Αν πιστεύεις ότι η τύχη σου είναι γραμμένη στα γονίδια, οι επιστήμονες έχουν νέα: όχι απαραίτητα. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine από ερευνητές του Harvard University και του Mass General Brigham αλλάζει τα δεδομένα γύρω από τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκάλυψε ότι η Μεσογειακή διατροφή - πλούσια σε ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και καλά λιπαρά - μπορεί να μειώσει θεαματικά τον κίνδυνο άνοιας ακόμα και σε άτομα με το πιο "βαρύ" γενετικό φορτίο: το διπλό αντίγραφο του γονιδίου APOE4, γνωστό και ως "γονίδιο του Αλτσχάιμερ".
Τα ευρήματα της μελέτης
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 4.200 γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν για 30 χρόνια, και επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα σε μια ξεχωριστή ομάδα 1.490 ανδρών. Διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν αυστηρά τη Μεσογειακή διατροφή είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο άνοιας, με τα οφέλη να είναι πιο έντονα στους φορείς δύο αντιγράφων του APOE4, μια σπάνια κατάσταση που αφορά περίπου το 2% του πληθυσμού.
Η Dr. Yuxi Liu, ερευνήτρια στο Brigham and Women’s Hospital και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: "Ένας από τους λόγους που θέλαμε να μελετήσουμε τη Μεσογειακή διατροφή είναι επειδή είναι το μόνο διατροφικό πρότυπο που έχει συνδεθεί αιτιωδώς με γνωστικά οφέλη σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Θέλαμε να δούμε αν αυτό το όφελος είναι διαφορετικό σε ανθρώπους με διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο και να εξετάσουμε τον ρόλο των μεταβολιτών στο αίμα, δηλαδή των μικρών μορίων που αντικατοπτρίζουν πώς το σώμα επεξεργάζεται την τροφή".
Τι συμβαίνει στο σώμα σου
Η ομάδα παρατήρησε ότι τα άτομα με το γονίδιο APOE4 είχαν "δυσλειτουργικό μεταβολισμό", δηλαδή το σώμα τους επεξεργαζόταν με πιο "τοξικό" τρόπο τα λίπη και τα σάκχαρα. Όμως, η Μεσογειακή διατροφή φάνηκε να διορθώνει αυτήν τη χημική ανισορροπία:
Δείτε περισσότερα στο shape.gr