Εμείς, ο φραπές και οι... μέλισσες

Ομάδα επιστημόνων αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα του «φραπέ» και βρήκε ότι δεν φτιάχτηκε για να μας ξυπνά, αλλά για να προσελκύει τις μέλισσες! Βάλε τώρα έναν καφέ...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εμείς, ο φραπές και οι... μέλισσες

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα του φυτού του καφέ, ιδίως αυτού που χρησιμοποιείται στον «φραπέ», ρίχνοντας έτσι φως στα γενετικά μυστικά του. Το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον, ώστε να υπάρξουν πιο ανθεκτικές καλλιέργειες απέναντι στις ασθένειες, την κλιματική αλλαγή και τις άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

θα είναι δυνατό πλέον να βελτιωθεί με νέες μεθόδους η γεύση του καφέ, να αυξηθεί η ποσότητα της καφεϊνης ή, αντίστροφα, να παράγεται καφές χωρίς καφεϊνή με γενετικό τρόπο

Επίσης, θα είναι δυνατό πλέον να βελτιωθεί με νέες μεθόδους η γεύση του καφέ, να αυξηθεί η ποσότητα της καφεϊνης ή, αντίστροφα, να παράγεται καφές χωρίς καφεϊνή με γενετικό τρόπο πλέον, δηλαδή με την απενεργοποίηση των σχετικών γονιδίων της καφεϊνης. Έως σήμερα η απομάκρυνση της καφεϊνης γίνεται με χημική επεξεργασία, πράγμα που επηρεάζει και τη γεύση του καφέ «ντεκαφεϊνέ».

Παράλληλα, η γενετική ανάλυση έρχεται να δώσει εξηγήσεις στο ερώτημα γιατί, στην πορεία εκατομμυρίων ετών, εξελίχθηκε η καφεϊνη, η κατ' εξοχήν δραστική ουσία του καφέ και η πιο ευρέως καταναλούμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Παρά τη δημοφιλία της, έως σήμερα οι επιστήμονες δεν ξέρουν και πολλά πράγματα γι αυτήν, κάτι που αναμένεται να διορθωθεί μετά την ανάγνωση του γονιδιώματος του καφέ.

Εμείς, ο φραπές και οι... μέλισσες

Οι 64 ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον Φιλίπ Λασέρμ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών και Ανάπτυξης (IRD), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Nature», μελέτησαν το φυτό του καφέ Coffea canephora, από το οποίο παράγεται η ευρέως διαδεδομένη ποικιλία «Ρομπούστα». Αυτή αποτελεί το 30% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ και χρησιμοποιείται κυρίως στον στιγμιαίο (φραπέ κλπ). Μια δεύτερη γενετική έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την δημοφιλέστερη και λιγότερο δυνατή ποικιλία «Αράμπικα».

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι ο καφές συνολικά διαθέτει περίπου 25.500 γονίδια που παράγουν πρωτεϊνες, ένας μέσος αριθμός για φυτό. Σε σύγκριση όμως με άλλα φυτά, ο καφές διαθέτει περισσότερα γονίδια αλκαλοειδών και φλαβονοειδών ουσιών, που συμβάλλουν στην πλούσια γεύση του.

Όσον αφορά ειδικότερα την καφεϊνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για τη δημιουργία της μέσα στο φυτό, εμπλέκονται πολλά ένζυμα (Ν-μεθυλοτρανσφεράσες), τα οποία είναι διαφορετικά και εξελίχθηκαν ανεξάρτητα από εκείνα που υπάρχουν στα φυτά του κακάο και του τσαγιού. Έτσι, τα γονίδια της καφεϊνης στο φυτό του καφέ βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις του γονιδιώματος από ό,τι στο κακάο και στο τσάι, ενώ έχουν και διαφορετικές γενετικές αλληλουχίες. Με άλλα λόγια, ο καφές ανέπτυξε ξεχωριστά τα δικά του γονίδια για την καφεϊνη και αυτά δεν προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο-φυτό.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καφεϊνη εξελίχθηκε όχι για να βοηθά τους ανθρώπους να ξυπνούν το πρωί, αλλά για να προσελκύει ορισμένα έντομα-επικονιαστές

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καφεϊνη εξελίχθηκε όχι για να βοηθά τους ανθρώπους να ξυπνούν το πρωί, αλλά για να προσελκύει ορισμένα έντομα-επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, ώστε να επισκέπτονται ξανά το φυτό, καθώς η καφεΐνη τούς αρέσει πολύ, όπως και στους ανθρώπους. Αντίθετα, η ίδια ουσία αποθαρρύνει, άλλα φυτοφάγα έντομα να τρώνε τα φύλλα του φυτού, τα οποία τους φαίνονται τοξικά. Επίσης, όταν τα φύλλα του καφέ (που περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα καφεϊνης από κάθε άλλο μέρος του φυτού) πέφτουν στο χώμα και σαπίζουν, διασπείρουν την καφεϊνη, εμποδίζοντας έτσι άλλα ανταγωνιστικά φυτά να φυτρώσουν τριγύρω.

Ο καφές αποτελεί μία από τις πλέον «χρυσοφόρες» γεωργικές καλλιέργειες παγκοσμίως, καθώς κάθε μέρα στη Γη καταναλώνονται γύρω στα 2,25 δισεκατομμύρια φλιτζάνια (πάνω από 26.000 ανά δευτερόλεπτο). Η παραγωγή και οι εξαγωγές του (γύρω στα 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) έχουν δημιουργήσει μια τεράστια διεθνή αγορά, στην οποία απασχολούνται σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι σε 52 χώρες, κυρίως αναπτυσσόμενες, στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Η συνολική καλλιεργούμενη έκταση παγκοσμίως ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ πάνω από 8,7 εκατ. τόννοι παρήχθησαν το 2013, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 22 Μαϊ 2020 | 15:21

Επιχειρηματίες Εστίασης: Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην κατανάλωση

Άτολμα χαρακτηρίζει ο κόσμος της εστίασης τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση για τη στήριξη του κλάδου.

15 Μαϊ 2020 | 14:53

Η μέρα που έφτιαξα τον καφέ μου όπως ακριβώς μου άρεσε ήταν μια κερδισμένη μέρα

"Από την στιγμή που υπάρχει καφές στον κόσμο, πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα;" αναρωτιέται η ευφάνταστη συγγραφέας Κασσάνδρα Κλερ.

ΙΣΩΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 12 Μαϊ 2020 | 22:57

Μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση - Φθηνότερα θα κοστίζουν ο καφές και τα αναψυκτικά [Βίντεο]

Ερχονται μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού

ΕΚΠΟΝΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 06 Ιουν 2020 | 14:52

Κίνδυνος νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης

Με την απελευθέρωση των ταξιδιών και τον τουρισμό έρχονται και νέοι κίνδυνοι, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 05 Ιουν 2020 | 13:58

"Καμπανάκι" από ΠΟΥ: Η πανδημία θα τελειώσει όταν δεν θα υπάρχει κορονοϊός πουθενά στον κόσμο

"Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται απέναντι στον κορονοϊο", τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ 05 Ιουν 2020 | 13:36

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Τον Σεπτέμβριο θα ξέρουμε αν βρήκαμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Περίπου 10 εμβόλια ανά τον κόσμο έχουν φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

ΜΕ ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΙ 05 Ιουν 2020 | 11:34

Νέα έρευνα: Αυτή η ομάδα αίματος είναι η πιο ευάλωτη στον κορονοϊό

Τι δείχνει το γονιδίωμα περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ισπανία.

ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 04 Ιουν 2020 | 11:05

Ερευνα ΕΚΠΑ: Αυτά είναι τα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊού

Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση.

ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 04 Ιουν 2020 | 09:42

Κορονοϊός: Απογοήτευσε κινεζική κλινική μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς

Η κλινική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επτά ιατρικά κέντρα της κινεζικής πόλης Γουχάν.

ΧΤΥΠΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 04 Ιουν 2020 | 09:27

Η χοληστερίνη μειώνεται στον δυτικό κόσμο αλλά αυξάνεται στις φτωχές χώρες

Για πρώτη φορά, τα υψηλότερα επίπεδα "κακής" χοληστερίνης βρίσκονται εκτός του Δυτικού κόσμου.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 04 Ιουν 2020 | 08:19
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 04 Ιουν 2020 | 08:06

Θρίλερ με την υδροξυχλωροκίνη: Το φάρμακο δεν έχει αποτέλεσμα, λένε οι ερευνητές

Το 12% όσων πήραν υδροξυχλωροκίνη, εμφάνισαν Covid-19 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έναντι 14% όσων είχαν πάρει ψευδοφάρμακο.

ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 03 Ιουν 2020 | 18:13

Ερευνα "φωτιά" του Guardian: Αμφιλεγόμενη εταιρεία στατιστικής παρέσυρε τον ΠΟΥ σε λάθη για την πανδημία

Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στο να εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα ή την μεθοδολογία που ακολούθησε.