«Φρενάρουν» την ανάπτυξη των παιδιών τα εισπνεόμενα για το άσθμα

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά του παιδικού άσθματος, μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη και το ύψος των παιδιών. Eρευνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Φρενάρουν» την ανάπτυξη των παιδιών τα εισπνεόμενα για το άσθμα

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά του παιδικού άσθματος, μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη και το ύψος των παιδιών, όμως όχι περισσότερο από ένα εκατοστό, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες. Η επίπτωση είναι ορατή κατά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας, αλλά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, αν η δοσολογία γίνει μικρότερη.

Τα φάρμακα αυτά που χρησιμοποιούνται από μικρούς και μεγάλους, θεωρούνται πρώτης γραμμής θεραπεία, καθώς είναι τα πιο αποτελεσματικά για τον έλεγχο του άσθματος, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Τα φάρμακα αυτά που χρησιμοποιούνται από μικρούς και μεγάλους, θεωρούνται πρώτης γραμμής θεραπεία, καθώς είναι τα πιο αποτελεσματικά για τον έλεγχο του άσθματος, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς μειώνουν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των κρίσεων και την μείωση των θανάτων από άσθμα. Όμως, η πιθανή επίπτωσή τους στην ανάπτυξη εδώ και καιρό αποτελεί πηγή ανησυχίας για γονείς και γιατρούς. Οι νέες έρευνες, από την μία, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτές τις ανησυχίες, αλλά, από την άλλη, δείχνουν ότι οι φοβίες είναι υπερβολικές.

Μείωση του ύψους κατά ένα εκατοστό από τα εισπνεόμενα φάρμακα

Η πρώτη βραζιλιανο-καναδική μελέτη, που αξιολόγησε συστηματικά 25 κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει έως σήμερα και οι οποίες αφορούν συνολικά περίπου 8.500 παιδιά και εφήβους έως 18 ετών με ήπιο έως μέτριο άσθμα, δείχνουν ότι όντως η εν λόγω κατηγορία εισπνεόμενων φαρμάκων «φρενάρει» σε ένα βαθμό την ανάπτυξη του οργανισμού, σε σχέση με τα εικονικά φάρμακα (πλασέμπο) και τα μη στεροειδή φάρμακα. Κατά μέσο όρο, το ύψος του παιδιού -που συνήθως αυξάνεται έξι έως εννέα εκατοστά το χρόνο- μειώνεται κατά μισό εκατοστό, ενώ η μείωση μπορεί να φθάσει το ένα εκατοστό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λίντζιε Ζανγκ της Ιατρικής Σχολής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε στη Βραζιλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση «Cochrane Library», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το New Scientist, δήλωσαν ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως αν τα παιδιά εισπνέουν καθημερινά τα κορτικοστεροειδή, μπορεί να αναπτυχθούν περίπου κατά μισό εκατοστό λιγότερο μέσα στον πρώτο χρόνο της θεραπείας. Oμως η μείωση είναι μικρότερη τα επόμενα χρόνια και πάντως φαίνεται μικρή σε σχέση με τα γνωστά οφέλη αυτών των φαρμάκων που ελέγχουν το άσθμα και διασφαλίζουν την πλήρη ανάπτυξη των πνευμόνων».

Oσον αφορά τους ενηλίκους, διαπιστώθηκε μια μέση διαφορά ύψους της τάξης των 0,7 έως 1,2 εκατοστών, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει τέτοια θεραπεία κορτικοστεροειδών ως παιδιά.

Η δεύτερη μελέτη, από τους ίδιους ερευνητές, με επικεφαλής την παιδίατρο Φρανσίν Ντισάρμ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, στην ίδια ιατρική επιθεώρηση, αξιολόγησε άλλες 22 κλινικές δοκιμές που αφορούσαν πέντε από τα κορτικοστεροειδή. Όπως διαπίστωσε, αν η δοσολογία μειωθεί (μία εισπνοή λιγότερη την ημέρα), τότε μέσα σε ένα χρόνο η μείωση του ύψους είναι μικρότερη κατά ένα τέταρτο του εκατοστού κατά μέσο όρο μέσα στον πρώτο χρόνο της θεραπείας.

Όσον αφορά τη σχετική ανωτερότητα κάθε φαρμάκου, οι ερευνητές είπαν ότι αυτό πρέπει να διερευνηθεί από μελλοντικές έρευνες που θα συγκρίνουν άμεσα τα επτά φάρμακα μεταξύ τους. Επίσης ανέφεραν ότι χρειάζονται κι άλλες μελέτες που θα έχουν πιο μακροχρόνιο ορίζοντα και θα αφορούν υψηλότερες δόσεις, για τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρότερο άσθμα. Όπως είπαν, το ζήτημα είναι «πολύ σοβαρό» και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση. Προς το παρόν, συστήνουν την ελάχιστη αποτελεσματική δόση, εωσότου προκύψουν περισσότερα δεδομένα, ενώ η ανάπτυξη κάθε παιδιού πρέπει να παρακολουθείται τακτικά.

235 εκατομμύρια άνθρωποι με χρόνιο άσθμα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 235 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από χρόνιο άσθμα, πολλοί από αυτούς παιδιά. Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στις νέες μελέτες, επεσήμαναν πως η επίπτωση στην ανάπτυξη δεν είναι μεγάλη και, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι ασθενείς να σταματήσουν την εισπνεόμενη θεραπεία, ούτε οι γονείς να φοβηθούν υπερβολικά για τα παιδιά τους.

«Το τίμημα είναι μικρό σε σχέση με τα οφέλη των φαρμάκων», συμφώνησε και η Ντισάρμ. Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι η εισπνοή πρέπει να γίνεται σωστά, αλλιώς το φάρμακο, αντί να πηγαίνει στους πνεύμονες, μένει στο στόμα των παιδιών και εισέρχεται έτσι πιο εύκολα στο αίμα τους, με συνέπεια να εμποδίζεται περισσότερο η ανάπτυξή τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 13 Αυγ 2020 | 17:38

Ραγδαίες εξελίξεις-κορονοϊός: Αυξάνονται εκτάκτως τα νοσοκομεία αναφοράς- Τέλος τα επισκεπτήρια σε γηροκομεία και φυλακές

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά COVID-19.

ΣΤΟΝ "ECONOMIST" 13 Αυγ 2020 | 12:07

Κορονοϊός - Προειδοποιεί ο καθηγητής Χριστάκης (Yale): Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα νοσήσει

Εκατομμύρια θα πεθάνουν και το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κολλήσει κορονοϊό, τονίζει ο καθηγητής του Yale Χρηστάκης.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 13 Αυγ 2020 | 09:48

Κορονοϊός - Προειδοποίηση Σύψα: Όσοι γυρίζουν από διακοπές να μην έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες

"Είναι σημαντικό να βγάλουμε τον Αύγουστο", είπε ο κ. Σύψας μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ 13 Αυγ 2020 | 09:47

Κορονοϊός - Λινού: Είμαστε σε πόλεμο – Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο" δηλώνει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, τονίζοντας ότι μπορεί να δούμε και 1.000 κρούσματα τη μέρα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 13 Αυγ 2020 | 09:07

Κορονοϊός - Καμπανάκι από τους επιστήμονες: Ήρθε για να μείνει, θα εξαπλωθεί ξανά

Ακόμη κι αν ο ιός εξαφανιστεί από τους ανθρώπους, θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στα ζώα, από όπου κάλλιστα θα μπορεί να εξαπλωθεί ξανά στους ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΙΟ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 12 Αυγ 2020 | 22:01

Δραματική έκκληση Σύψα: Είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα-Εχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις [Βίντεο]

Για πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις μίλησε ο καθηγητής στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 12 Αυγ 2020 | 21:07
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 12 Αυγ 2020 | 19:47

Κορονοϊός: Σοκ από την έκρηξη των κρουσμάτων - 262 νέα στη χώρα και 2 θάνατοι

Τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη

12 Αυγ 2020 | 18:21

Ηλίας Μόσιαλος: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το ρωσικό εμβόλιο κορονοϊού

Σε μια σειρά ερωτήματα για το ρωσικό εμβόλιο απαντά ο Ηλίας Μόσιαλος

ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID19 12 Αυγ 2020 | 15:12

Κορονοϊός: Εξελίξεις με το ρωσικό εμβόλιο - Οι "παραγγελίες" και οι επώνυμοι εθελοντές του Πούτιν

Τρέχουν οι εξελίξεις με το ρωσικό εμβόλιο με τον Πούτιν να βρίσκει επώνυμους εθελοντές και να δέχεται τις πρώτες παραγγελίες

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΤΙ 11 Αυγ 2020 | 22:20

Ηλίας Μόσιαλος: Τον επέλεξε ο ΠΟΥ ως επιστημονικό συντονιστή σε Διεθνή Επιτροπή για την υγεία

Με βασικό θέμα την πανδημία του κορονοϊού, ο ΠΟΥ συγκαλεί πανευρωπαϊκή επιτροπή με επιστημονικό συντονιστή τον Ηλία Μόσιαλο

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 11 Αυγ 2020 | 19:43

Ο χάρτης των 196 νέων κρουσμάτων: Υπερδιπλασιάστηκαν στην Αθήνα - Τα αρνητικά ρεκόρ του κορονοϊού

Αρνητική πρωτιά με υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων κατέχουν η Αθήνα (38 χθες) και η Θεσσαλονίκη (18 χθες)

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 11 Αυγ 2020 | 18:59

Κορονοϊός: 196 νέα κρούσματα, 26 διασωληνωμένοι, ένας ακόμη νεκρός

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα την Τρίτη από το υπουργείο Υγείας