Εννιά τρόποι να μάθεις αν είσαι έτοιμος για κατοικίδιο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σκεφτείς να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο. Είσαι όμως έτοιμος; Κι αν είσαι, οι συνθήκες της ζωής σου, επιτρέπουν μια τέτοια απόφαση;

Εννιά τρόποι να μάθεις αν είσαι έτοιμος για κατοικίδιο

Δεν έχει σημασία πόσο πρακτικός ή λογικός άνθρωπος είσαι – κάθε φορά που περνάς μπροστά από ένα pet shop ονειρεύεσαι ότι παίρνεις αυτό το χαριτωμένο μικρό γατάκι με τις λευκές πατουσίτσες στο σπίτι για να του παρέχεις αγάπη και ασφάλεια, κι αυτό γιατί είναι πολύ εύκολο να ερωτευτείς ένα ζωάκι. Όπως όμως σε κάθε ανθρώπινη σχέση, η αγάπη δεν αρκεί, αν δεν είμαστε έτοιμοι ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας ή να δεσμευτούμε μακροπρόθεσμα. Κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ικανοί να αφοσιωθούν σε μια τέτοια σχέση, δεν είναι πάντα κατάλληλη η στιγμή για μια τέτοια δέσμευση. Οπότε, πριν αποφασίσεις να δεθείς συναισθηματικά με ένα ζώο, θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι είσαι και ψυχικά προετοιμασμένος γι' αυτό. Πώς θα το κάνεις; Μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις.

Εννιά τρόποι να μάθεις αν είσαι έτοιμος για κατοικίδιο

1. Ρώτα τον εαυτό σου για ποιο λόγο ακριβώς θέλεις ένα κατοικίδιο

Ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων, σπεύδουν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο χωρίς να έχουν απευθύνει στον εαυτό τους αυτή την απλή ερώτηση. Η απάντηση πιθανώς θα ήταν ότι χρειάζεσαι συντροφιά ή εξάσκηση ή ότι απλά αγαπάς τα ζώα και σου αρέσει να έχεις ένα δίπλα σου. Όλοι αυτοί είναι καλοί λόγοι. Θα ήταν όμως κακός λόγος ν' αναλάβεις τη φροντίδα ενός ζώου μόνο και μόνο γιατί το είδες στη βιτρίνα ενός pet shop και το λυπήθηκες, καθώς αυτή η συμπάθεια είναι εφήμερη.

2. Αναρωτήσου πως θα νιώθεις που θα πρέπει καθημερινά να αφιερώνεις δύο ώρες για τη φροντίδα του ζώου σου, για τα επόμενα δέκα χρόνια

Τα κατοικίδια είναι σαν τα μωρά – πρέπει να τα ταϊζεις, να τους κάνεις παρέα, να παίζεις μαζί τους, να τα γυμνάζεις, να τα καθαρίζεις και πολλά πολλά ακόμα. Αν η σκέψη, ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια θα πρέπει καθημερινά να αφιερώνεις στο γατάκι ή το σκυλάκι σου περίπου δύο ώρες από το χρόνο σου, σου προκαλεί σφίξιμο στην καρδιά, τότε δεν είσαι έτοιμος για κατοικίδιο. Αν πάλι η καρδιά σου φτερουγίζει από χαρά, τότε μπορείς να σπεύσεις!

Αν η σκέψη, ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια θα πρέπει καθημερινά να αφιερώνεις στο γατάκι ή το σκυλάκι σου περίπου δύο ώρες από το χρόνο σου, σου προκαλεί σφίξιμο στην καρδιά, τότε δεν είσαι έτοιμος για κατοικίδιο

3. Μπορείς ν' αντέξεις οικονομικά ένα κατοικίδιο;

Τα κατοικίδια ζώα σήμερα είναι ένα πολύ πιο ακριβό «σπορ» απ' ότι ήταν στο παρελθόν. Η βιομηχανία των κατοικίδιων ζώων προσφέρει καλύτερα παιχνίδια, λιχουδιές ή ρούχα για τα ζωάκια, οι ποιοτικές τροφές τείνουν να είναι ακριβές ενώ και η κτηνιατρική επιστήμη προσφέρει προηγμένες θεραπευτικές επιλογές οι οποίες ωστόσο μπορεί να κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Ακόμα, τα κατοικίδια σήμερα όσο επί το πλείστον δεν είναι καθαρόαιμα, εκτρέφονται από ανατροφείς που έχουν μικρή γνώση ή εμπειρία και γι' αυτό έχουν την τάση να υποφέρουν από την υγεία τους. Πώς θα νιώσεις αν πρέπει να ξοδεύεις 200 ευρώ το μήνα για το κατοικίδιο σου; Θα δυσανασχετήσεις αν χρειάζεται να πληρώνεις αυτό το ποσό κάθε μήνα, ενώ τα οικονομικά σου είναι «στενά»; Δεν θα ήταν δίκαιο αυτό, ούτε για σένα, ούτε για το ζωάκι σου.

4. Είσαι σε θέση να φροντίσεις ένα κατοικίδιο;

Με συγκεκριμένους τύπους δουλειάς, τα κατοικίδια δεν συνδυάζονται εύκολα. Αν δουλεύεις πολλές ώρες, για παράδειγμα είσαι δημοσιογράφος ή γιατρός με εφημερίες, θα είναι από πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να φροντίσεις και ένα ζώο. Μπορεί ακόμα να μην είναι καλή ιδέα να πάρεις κατοικίδιο αν έχεις στο σπίτι ένα πολύ μικρό παιδί. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δαγκώνονται από τα κατοικίδια τους τόσο σοβαρά ώστε να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

5. Είναι το σπίτι σου κατάλληλο για ένα κατοικίδιο;

Διαφορετικά είδη ζώων έχουν, προφανώς, διαφορετικές ανάγκες. Τα μικρά σκυλιά για παράδειγμα, είναι συνήθως πολύ δραστήρια και δυσκολεύονται σ' ένα μικρό, στενάχωρο διαμέρισμα. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά απ' την άλλη είναι ευτυχισμένα αν κάθονται όλη μέρα, ένα μικρό διαμέρισμα δεν θα τα ενοχλούσε.

6. Θα είσαι υπομονετικός με το κατοικίδιο σου;

Μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να εκπαιδεύσεις το ζωάκι σου σε νέες συμπεριφορές -είτε για το που θα κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι είτε για να μην γίνεται επιθετικό απέναντι σε άλλους ανθρώπους- κι αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα χάνεις ποτέ την ψυχραιμία σου.

Θα πρέπει να αναρωτηθείς αν θες πραγματικά να φροντίζεις ένα ζωντανό σε όλη την πορεία της ζωής του, στα γηρατειά και τις αρρώστιες του

7. Επιτρέπονται τα κατοικίδια εκεί που κατοικείς;

Αν νοικιάζεις σπίτι, θα πρέπει να έχεις τη συναίνεση του ιδιοκτήτη αλλά και τους κανονισμούς της πολυκατοικίας, ενώ αν στις προθέσεις σου είναι να συγκατοικήσεις με ένα εξωτικό ζώο, συμβουλέψου και τη σχετική νομοθεσία για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων.

8. Θα είσαι ευτυχισμένος σε μια τέτοιου είδους μακροχρόνια σχέση;

Τα περισσότερα ζώα ζουν πολλά χρόνια, πολλά μάλιστα ξεπερνούν και τα δεκαπέντε χρόνια ζωής. Θα πρέπει να αναρωτηθείς αν θες πραγματικά να φροντίζεις ένα ζωντανό σε όλη την πορεία της ζωής του, στα γηρατειά και τις αρρώστιες του. Το είπαμε και νωρίτερα, ένα κατοικίδιο είναι σαν ένα παιδί: πρέπει να το ταίσεις, να το εκπαιδεύσεις, να του δώσεις στοργή και αγάπη. Δεν μπορείς να φύγεις και να το αφήσεις χωρίς φροντίδα. Σιγουρέψου ότι είσαι έτοιμος για μια τέτοια μακροπρόθεσμη δέσμευση.

9. Θα σου αρέσει να είσαι ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης κατοικίδιου;

Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου απαιτεί υψηλό επίπεδο ευθύνης. Μην αγοράσεις ή υιοθετήσεις ποτέ ένα ζώο αν δεν είσαι υπεύθυνος άνθρωπος. Να θυμάσαι ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, χρειάζονται μακροπρόθεσμη προσοχή, μπορεί να είναι φασαριόζικα και βρώμικα κατά περιόδους. Ως υπεύθυνος και αφοσιωμένος στο ρόλο σου ιδιοκτήτης, θα πρέπει να ξεπερνάς κάθε πρόβλημα που θα έχει ή θα δημιουργεί το ζωάκι σου.

Πριν λοιπόν αγοράσεις ή υιοθετήσεις ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι, θα πρέπει να είσαι απολύτως σίγουρος ότι είσαι έτοιμος γι' αυτό το ρόλο. Τα ζώα είναι σπουδαίοι σύντροφοι και μπορούν να ομορφύνουν τη ζωή σου, ειδικά αν ζεις μόνος σου. Οπότε, είσαι έτοιμος για ένα κατοικίδιο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 23 Οκτ 2020 | 21:00

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα γίνει με τις βόλτες με τα κατοικίδια - Η εξήγηση Χαρδαλιά

Τι απάντησε ο υφυπουργός όταν ρωτήθηκε για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις βόλτες με τα κατοικίδια τις νυχτερινές ώρες

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 23 Οκτ 2020 | 18:24

Έξωση 90χρονης: Πολίτης παραχώρησε μονοκατοικία για τη γιαγιά, τον εγγονό και τον σκύλο τους

Πώς ο κόσμος αγκάλιασε την 90χρονη γιαγιά και τον εγγονό της, στους οποίους έγινε έξωση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 18:10

Έγκλημα στο Λουτράκι: Εδώ έγινε το άγριο φονικό - Εικόνες και βίντεο σοκ

Εικόνες και βίντεο από το σπίτι όπου σημειώθηκε το έγκλημα στο Λουτράκι

ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 08:39

Κορονοϊός - Αγωνία για τα γηροκομεία: Τρία νέα κρούσματα σε Άγιο Στέφανο και άλλα τρία σε Γλυφάδα

Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται σε οίκους φροντίδας και προκαλούν ανησυχία.

ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 18 Οκτ 2020 | 19:04

Την πρώτη του βόλτα έκανε ο Εκτορας, το σκυλάκι που κακοποιήθηκε από τον καθηγητή στη Νίκαια [βίντεο]

Την πρώτη του βόλτα έκανε σήμερα ο Έκτορας, το σκυλάκι το οποίο κακοποιήθηκε άγρια από τον καθηγητή και από έναν άλλο άνδρα στη Νίκαια.

«ΑΚΡΑΙΑ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ» 16 Οκτ 2020 | 18:31

Μαχαίρωμα σκύλου στη Νίκαια: Γιατί αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον 54χρονο ο Αλέξης Κούγιας

Στον Αλέξη Κούγια απευθύνθηκε ο 54χρονος καθηγητής, ένας εκ των δύο δραστών που φέρονται να κακοποίησαν το σκυλί - Τι έγραψε ο ποινικολόγος.

15 Οκτ 2020 | 21:19

Πωλείται το σπίτι του Sting στο Λονδίνο

Βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ Π. ΜΗΛΑ 15 Οκτ 2020 | 20:36

Κακούργημα το αδίκημα του βασανισμού ζώων

Το αδίκημα βασανισμού ζώων, με παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη μετατρέπεται σε κακούργημα

ΤΟ 'ΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ 15 Οκτ 2020 | 15:28

Τζένη Μπαλατσινού: Η νέα φωτογραφία στο σαλόνι της - Με πολύχρωμο φόρεμα και το laptop αγκαλιά

Η εγκυμονούσα στον έβδομο μήνα Τζένη Μπαλατσινού φόρεσε ένα όμορφο φόρεμα που τονίζει τη φουσκωμένη της κοιλιά.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 15 Οκτ 2020 | 10:59

Νίκαια - Μαχαίρωμα σκύλου: Ο δράστης είχε... παρελθόν κατά των αδέσποτων

Στα πλαίσια του αυτοφώρου δικάζεται σήμερα ο καθηγητής, δράστης της αποτρόπαιας επίθεσης με μαχαίρι σε σκύλο, στη Νίκαια.

«ΕΙΜΑΙ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ» 14 Οκτ 2020 | 20:50

Συγκλονίζει ο κτηνίατρος που έδωσε μάχη για να σώσει τον σκύλο στη Νίκαια: Ηταν δολοφονική επίθεση [Βίντεο]

Ο σκύλος είναι πάρα πολύ φιλικός. Δεν μπορώ να καταλάβω. Αυτός πήγε να τον σκοτώσει λέει ο κτηνίατρος

ΜΑΧΑΙΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 14 Οκτ 2020 | 18:59

Βίντεο - σοκ: Καρέ - καρέ η αδιανόητη επίθεση στον σκύλο στη Νίκαια - Οι μαρτυρίες για τη φρίκη

Διαστάσεις παίρνει το τραγικό περιστατικό κακοποίησης σκύλου που σημειώθηκε στη Νίκαια.

ΑΓΡΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ 14 Οκτ 2020 | 16:04

Αυτοί είναι οι 4 κτηνίατροι που πάλεψαν να σώσουν το σκυλί που μαχαίρωσε ο καθηγητής στη Νίκαια

Το άτυχο σκυλί που βίωσε την ανθρώπινη κτηνωδία χειρουργήθηκε από 4 κτηνιάτρους του ΔΙΚΕΠΑΖ και το φροντίζει ομάδα νοσηλευτών