Εμβόλια Pfizer και AstraZeneca: Η αποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες - Σε τι ελπίζουν οι ειδικοί

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα εμβόλια κατά του κορονοϊού - Το ποσοστό αποτελεσματικότητας, οι σοβαρές παρενέργειες και η έγκριση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην τελική ευθεία για την έγκρισή του έχει μπει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που κατασκευάστηκε από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech.

Έγγραφα που κυκλοφόρησαν χθες από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer και της BioNTech είναι έντονα προστατευτικό απέναντι στον COVID-19, προσφέροντας παράλληλα την πρώτη λεπτομερή ματιά για τα στοιχεία για τα εμβόλια.

Τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πληροφορίες από την εταιρεία πιστοποιούν, ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία ήδη λίγες ημέρες μετά την πρώτη δόση και όλα δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer θα πάρει το πράσινο φώς και την έγκριση ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν εκτιμά ότι θα εγκριθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα διότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια για το εμβόλιο της εταιρείας του. "Δεν έχουμε ακόμη άδεια για το εμβόλιο στην Γερμανία. Αλλά μόλις εγκριθεί, θα ήθελα φυσικά να το κάνω", είπε στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του RTL / n-tv.

Επί του παρόντος συλλέγονται περαιτέρω δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο, όπως διευκρίνισε: "Δεν γνωρίζουμε ακόμη από τα διαθέσιμα δεδομένα εάν εμποδίζεται μόνο η ασθένεια ή εάν εμποδίζεται και η (ίδια η) μόλυνση. Θα συλλέξουμε περαιτέρω δεδομένα για αυτό τους επόμενους δύο έως έξι μήνες".

Εμβόλιο Pfizer: "Πράσινο φως" από τις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δημοσίευσε την ανάλυσή της στο διαδίκτυο και την Πέμπτη το FDA θα συγκαλέσει αυτό που είναι ουσιαστικά ένα "επιστημονικό δικαστήριο", που θα συζητήσει δημόσια πόσο ισχυρά είναι τα δεδομένα των εμβολίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων θα εξετάσει την αρχική ανάλυση του FDA, προτού συστήσει εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για εκατομμύρια Αμερικανούς. Το FDA, το οποίο συνήθως ακολουθεί τις συμβουλές της επιτροπής, αναμένεται να εκδώσει την οριστική του απόφαση για την έγκριση του εμβολίου, λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Και όλα δείχνουν ότι η απόφαση θα είναι θετική.

Εάν δοθεί το πράσινο φως, οι πρώτοι παραλήπτες του εμβολίου θα είναι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και όσοι ζουν σε γηροκομεία.

Η Pfizer και ο Γερμανός συνεργάτης της BioNTech, ανέφεραν προηγουμένως ότι το εμβόλιο φαίνεται 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσου COVID-19 σε μια μεγάλη, συνεχιζόμενη μελέτη. Αυτό βασίζεται στις πρώτες 170 μολύνσεις απο κορονοϊό που μελετήθηκαν. Μόνο οκτώ από τις λοιμώξεις ήταν μεταξύ εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκε το πραγματικό εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιποι είχαν πάρει Placebo. Με δύο λόγια όσοι πήραν το εμβόλιο δεν νόσησαν, με λίγες εξαιρέσεις.

PFIZER

Ακόμα είναι άγνωστο πόσο διαρκεί αυτή η προστασία. "Εξετάζουμε ακόμα τα δεδομένα", δήλωσε o δρ. Paul Offit του Παιδικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας και ένας σύμβουλος τoυ FDA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο Pfizer - FDA: Αυτές είναι οι 7 πιο συχνές παρενέργειες

Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι ακόλουθες σε συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων 12 ετών και άνω: αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης στο χέρι (84,1%), κόπωση (62,9%), πονοκέφαλος (55,1%), μυαλγίες (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2%).

Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 0 έως 4,6% των συμμετεχόντων και ήταν λιγότερο συχνές στα άτομα άνω των 55 (2,8%) σε σχέση με τους νέους (4,6%).

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή που απαιτούν νοσηλεία, ήταν πολύ σπάνιες καθόλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής (λιγότερο από 0,5%) και υπήρχαν τόσες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου όσες και στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είχε σχέση.

pfizer

Εκτός από τις μη σοβαρές παρενέργειες στα άτομα κάτω των 55 ετών, αναμφίβολα λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νεότερων ατόμων είναι γενικότερα πιο ενεργό, η FDA σημειώνει ότι το εμβόλιο, BNT162b2, είναι ασφαλές ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή την αρχική παρουσία παθολογιών.

Εμβόλιο: Η AstraZeneca ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 70,4%

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε μέση αποτελεσματικότητα 70,4% σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες της φάσης 3, χωρίς να εμφανίζει σοβαρές επιπλοκές για τους εθελοντές.

Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 50% που έχει οριστεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου ήταν 62% για όσους έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις και 90% σε μια υποομάδα των συμμετεχόντων όπου σε δοκιμές έλαβαν μισή και πλήρη δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιγότερο από το 6% των συμμετεχόντων σε δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν σχήμα χαμηλότερης δόσης και κανένας από αυτούς δεν ήταν ηλικίας άνω των 55 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε ηλικιωμένους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο COVID-19.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερες προσπάθειες για να επιβεβαιώσουν εάν το εμβόλιο μπορεί να είναι 90% αποτελεσματικό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet την Τρίτη, πιθανώς επιβραδύνοντας την πιθανή διάθεσή του για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Λεπτομερή αποτελέσματα από τις δοκιμές AstraZeneca / Oxford αναμένονται με ανυπομονησία, αφού ορισμένοι επιστήμονες επέκριναν την έλλειψη πληροφοριών στην αρχική τους ανακοίνωση τον περασμένο μήνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, δήλωσε ότι είχαν αρχίσει να υποβάλλονται δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές για την έγκαιρη έγκριση του.

astrazeneca

"Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μας είναι σε λειτουργία, έτοιμες να αρχίσουν γρήγορα να παρέχουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις", είπε σε δήλωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εμβόλιο AstraZeneca / Oxford θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς θα είναι φθηνότερο και ευκολότερο να διανεμηθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 23 Ιαν 2021 | 21:46

Ιταλία: Μηνύσεις κατά Pfizer και AstraZeneca προαναγγέλλει ο Τζουζέπε Κόντε

H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ 23 Ιαν 2021 | 21:37

Κορονοϊός: "Πράσινο φως" για την κολχικίνη στην Ελλάδα - Το φάρμακο που μειώνει θνητότητα και διασωληνώσεις

H χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 "μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

Η ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΙΟΥ 23 Ιαν 2021 | 21:00
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ 23 Ιαν 2021 | 19:58

Μπιλ Γκέιτς: Εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού - Η φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter

"Έλαβα την πρώτη δόση αυτή την εβδομάδα και νιώθω υπέροχα" ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 23 Ιαν 2021 | 18:25

Κορονοϊός: 254 νέα κρούσματα στην Αττική - "Βράζουν" το Κέντρο της Αθήνας και ο Δυτικός Τομέας

Από τις 254 νέες μολύνσεις στην Αττική, οι 52 αφορούν τον Δυτικό Τομέα Αθηνών και οι 65 το κέντρο της Αθήνας.

Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 23 Ιαν 2021 | 17:53

Κορονοϊός: 605 νέα κρούσματα - 292 διασωληνωμένοι και 24 θάνατοι

Μικρή αύξηση σε σχέση με την Παρασκευή παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΣΜΟΣ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 23 Ιαν 2021 | 16:22

Κρήτη: Ουρές δίχως τέλος και στο κέντρο του Ηρακλείου [Εικόνες - Βίντεο]

Εικόνες συνωστισμού με δεκάδες πολιτών στην αγορά του Ηρακλείου

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23 Ιαν 2021 | 16:11

Σε ρυθμούς καρναβαλιού μπαίνει η Πάτρα - Απόψε η τελετή έναρξης [εικόνες]

Η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού θα γίνει σήμερα στις 9 το βράδυ και θα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι, τηλεοπτικά και διαδικτυακά.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 23 Ιαν 2021 | 15:19

ΗΠΑ: Ο Λάρι Κινγκ έχασε την μάχη με τον κορονοϊό [Εικόνες - Βίντεο]

Νοσηλευόταν από τα τέλη Δεκεμβρίου με κορονοϊό σε νοσοκομείο στο Λος Άντζελες.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 23 Ιαν 2021 | 15:16

Κορονοϊός: Τα μέτρα που θα ισχύουν από την Δευτέρα - Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται - Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για το διάστημα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6.00.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 14:35

Προειδοποίηση Παρασκευή: Έρχεται τρίτο κύμα κορονοϊού - Όσοι περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο μεταλλάσσεται ο ιός

"Έχουμε κοντά στους 300 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας και πολύ μεγάλη κόπωση στους επαγγελματίες υγείας"

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΙΚΙΛΙΑ 23 Ιαν 2021 | 14:06

Νέο σποτ για τον κορονοϊό με "πρωταγωνίστρια" τη νοσηλεύτρια Σοφία από τον Ευαγγελισμό

Ο Βασίλης Κικίλιας ανάρτησε ένα βίντεο με την Σοφία, νοσηλεύτρια στον Ευαγγελισμό, που μιλά για την εμπειρία της στην καθημερινή "μάχη" με την covid-19.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 23 Ιαν 2021 | 13:33

Επιχείρηση "Ελευθερία": Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εμβολιαστικό Κέντρο Υγείας Καμινίων

Εως σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 140.000 πολίτες, τόνισε ο πρωθυπουργός.