Εμβόλια και μεταλλάξεις: Τι γνωρίζουμε έως τώρα - Οι θεωρίες συνωμοσίας και η πολυπόθητη ανοσία

Ποιος είναι ο "χρυσός" κανόνας για τα εμβόλια και πόσο μπορούμε να προλάβουμε τις μεταλλάξεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα την εμφάνιση και την καταγραφή νέων μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές και δημιουργούν ανησυχία για την πιθανή ανθεκτικότητά τους, τόσο στις θεραπείες, όσο και στα εμβόλια.

Είναι απολύτως λογικό ότι για ένα λοιμώδες νόσημα που μετρά λίγο περισσότερους από 12 μήνες ζωής οι νεοαποκτηθείσες γνώσεις, τα νεοαναδυόμενα ερωτήματα και οι συνεχείς αμφισβητήσεις διατυπώνονται καθημερινά, χωρίς να μπορούν να δοθούν εύκολα άμεσες απαντήσεις από τους ειδικούς αν δεν έχουν προηγηθεί επιστημονικές μελέτες και έρευνες αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις μεταλλάξεις

Η πιο γνωστή μέχρι τώρα μετάδοση της παραλλαγής B.1.1.7 του νέου ιού είναι το βρετανικό στέλεχος το οποίο εξαπλώθηκε ταχύτατα στην νοτιανατολική Αγγλία περί τα μέσα Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα η μεταδοτικότητα φαίνεται να είναι σημαντικά αυξημένη κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Μετά την αποκωδικοποίηση της γενετικής αλληλουχίας του νέου στελέχους ήταν θέμα χρόνου να ανιχνευτεί και να απομονωθεί και σε άλλες χώρες όπως ακριβώς συνέβη και στη χώρα μας.
Στο εύλογο ερώτημα πολιτών και επαγγελματιών υγείας αν τα μέχρι στιγμής χορηγούμενα εμβόλια είναι ικανά να προσφέρουν την πολυπόθητη ανοσία έναντι του ιού, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι με το ολοκληρωμένο δοσολογικό σχήμα των εμβολίων διατηρείται η ανοσία έναντι και του μεταλλαγμένου στελέχους με τα στοιχεία της γονιδιωματικής επιτήρησης να εξακολουθούν να συλλέγονται και να αναλύονται σε ειδικά αρχεία καταγραφής σε όλον τον κόσμο.

Στη χώρα μας ανιχνεύτηκε επίσης, η νοτιο-αφρικανική μετάλλαξη η οποία σύμφωνα με μικρό αριθμό δημοσιευμένων μελετών παρουσιάζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά όχι ακόμα απόλυτα ξεκάθαρη αποτελεσματικότητα στα ήδη υπάρχοντα εμβόλια και μονοκλονικά αντισώματα. Στο εν λόγω στέλεχος διαπιστώθηκε επαναλοίμωξη ατόμων που είχαν ήδη νοσήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα από λοίμωξη covid 19.

Εταιρείες όπως η Moderna και η Pfizer ήδη εργάζονται στη χορήγηση πιθανά επιπλέον προσαρμοσμένης δόσης εμβολιασμού με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση ανοσοποίησης και κατά της νέας μετάλλαξης. Ταυτόχρονα στη Βραζιλία, έχει ανιχνευτεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου ένα νέο στέλεχος σε ασθενείς που είχαν νοσήσει από κορονοϊό το οποίο μελετάται εκτενώς για την πιθανότητα αυξημένης διασποράς στην κοινότητα ή επαναλοίμωξης σε ήδη νοσούντες ικανής να αναστέλλει τη δράση των εμβολίων.

Εμβόλιο

Μαγικές λύσεις ή συνταγές δεν υπάρχουν

"Τα σενάρια συνωμοσιολογίας όσο ελκυστικά και αν φαίνονται, στην πραγματικότητα δημιουργούν σύγχυση, δυσπιστία και άγχος, μπλοκάροντας την κριτική σκέψη και την αντίληψη των αληθινών διαστάσεων της πανδημίας", τονίζει η κα. Τσικρικά. "Αποτελεί γεγονός ότι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας παράλληλα δύο επιδημίες. Την επιδημία της COVID-19 και την επιδημία της υπερβολικής πληροφόρησης, της υπερπληροφόρησης. Και οι δύο δημιουργούν φόβους, άγχος, ανασφάλεια", ανέφερε πρόσφατα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. "Οι εμβολιασμοί πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη επιδημία της COVID-19. Για τη δεύτερη, όμως, ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε και να εφαρμόσουμε όλοι το "παν μέτρον άριστον”" κατέληξε.


Δυστυχώς, ο ιός ήρθε για να μείνει και η επιστροφή στην προηγούμενη καθημερινότητα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πότε θα γίνει ή με ποιες συνθήκες, προσθέτει η κ. Τσικρικά. Παρόλα αυτά, σημειώνει, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση όπως δώδεκα μήνες πριν με την επιστήμη να έχει προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και να αναπτύσσει πρωτόγνωρα τεχνολογικά επιτεύγματα. "Τα δεδομένα έχουν αλλάξει σαφώς υπέρ μας αφού οι επιστήμονες εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία και την πρότερη γνώση και τεχνογνωσία από παρόμοια λοιμώδη νοσήματα όπως της εποχικής γρίπης, στοχεύουν ήδη στην άμεση προσαρμογή των εμβολίων και προς τα καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σύμφωνα με την κα. Τσικρικά ο "χρυσός κανόνας" για να περιορίσουμε την πιθανότητα της περαιτέρω ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών, περιλαμβάνει αύξηση των εμβολιασμών, πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και έγκυρη ενημέρωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ 06 Μαρ 2021 | 13:23

Αυτά είναι τα 18 "covid - free" ελληνικά νησιά – Στα οχτώ έχει γίνει και η δεύτερη δόση του εμβολίου

Προχωρούν οι εμβολιασμοί στα μικρά νησιά της χώρας που μετατρέπονται σε covid-free προορισμούς.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Μαρ 2021 | 12:15

Μεταλλάξεις, κόπωση, χαλάρωση: Οι τρεις λόγοι που επιμένει η πανδημία του κορονοϊού

Μεταλλάξεις, κόπωση και χαλάρωση – Οι τρεις λόγοι έξαρσης της πανδημίας – Οι εμβολιασμοί μειώνουν τα κρούσματα στους ηλικιωμένους.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 21:47

Προειδοποίηση Τζανάκη: Μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα - Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Μαρτίου

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν ήδη επικρατήσει στα κρούσματα.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 05 Μαρ 2021 | 20:44

Άντονι Φάουτσι στον Αλέξη Παπαχελά: Τι είπε για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα - Από τι εξαρτάται

Ο Άντονι Φάουτσι μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε επίσης στην ασφάλεια των εμβολίων και στις παρενέργειες.

ΑΝΙΣΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 05 Μαρ 2021 | 19:22

Παπαευαγγέλου: Τι είπε για τη μετάδοση του ιού σε εξωτερικούς χώρους - Τα παγκάκια, ο καφές και τα τσιγάρα

Η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου

ΙΑΤΡΟΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ 05 Μαρ 2021 | 18:35
ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΗΜΕΡΕΣ 05 Μαρ 2021 | 18:35

Βρετανία: Ξέφρενο κυνήγι για τον εντοπισμό ασθενούς με τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Ο αγνοούμενος ασθενής με βραζιλιάνικο στέλεχος έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο αεροπορικώς και έπειτα εξαφανίστηκε προκαλώντας ξέφρενο κυνήγι σε εθνικό επίπεδο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 05 Μαρ 2021 | 12:41

Εξαδάκτυλος: Στο 90% έχει επικρατήσει η μετάλλαξη σε κάποιες περιοχές

"Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΙΟΛΟΓΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 11:27

Καθηγητής Σουρβίνος: Πάνω από 50% η αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω μεταλλάξεων

Ο καθηγητής είπε ότι φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι οι μεταλλάξεις απλά διασπείρουν πιο γρήγορα τον ιό και δεν επιφέρουν χειρότερα συμπτώματα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ 05 Μαρ 2021 | 08:38

Δημόπουλος: Από μετάλλαξη το 70% των κρουσμάτων της Αττικής - Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Ο Θ. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στους λόγους που ευθύνονται για την επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων - Τι είπε για μεταλλάξεις - Πώς θα κάνουμε Πάσχα.

ΙΑΤΡΟΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 05 Μαρ 2021 | 08:34

Παυλάκης: Το ιδανικό θα ήταν να τα κλείναμε όλα για 2-3 εβδομάδες - Πανεύκολο να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα την ημέρα

"Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει", ανέφερε ο κ. Παυλάκης. "Η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης", προειδοποίησε ωστόσο για περισσότερους από 100 θανάτους ημερησίως.

ΝΕΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 05 Μαρ 2021 | 07:43

Εμβολιασμοί: Το δυνατό χαρτί του Μητσοτάκη – Θα ξεπεράσουν το 1,7 εκ τον Μάρτιο – Τον Απρίλιο το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Θα ξεπεράσουν το ένα εκατ. οι δόσεις που θα έρθουν τον επόμενο μήνα στην χώρα από τον επόμενο μήνα.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 05 Μαρ 2021 | 07:25

Κορονοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη σαρώνει τη χώρα - Παράταση lockdown και μετά τις 16 Μαρτίου "δείχνουν" τα στοιχεία

Νέα παράταση του lockdown δείχνουν οι αριθμοί του κορονοϊού σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις.