτηση αυτή δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια. Προς το παρόν, το υπουργείο έχει εκδώσει οδηγία ότι το εμβόλιο της γρίπης θα χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί ο καθένας να εμβολιαστεί πληρώνοντας το αντίτιμο του εμβολίου. Έως ότου υπάρξουν διαφορετικές οδηγίες, ισχύει ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι απαραίτητο για ενήλικες και παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο

Δεν είναι όμως μόνο το εμβόλιο της γρίπης που μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από σοβαρή νόσηση. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο συστήνεται στους ενήλικες άνω των 60-65 ετών και σε νεότερες ηλικίες ανάλογα με το προσωπικό τους ιατρικό ιστορικό. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο προστατεύει από έναν αριθμό στελεχών του συγκεκριμένου μικροβίου που σχετίζεται με σοβαρής μορφής πνευμονία, την πνευμονοκοκκική νόσο. Μάλιστα, εκτός από τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η μόλυνση με το συγκεκριμένο μικρόβιο, η ιατρική κοινότητα τονίζει ότι πρόκειται ένα μικρόβιο που παρουσιάζει αντοχή στα ευρέος χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο διαφορετικά είδη εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο, όπου το ένα προκαλεί αντισώματα έναντι 13 διαφορετικών στελεχών του πνευμονιόκοκκου και το δεύτερο αντισώματα έναντι 23 στελεχών. Εάν ανήκετε στις ομάδες όπου συστήνεται ο εμβολιασμός συζητήστε με τον γιατρό σας ποιο εμβόλιο είναι καταλληλότερο για εσάς.

Εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

Παρότι ο ιός του έρπητα που προκαλεί τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου δεν σχετίζεται με το αναπνευστικό, όπως κάθε ίωση, εξασθενεί το ανοσοποιητικό, ενώ ο έρπητας ζωστήρας είναι μια πολύ επώδυνη νόσος που μπορεί να ταλαιπωρήσει για πολλές εβδομάδες τον ασθενή και να προκαλέσει νευρολογικές επιπλοκές. Ακόμη όμως κι αν δεν παρουσιαστούν, ο πόνος και η επίπτωση στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς είναι σημαντικά.

Η νόσος προκαλείται από την εκ νέου ενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς αφού στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει με αυτόν, ο ιός δεν φεύγει από τον οργανισμό αλλά παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και μπορεί να "ξυπνήσει" ξανά ανά πάσα στιγμή.

Στη χώρα μας το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα έχει προστεθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, χορηγείται δωρεάν σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα απ’ το αν έχουν νοσήσει στο παρελθόν με έρπητα ζωστήρα.

Το εμβόλιο της ιλαράς σε ενήλικες

Σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2019, επισημαίνεται η επανεμφάνιση της ιλαράς σε ευρωπαϊκές χώρες όπου είχε θεωρηθεί εξαφανισμένη λόγω των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συστήνεται ο εμβολιασμός για ιλαρά σε ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει όλες τις επαναληπτικές δόσεις, ιδιαίτερα σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου ιλαράς. Να σημειωθεί πως η ιλαρά στα παιδιά είναι μια νόσος με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές, για τους ενήλικες όμως οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών είναι πολύ περισσότερες.

Τα εμβόλια ενηλίκων που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα άπαξ. Τα εμβόλια έναντι του πνευμονιόκοκκου συστήνονται σε άτομα >65 ετών. Σε ενήλικες με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) τα εμβόλια έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, καθώς και άλλα εμβόλια (έναντι ηπατίτιδας Α και Β, μηνιγγίτιδας κ.α.), χορηγούνται και σε νεότερες ηλικίες. Όλα αυτά τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο MR. PFIZER 11 Νοε 2020 | 11:21

Εμβόλιο Pfizer - Πεθερός Μπουρλά: Του λέω να μου στείλει μια σακούλα εμβόλια για την παρέα

"Μια σακούλα εμβόλια για την παρέα", ζητά ο πεθερός του Αλβέρτου Μπουρλά, του Έλληνα που βρίσκεται στο τιμόνι της Pfiser.

100 ΕΚΑΤ. ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 10 Νοε 2020 | 16:13

Εμβόλιο Pfizer - Γερμανία: Ο στρατός θα φυλά τις αποθήκες με τις πρώτες δόσεις

Η Γερμανία θα προμηθευτεί αρχικά έως και 100 εκατ. δόσεις εμβολίου. Ο στρατός θα συνδράμει στη φύλαξή τους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 04 Νοε 2020 | 14:08

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις ρευματικές παθήσεις

Το γνωρίζατε ότι οι ρευματικές παθήσεις προσβάλουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού;

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 03 Νοε 2020 | 08:23

Καρκίνος του πνεύμονα: Μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία

Έγκριση πήρε η θεραπεία με nivolumab με ipilimumab σε συνδυασμό με δύο κύκλους χημειοθεραπείας ως πρώτης γραμμής θεραπεία για το μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 02 Νοε 2020 | 13:57

Χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις: Ενημερώσου σωστά και τίποτε δεν σε σταματάει!

Οι παθήσεις αυτές είναι γένους θηλυκού, καθώς "προτιμούν" τις γυναίκες. Ωστόσο, η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση αλλάζουν πλέον τα δεδομένα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 02 Νοε 2020 | 07:57

Τα "καλά νέα" για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Τι ισχύει σήμερα για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και οι νέες θεραπευτικές επιλογές που αλλάζουν τα δεδομένα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 31 Οκτ 2020 | 08:00

Κήλη: Ο χειρουργός απαντά για την κοιλιοκήλη και τη μετεγχειρητική κήλη

Τι είναι οι δύο μορφές κήλης, τα συμπτώματά τους και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 30 Οκτ 2020 | 09:14

Ανεπάρκεια σιδήρου στην εγκυμοσύνη: Πόσο σίδηρο χρειαζόμαστε και πώς μπορούμε να τον πάρουμε

Γνωρίζετε ότι το 17,4 των εγκύων παρουσιάζει σιδηροπενική αναιμία, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 29 Οκτ 2020 | 11:51

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιωτικά οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοί μας

Το πεπτικό σύστημα και συγκεκριμένα το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 29 Οκτ 2020 | 07:59

Υγιές έντερο: Ο απρόσμενος "σύμμαχος" του ανοσοποιητικού

Ο ρόλος του πεπτικού συστήματος και δη του εντέρου στο ανοσοποιητικό αναδεικνύεται σημαντικότερος απ’ ότι ίσως πιστεύαμε.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 07:42

Γρίπη 2020 και COVID-19 Ερωτήσεις και απαντήσεις

Η εποχή της γρίπης ίσως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, στατιστικά όμως σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουμε να τη συζητάμε πιο έντονα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 07:41

Προβιοτικά: 5 τρόποι που μας εξασφαλίζουν υγιές έντερο

Τα προβιοτικά είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος για υγιές έντερο - και κατ' επέκταση για πιο ισχυρό ανοσοποιητικό.