Εμβόλια ενηλίκων: Εμβόλιο γρίπης 2021 και άλλα 3 σημαντικά εμβόλια

Μπορεί τα εμβόλια για την COVID-19 να μονοπωλούν τις συζητήσεις μας, ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά εμβόλια ενηλίκων που έχουμε στο "οπλοστάσιό μας" με στόχο την πρόληψη και την καλή υγεία.

Ελένη Δασκαλάκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Τα εμβόλια για την COVID-19 είναι πλέον μέσα στην καθημερινότητά μας και πολλοί συμπολίτες μας κάνουν ήδη την τρίτη -ενισχυτική- δόση. Δεν είναι όμως τα μοναδικά εμβόλια για ενήλικες που πρέπει να σκεφτούμε αυτή τη στιγμή μπαίνοντας στον χειμώνα. Το εμβόλιο της γρίπης κρίνεται φέτος από τους ειδικούς πολύ σημαντικό καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι με τη χαλάρωση των μέτρων η γρίπη θα επανέλθει και πιθανώς δυναμικά.

Τι περιμένουν οι ειδικοί για τη γρίπη 2021

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας "Journal of Infectious Diseases", αναπτύσσοντας ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους.

Γι' αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, "εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρονικό διάστημα υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη. Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική "παρενέργεια" της προφύλαξης από τον κορονοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να "σηκώσουν κεφάλι" πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.

Εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο

Δεν είναι όμως μόνο το εμβόλιο της γρίπης που μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από σοβαρή νόσηση. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο συστήνεται στους ενήλικες άνω των 60-65 ετών και σε νεότερες ηλικίες ανάλογα με το προσωπικό τους ιατρικό ιστορικό. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο προστατεύει από έναν αριθμό στελεχών του συγκεκριμένου μικροβίου που σχετίζεται με σοβαρής μορφής πνευμονία, την πνευμονοκοκκική νόσο. Μάλιστα, εκτός από τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η μόλυνση με το συγκεκριμένο μικρόβιο, η ιατρική κοινότητα τονίζει ότι πρόκειται ένα μικρόβιο που παρουσιάζει αντοχή στα ευρέος χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο διαφορετικά είδη εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο, όπου το ένα προκαλεί αντισώματα έναντι 13 διαφορετικών στελεχών του πνευμονιόκοκκου και το δεύτερο αντισώματα έναντι 23 στελεχών. Εάν ανήκετε στις ομάδες όπου συστήνεται ο εμβολιασμός συζητήστε με τον γιατρό σας ποιο εμβόλιο είναι καταλληλότερο για εσάς.

Εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

Παρότι ο ιός του έρπητα που προκαλεί τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου δεν σχετίζεται με το αναπνευστικό, όπως κάθε ίωση, εξασθενεί το ανοσοποιητικό, ενώ ο έρπητας ζωστήρας είναι μια πολύ επώδυνη νόσος που μπορεί να ταλαιπωρήσει για πολλές εβδομάδες τον ασθενή και να προκαλέσει νευρολογικές επιπλοκές. Ακόμη όμως κι αν δεν παρουσιαστούν, ο πόνος και η επίπτωση στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς είναι σημαντικά.

Η νόσος προκαλείται από την εκ νέου ενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς αφού στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει με αυτόν, ο ιός δεν φεύγει από τον οργανισμό αλλά παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και μπορεί να "ξυπνήσει" ξανά ανά πάσα στιγμή.

Στη χώρα μας το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα έχει προστεθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, χορηγείται δωρεάν σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα απ’ το αν έχουν νοσήσει στο παρελθόν με έρπητα ζωστήρα.

Το εμβόλιο της ιλαράς σε ενήλικες

Σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2019, επισημαίνεται η επανεμφάνιση της ιλαράς σε ευρωπαϊκές χώρες όπου είχε θεωρηθεί εξαφανισμένη λόγω των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συστήνεται ο εμβολιασμός για ιλαρά σε ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει όλες τις επαναληπτικές δόσεις, ιδιαίτερα σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου ιλαράς. Να σημειωθεί πως η ιλαρά στα παιδιά είναι μια νόσος με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές, για τους ενήλικες όμως οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών είναι πολύ περισσότερες.

Τα εμβόλια ενηλίκων που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα άπαξ. Τα εμβόλια έναντι του πνευμονιόκοκκου συστήνονται σε άτομα >65 ετών. Σε ενήλικες με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) τα εμβόλια έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, καθώς και άλλα εμβόλια (έναντι ηπατίτιδας Α και Β, μηνιγγίτιδας κ.α.), χορηγούνται και σε νεότερες ηλικίες. Όλα αυτά τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣΜΟΥ 27 Νοε 2021 | 18:13

Χάρης Ρώμας: Χώρισε μετά από δέκα χρόνια σχέσης γιατί... διαφωνούσαν για το εμβόλιο

Ο Χάρης Ρώμας παραδέχτηκε ότι χώρισε με την επί δέκα χρόνια σχέση του γιατί δεν ήθελε να εμβολιαστεί - "Είχαμε μιλήσει και για γάμο"

27 Νοε 2021 | 17:00

Τραγωδία στη Λάρισα: Ο κορονοϊός πρόλαβε μια 56χρονη φιλόλογο - Έχασε τη μάχη με τον ιό λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό

Τελευταίο θύμα της πανδημίας, μια 56χρονη φιλόλογος στη Λάρισα - Προσβλήθηκε από τον ιό δύο μέρες αφότου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου

«ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΡΕΥΝΕΣ» 26 Νοε 2021 | 14:51

Pfizer για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Έτοιμοι να έχουμε νέο εμβόλιό σε 100 ημέρες, αν χρειαστεί

Η BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει "το αργότερο σε δύο εβδομάδες" τα πρώτα αποτελέσματα για τη νέα παραλλαγή της Μποτσουάνα

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 26 Νοε 2021 | 12:21

Ανησυχία Βασιλακόπουλου: Οσο αφήνουμε την πανδημία να συνεχίζεται, ο ιός θα μεταλάσσεται

"Αναφορικά με τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε από τώρα. Θα μελετηθεί και τις επόμενες ημέρες θα καταλάβουμε τη σοβαρότητά της", είπε ο καθηγητής.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 26 Νοε 2021 | 11:15

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Είναι νωρίς να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα

Ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα και τη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου.

2.228 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 26 Νοε 2021 | 08:44

Εμβόλιο Pfizer: Πόσο αποτελεσματικό και ασφαλές είναι για τους εφήβους 12-15 ετών

Oι δύο δόσεις του εμβολίου ήταν 100% αποτελεσματικές στην προστασία από τον κορονοϊό κατά το χρονικό διάστημα 7 ημέρες έως 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΑΣ» 25 Νοε 2021 | 20:38

Pfizer: Υπάλληλος έκλεβε απόρρητα έγγραφα με τα "μυστικά" του εμβολίου - Ετοιμαζόταν να πάει σε ανταγωνιστική εταιρεία

Η Pfizer μήνυσε εργαζόμενη για κλοπή εμπιστευτικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αφορούν και το εμβόλιο για τον COVID-19

ΜΕΣΩ ΤΟΥ "ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ" 25 Νοε 2021 | 20:23

Σέρρες: 60χρονος εμβολιάστηκε στο σπίτι του και 2 ώρες μετά πέθανε - Δεν ευθύνεται το εμβόλιο ξεκαθαρίζει ο ιατροδικαστής

Τι έδειξε η νεκροψία - νεκροτομή για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του 60χρονου στις Σέρρες.

ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ 25 Νοε 2021 | 14:02

ΕΜΑ: Πράσινο φως στο εμβόλιο της Pfizer για τις ηλικίες 5 -11 ετών - Θα χορηγείται το 1/3 της δόσης

Η επιτροπή φαρμάκων του EMA συνέστησε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer και σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών - Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25 Νοε 2021 | 13:53

Θάνατος Αρχιμανδρίτη: Πέθανε ανεμβολίαστος, κόλλησε τους γονείς και τον αδελφό του που νοσηλεύονται

Θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Χάλκης η είδηση του ξαφνικού θανάτου του αρχιμανδρίτη Θεολόγου Ουζούνη από κορονοϊό.

ΕΠΙΚΕΙΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 25 Νοε 2021 | 12:53

Η Γαλλία συστήνει τρίτη δόση εμβολίου κορονοϊού για όλους τους ενήλικες πέντε μήνες μετά την δεύτερη δόση

Οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία συνέστησαν, την Πέμπτη, η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 να γίνεται ήδη από την ηλικία των 18 ετών.

TURKOVAC 25 Νοε 2021 | 11:50

Με την Τουρκία χρεοκοπημένη ο Ερντογάν βγάζει στην αγορά... τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό

Αίτημα για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε στην Τουρκία, του Turkovac, υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ 24 Νοε 2021 | 16:38

Σε κλινική δοκιμή ο Πούτιν: Έκανε και το ρινικής μορφής εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι έκανε ένα πειραματικό ρινικό εμβόλιο κατά του κορονoϊού