Follow us

Επαναστατική θεραπεία: Νέο φάρμακο καθυστερεί την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 - Εγκρίθηκε για πρώτη φορά

Τα νέα είναι καλά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη - Το φάρμακο λειτουργεί περιορίζοντας την "επίθεση" του σώματος στα δικά του κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Τα νέα είναι καλά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1- που εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες-, καθώς ένα νέο φάρμακο που καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίθηκε για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1.

Πρόκειται για έναμονοκλωνικό αντίσωμα, που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς 8 ετών και άνω που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Χορηγείται μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης και η θεραπεία θα έχει χονδρικό κόστος περίπου 194.000 δολαρίων, όπως δήλωσαν οι κατασκευάστριες εταιρείες (ProventionBioκαι Sanofi), αν και αυτό δεν αναμένεται να είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι καταναλωτές.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία

Το φάρμακο λειτουργεί περιορίζοντας την "επίθεση" του σώματος στα δικά του κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Η ιδέα πίσω από τη νέα αυτή υποσχόμενη θεραπεία είναι ότι η "προστασία" αυτών των κυττάρων προσφέρει περισσότερο χρόνο στους ασθενείς, προτού χρειαστούν την ινσουλίνη για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.

Σε κλινικές δοκιμές, το φάρμακο καθυστέρησε την εξέλιξη της νόσου λίγο περισσότερο από δύο χρόνια. Αλλά τα οφέλη έχουν διαρκέσει πολύ περισσότερο σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Μία από αυτές, η MikaylaOlsten, υποβλήθηκε σε έλεγχο για διαβήτη, αφού η 9χρονη αδερφή της, Mia, εμφάνισε ξαφνικάτη νόσο. Δεν υπήρχε ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια και η Mikayla δεν ήταν άρρωστη, αλλά είχε τέσσερις από τους πέντε τύπους αυτοαντισωμάτων που αναζητούν οι γιατροί για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου. "Μας είπαν ότι όταν κάποιος έχει τόσους πολλούς δείκτες, το θέμα δεν είναι αν πρόκειται να εμφανίσει διαβήτη, αλλά το πότε θα γίνει αυτό", είπε η μητέρα της.

Η Mikayla ήταν 15 ετών όταν συμμετείχε στη μελέτη και έλαβε τη θεραπεία. Τώρα είναι 21 ετών και τελειώνει το κολέγιο. Κάνει μια σειρά από ετήσιες εξετάσεις για να ελέγχει το πάγκρεας και τους δείκτες αίματος και η κατάστασή της δεν έχει προχωρήσει εδώ και έξι χρόνια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, όταν ένα άτομο έχει δείκτες για αυτοάνοση νόσο και επεισόδια μη ελεγχόμενου σακχάρου στο αίμα, ο κίνδυνος στην πενταετία για εξέλιξη σε ινσουλινοεξαρτώμενησυμπτωματική νόσο είναι 75%. Ο κίνδυνος εμφάνισης ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη σε όλη τη ζωή αγγίζει το 100%.

Διαβάστε Επίσης

Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ότι σε μια μέση παρακολούθηση 51 μηνών, το 45% από τους 44 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο διαγνώστηκαν αργότερα με ΣΔ1, σε σύγκριση με το 72% των 32 ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.Ο χρόνος από την τυχαιοποίηση ως την εμφάνιση ΣΔ1 ήταν 50 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία και 25 μήνες για εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Η νόσος και οι τρεις βασικότερες μορφές της

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται όταν τα β κύτταρα του παγκρέατος δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη και καθιστά τα κύτταρα ικανά να προσλαμβάνουν γλυκόζη από το αίμα και να τη χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας. Η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης, δράσης της ινσουλίνης ή ο συνδυασμός τους οδηγεί σε υπεργλυκαιμία στο αίμα.

Διαβάστε Επίσης

Οι συχνότερες μορφές σακχαρώδη διαβήτη είναι:

-Ο διαβήτης τύπου 1 όπου δεν παράγεται ινσουλίνη λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες.

-Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 όπου υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετική έλλειψη της. Κύρια αιτία του αποτελεί η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες.

-Σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Είναι ο τύπος διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Συνήθως υποχωρεί με το πέρας της, αυξάνει όμως την πιθανότητα για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

30 Νοε 2022 | 09:26

Διατροφή και διαβήτης: Πώς συμβάλει στη διαχείριση της νόσου

Η διατροφή και η άσκηση είναι βασικά "συστατικά" για τον καλό έλεγχο του διαβήτη.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 25 Νοε 2022 | 14:30

Οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν γνωρίζουν πως νοσούν

Στην χώρα μας υπολογίζεται πως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.

15 Νοε 2022 | 15:24

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #EinaiStoDikoSouXeri να προλάβεις τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη

Η νέα εκστρατεία με τίτλο #EinaiStoDikoSouΧeri φιλοδοξεί να ενημερώσει κοινό και ασθενείς για την πρόληψη των επικίνδυνων επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

14 Νοε 2022 | 08:10

Σακχαρώδης διαβήτης: Μπορεί να έχουμε διαβήτη και να μην το ξέρουμε;

Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε περιττά κιλά για να αποκτήσουμε σακχαρώδη διαβήτη. Διαβάστε και διαπιστώστε αν μπορεί να σας αφορά ο διαβήτης αλλά και τι πρέπει να κάνετε μετά.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 26 Νοε 2022 | 08:38

Εξαρση της γρίπης στα παιδιά: Πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, αυξάνονται τα περιστατικά

Αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν και γρίπη και κορονοϊός και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratory Syncytial Virus) που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 25 Νοε 2022 | 14:30

Οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν γνωρίζουν πως νοσούν

Στην χώρα μας υπολογίζεται πως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.

ΥΓΕΙΑ 25 Νοε 2022 | 13:07

Εποχική γρίπη: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Η αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Και υπάρχουν και τα ανησυχητικά σημάδια...

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 25 Νοε 2022 | 07:07

Ανοίγει ο δρόμος για καθολικό εμβόλιο γρίπης: Το ανοσοποιητικό θα "θυμάται" τα στελέχη του ιού

Ένα πειραματικό εμβόλιο πέτυχε να δώσει ευρεία προστασία έναντι και των 20 γνωστών υποτύπων του ιού της γρίπης Α και Β σε αρχικές δοκιμές.

4.6 ΕΚΑΤ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ 23 Νοε 2022 | 07:31
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 22 Νοε 2022 | 07:36

Θερίζουν γρίπη και RSV στα παιδιά: "Ερχεται δύσκολος Δεκέμβριος", λέει ο Νταλούκας στο TheTOC

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε RSV, γρίπη και Covid-19. Μιλάει στο TheTOC ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

ΤΗΣ PFIZER 21 Νοε 2022 | 07:42

Κορονοϊός: Πόσο προστατεύει η τέταρτη δόση και μέχρι πότε κρατάει η προστασία - Νέα έρευνα

Το βασικό συμπέρασμα είναι όμως πως η τέταρτη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί ώστε να συμπίπτει με τα κύματα της νόσου ή να είναι διαθέσιμα εποχιακά, παρόμοια με το εμβόλιο της γρίπης.