Πόσο επικίνδυνα είναι fast food και έτοιμα σνακ για το έντερο μας; Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολύποδες στο έντερο πριν από τα 50 τους. Οι πολύποδες είναι μικρές "αναπτύξεις" που συνήθως δεν γίνονται καρκίνος, αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα αν αφεθούν χωρίς παρακολούθηση.
Στη μελέτη, όπως μεταδίδει η Washington Post, παρακολουθήθηκαν για 24 χρόνια 29.105 γυναίκες νοσηλεύτριες στις ΗΠΑ. Όσες κατανάλωναν 9-10 μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων καθημερινά είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολύποδες από εκείνες που έτρωγαν μόλις 3 μερίδες την ημέρα.
"Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως χαμηλά σε φυτικές ίνες και υψηλά σε ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά και πρόσθετα", εξηγεί ο Δρ. Andrew T. Chan, γαστρεντερολόγος και επικεφαλής της μελέτης. "Η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτών των πρώιμων αλλαγών στο έντερο".
Το ενδιαφέρον είναι ότι η αύξηση των πολυπόδων και του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 50 δεν εξηγείται μόνο από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή η καθιστική ζωή. Ταυτόχρονα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πλέον πάνω από το μισό των ημερήσιων θερμίδων μας, κάτι που μπορεί να συνδέεται με τις νέες τάσεις στην υγεία.
Στη μελέτη, οι συμμετέχουσες ανέφεραν τακτικά τι έτρωγαν από το 1991 έως το 2015. Τα πιο κοινά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν ψωμιά, δημητριακά πρωινού, σάλτσες και γλυκά ή ποτά με γλυκαντικές ουσίες. Η μελέτη δεν εντόπισε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο ως "ένοχο", αλλά η συνολική κατανάλωση φαίνεται να παίζει ρόλο.
Κατά την παρακολούθηση, καταγράφηκαν 1.189 περιπτώσεις πολυπόδων τύπου αδενώματος, οι οποίοι μπορεί να γίνουν κακοήθεις αν δεν αφαιρεθούν. "Ακόμα και οι μικροί πολύποδες έχουν κάποια πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο, και ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και ο πολυπόδας", προσθέτει ο Δρ. Chan.
Η μελέτη δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς η καθημερινή μας διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου, και ενισχύει τη σημασία της κατανάλωσης περισσότερων φυσικών και ανεπεξέργαστων τροφίμων.