Εμβόλιο AstraZeneca: Έξι επιστήμονες εξηγούν τα περιστατικά με τις θρομβώσεις - Γιατί λένε "ναι" στον εμβολιασμό

Υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τις θρομβώσεις; Γιατί οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
astrazeneca

Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά το κλίμα ανησυχίας που έχει προκαλέσει στη χώρα το ντόμινο αναστολών των εμβολιασμών από πολλές χώρες της Ευρώπης όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο, ενώ είχαν προηγηθεί Δανία, Νορβηγία, Ιρλανδία και Ολλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oι επιστήμονες σημειώνουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα ορθώς η χώρα μας συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca αφού οι αριθμοί παρενεργειών είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων. Σημειώνουν επίσης ότι η γενική θρόμβωση είναι άσχετη με τον εμβολιασμό, ενώ ορισμένοι διακρίνουν στον θόρυβο που έχει προκληθεί σκοπιμότητες, όπως ο εμπορικός πόλεμος των χωρών για τα εμβόλια.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν δώσει οδηγία αναστολής των εμβολιασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλακόπουλος: Καμία σχέση η θρόμβωση με τον εμβολιασμό - Πρέπει να συνεχιστεί κανονικά

Καμία σχέση δεν έχει η θρόμβωση με τον εμβολιασμό και δη με το εμβόλιο της ΑstraZeneca", τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA"

"Είναι σαφή τα δεδομένα. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Η θρόμβωση τις φλέβες μας ή όταν φεύγουν και γίνονται θρομβολογική εμβολή είναι κάτι δυστυχώς πολύ συχνό. 1 στους 1000 κάθε χρόνο παθαίνει θρόμβωση. Έχουμε 850 τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα το μήνα. Σε 17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, η AstraZeneca ανακοίνωσε 37 περιστατικά θρόμβωσης σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ λιγότερα από το αναμενόμενα. Άρα δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου", υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Γερμανίας και γιατί εκεί "πάγωσαν" προσωρινά οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca.

"Στη Γερμανία είπαν ότι είδαν ένα πιο σπάνιο είδος θρόμβωσης στον εγκέφαλο. Αυτό είναι πιο σπάνιο φαινόμενο. Συμβαίνουν 3 – 15 περιστατικά στο εκατομμύριο. Σε 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμούς είδαν 7 τέτοια περιστατικά. Άρα είπαν προσωρινά να το σταματήσουν" εξήγησε.

"Ο κίνδυνος αν πάθω κορονοϊό, να πάθω θρόμβωση είναι 20%. Στους 100 που θα πάθουν κορονοϊό, οι 20 θα κάνουν θρόμβωση. Στην Ελλάδα νοσηλεύσαμε περιστατικό με θρόμβωση των φλεβών του εγκεφάλου. Από κορονοϊό, όχι από εμβόλιο" πρόσθεσε.

Και συνέχισε: "Η γενική θρόμβωση είναι άσχετη με τον εμβολιασμό. Άσχετη. Παθαίνουν πολύ συχνά θρόμβωση για διάφορους λόγους ακόμα και αν δεν έχουμε κανένα υποκείμενο νόσημα. Η συχνότητα που αναφέρθηκε θρόμβωση είναι ελάχιστη μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca".

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλακόπουλος, ερωτήθηκε, αν πίσω από τη γερμανική κίνηση να "παγώσει" τους εμβολιασμούς με AstraZeneca κρύβονται άλλες σκοπιμότητες, όπως ο εμπορικός πόλεμος των χωρών για τα εμβόλια.

"H Γερμανία δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα με τον εμβολιασμό με τον AstraZeneca και τον κίνδυνο με των άνω των 65. Ο ΕΜΑ από την αρχή είχε δώσει έγκριση ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν πρώτοι την ιστορία" σημείωσε.

"Η Εθνική Επιτροπή των Εμβολιασμών δεν έχει επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να αποφασίσει αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ή όχι. Οι Γερμανοί δεν έχουν καν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. Τα 7 περιστατικά είναι από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται με πιο σοβαρό τρόπο" πρόσθεσε.

AstraZeneca

Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα σωστά συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca - Δεν χρειάζεται ανησυχία

Για εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca έκανε λόγο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

"Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά", εξήγησε, και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει, αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι όπως χαρακτηριστικά είπε "πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών".

"Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως", πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.

Επομένως, σύμφωνα με τον καθηγητή, "η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca, αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων".

AstraZeneca

Ευγενίδης: Το όφελος του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο

"Στη δική μας χώρα το όφελος του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερο του κινδύνου", αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι παρόλο που "το φάρμακο μπορεί να γίνει φαρμάκι", στη χώρα μας οι αποφάσεις παίρνονται από κορυφαίους επιστήμονες, οι οποίοι καταλήγουν ότι δεν συντρέχει ακόμη λόγος ανησυχίας.

Ο κ. Ευγενίδης, ανέφερε στο GRTimes, ότι τα περιστατικά άλλων χωρών εξετάζονται από τους επιστήμονες, ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να λαμβάνουμε στα υπόψιν μας το ισοζύγιο όφελος/κινδύνου.

"Αυτή τη στιγμή το όφελος του εμβολιασμού στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τον κίνδυνο, κάτι που μπορεί σε άλλες χώρες να μην ισχύει. Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να ανασταλεί ο εμβολιασμός, διότι φαντάζομαι ότι η αναταραχή του εμβολιαστικού προγράμματος θα δώσει προβλήματα. Φυσικά, αν εμφανιστούν σοβαρές ενδείξεις, τότε θα αποσυρθεί, αλλά προς το παρόν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών", αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

Ερωτηθείς για τους πολίτες οι οποίοι παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στο ζήτημα του εμβολιασμού με την AstraZeneca έχουν μία επιφυλακτικότητα, ο ίδιος απαντά ότι παρ’ όλο που η δική του συμβουλή είναι η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών, "σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να εγγυηθείς για την ασφάλεια ενός εμβολίου ή φαρμάκου".

"Δεν μπορείς να πάρεις το ρίσκο και να πείσεις τον κόσμο να εμβολιαστεί παρά τη θέλησή του γιατί δεν μπορείς να εγγυηθείς ποτέ ότι δεν θα εμφανιστούν παρενέργειες. Αυτό ισχύει βέβαια και για το πιο απλό παυσίπονο. Σαφώς το φάρμακο μπορεί να γίνει φαρμάκι. Η ανησυχία του κόσμου είναι λογική, έρχονται συνεχώς και μας εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι στη δική μας χώρα, αυτοί που αποφασίζουν στο θέμα της πανδημίας είναι οι κορυφαίοι επιστήμονες. Για την ώρα έχουν αποφασίσει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζουν κανονικά", κατέληξε.

Βατόπουλος: Δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να συνδέουν το εμβόλιο με τις θρομβώσεις

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Άλκης Βατόπουλος σημείωσε για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, ότι "προς το παρόν δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να συνδέουν το εμβόλιο με τις θρομβώσεις". Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα εν λόγω περιστατικά είναι ελάχιστα.

AstraZeneca

Παγώνη: Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός

"Λογικό να υπάρχει προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca με όσα ακούγονται. Ωστόσο, η δική μας Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα περιμένουμε να συνεδριάσει πάλι σήμερα" τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Και πρόσθεσε πως "κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν προληπτικά τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο".

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της εμβολιαστικής διαδικασίας με ταχύτερους ρυθμούς, ώστε μέσω αυτής "να αποκτήσουμε κάποια ανοσία, προκειμένου να ανοίξει σταδιακά η κοινωνία, να κινηθεί η οικονομία και να λειτουργήσει ο τουρισμός το καλοκαίρι", όπως είπε.

Λινού: Τα περιστατικά με τις θρομβώσεις είναι σπάνια – Έχουμε 5 με 6 στο 1 εκατομμύριο

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ρωτήθηκε σε συνένευξή της στο Open, τι θα πρέπει να γίνει με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν ραντεβού για το εμβόλιο, αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν.

"Αυτό είναι αλήθεια και ούτε και οι κυβερνήσεις ούτε οι οργανισμοί ξέρουν τι να κάνουν" επισήμανε. Έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, λέγοντας μάλιστα πως "είναι δύσκολο να συμβουλέψεις κάποιον αυτή τη στιγμή".

Αυτό που τόνισε η κ. Λινού είναι πως πρέπει να ζυγίσουν με τον κίνδυνο από το εμβόλιο με τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος τον ιό.

"Το όφελος είναι τόσο μεγαλύτερο, που θα έπρεπε να προχωρήσουμε" σημείωσε η ίδια με κάθε επιφύλαξη και ξεκαθάρισε πώς για το ζήτημα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ενώ υπογράμμισε πως "τα προβλήματα είναι λίγα, ελάχιστα μέχρι στιγμής".

Ωστόσο, υπογράμμισε πώς τα περιστατικά με θρομβώσεις είναι ελάχιστα και σπάνια, δηλαδή 5 με 6 περιστατικά στο εκατομμύριο.

Έκανε λόγο για "σοβαρή παρενέργεια" και επισήμανε ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συζητείται τόσο, στάθηκε ωστόσο στη συχνότητα των περιστατικών.

Είναι, όπως σημείωσε, "δύσκολη απόφαση". "Υπάρχουν συσκέψεις επί συσκέψεων, είναι δύσκολο. Πώς να βρεις τους 170.000 (σ.σ. στην Ελλάδα) αν κάποιος νόσησε και από τι νόσησε;" συμπλήρωσε.

"Είναι σπάνιο και είναι ίσως το ίδιο σπάνια με αυτά που θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως και αυτό προσπαθούν να διερευνήσουν τώρα" εξήγησε. "Όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και έχουν σχέση με το πηκτικό σύστημα" ανέφερε η κ. Λινού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ REUTERS 22 Απρ 2021 | 15:14

Κορονοϊός: "Όχι" της ΕΕ στις 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις της Astrazeneca

Η ΕΕ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή να αγοράσει 100 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό της AstraZeneca.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 22 Απρ 2021 | 15:11

Εμβολιασμοί 30-39: Τι ισχύει για όσους έχουν ιστορικό και δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως όσοι έχουν ιατρικό ιστορικό που δεν τους επιτρέπει να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca θα περιμένουν να κάνουν άλλο σκεύασμα

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ 30 ΗΜΕΡΕΣ 22 Απρ 2021 | 15:04

Μαραθώνιο προσευχής ενός μήνα ζητά από τους πιστούς ο Πάπας, για να τελειώσει η πανδημία

O Πάπας καλεί τους πιστούς να μεταβούν σε τριάντα ρωμαιοκαθολικούς χώρους λατρείας σε όλο τον κόσμο για 30 ημέρες, προκειμένου να ξεπεραστεί η πανδημία.

ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 22 Απρ 2021 | 14:48

Κορονοϊός: Στα ύψη η χρήση κοκαΐνης και αντικαταθλιπτικών στην Ελλάδα- Τι βρέθηκε στα λύματα

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ψυχική υγεία των ανθρώπων

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 22 Απρ 2021 | 14:04

Χάρτης ECDC: Ξανά στο "πράσινο" η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας με κάτω από 4% - Πρωτιά στα τεστ

Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο "πράσινο" στον δείκτη θετικότητας (κάτω από το 4%) - Μια από τις λίγες χώρες με τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΕ 22 Απρ 2021 | 13:38

Κυριακίδου για εμβόλιο Astrazeneca: Περιμένω από τον ΕΜΑ νέα επιστημονική γνωμοδότηση

"Aκόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας, ωστόσο ήδη η ΕΕ έχει πάρει τη στροφή χάρη στη στρατηγική της", ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

ΤΟ "ΠΑΛΑΒΟ" ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 22 Απρ 2021 | 13:25

Κατηγορεί ο Μητσοτάκης τους νεκρούς του κορονοϊού;- Η "παλαβή" ερμηνεία της Αυγής

Πώς ερμήνευσε η Αυγή την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς και τους νεκρούς του κορονοϊού

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 22 Απρ 2021 | 13:22

ΑΠΘ: Οριακά σταθερό το ιικό φορτίο στα λύματα - Βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα

Τα τελευταία διαγράμματα της τάσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

ΕΦΟΣΟΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΑ 22 Απρ 2021 | 13:17

Κορονοϊός: Η Γερμανία θα αγοράσει 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik-V

Η Γερμανία προτίθεται να αγοράσει το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου, 30 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ 22 Απρ 2021 | 12:38

Προσοχή: Θα είναι δρακόντεια τα μέτρα για "κορονο - εκδρομείς" το Πάσχα: Μπλόκα της ΕΛΑΣ σε όλα τα διόδια

Κλοιό στα διόδια των αστικών κέντρων για το Πάσχα θα στήσει η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος εκτός νομού σε υποψήφιους "κορονο - εκδρομείς"

ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗ ΓΡΙΠΗ 22 Απρ 2021 | 11:56

Μόσιαλος: Θα ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό - Πιθανός ο εμβολιασμός κάθε χρόνο

"Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό. Τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για πάνω από 1 χρόνο.", είπε ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 22 Απρ 2021 | 11:11

Εμβολιαστικά κέντρα: Μόνο την Κυριακή του Πάσχα θα είναι κλειστά - Στο φουλ οι μηχανές των εμβολιασμών

Κανονικά και με γοργούς ρυθμούς θα λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα και τις ημέρες των εορτών του Πάσχα.

ΟΛΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 22 Απρ 2021 | 11:05

Εκπληξη: Εμβόλιο AstraZeneca μέσα σε 24 ώρες για τους 30-39 ετών - Εμβολιασμοί και μέσα στις γιορτές του Πάσχα

Με AstraZeneca ο εμβολιασμός των ηλικιών 30-39 ετών, που θα μπορούν να εμβολιαστούν εντός 24 ωρών - Ανοιχτά τα εμβολιαστικά κέντρα και στις γιορτές του Πάσχα.