Friend request pending

Όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή την απόρριψη στη ζωή μας κι έχουμε συμβιβαστεί μ’ αυτήν. Τι γίνεται όμως όταν μας απορρίπτουν και στα κοινωνικά δίκτυα;

Friend request pending

Η απόρριψη είναι μια κατάσταση που κάθε ένας μας έχει αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του: είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στο φιλικό περιβάλλον. Και μπορεί αυτό να πλήγωνε τα συναισθήματά σου στο παρελθόν, όμως τώρα πια υπάρχει το Facebook, το Twitter, το LinkedIn, το Instagram, το Pinterest και άλλες κοινωνικές πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να νιώσεις «ολοκληρωμένος» και «γεμάτος». Ωστόσο κι αυτές κρύβουν πολλές δυνατότητες για να σε απορρίψουν... χωρίς να ‘χει διακοπεί η σύνδεση.

Για παράδειγμα, όταν ο «πρώην» σου αλλάζει το στάτους στο Facebook σε «single», αυτό δεν δηλώνει μόνο τον επίσημο χωρισμό, αλλά και τον δημόσιο χωρισμό, προσθέτοντας παραπάνω ντροπή και ταπείνωση σε μια ήδη οδυνηρή εμπειρία

Τα είδη της απόρριψης στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να ποικίλουν σε σοβαρότητα, όπως και στην πραγματική ζωή. Και όπως και στην «αληθινή ζωή», ακόμα και μικρές απορρίψεις -όπως το να μην σου κάνουν like ή retweet οι φίλοι σου- μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές. Μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές απόρριψης είναι αυτή που γνωστοί ή συνάδελφοι δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα φιλίας στο Facebook ή δεν σ’ ακολουθούν, όπως εσύ, στο Twitter. Τα συναισθήματά σου μπορεί να πληγωθούν ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η έλλειψη αμοιβαιότητας οδηγεί στην απομόνωση, κάτι που στο παρελθόν ήταν πολύ σοβαρής μορφής κοινωνική τιμωρία.
Απ΄την άλλη πλευρά, ορισμένες απορρίψεις στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σκληρές και οδυνηρές. Για παράδειγμα, όταν ο «πρώην» σου αλλάζει το στάτους στο Facebook σε «single», αυτό δεν δηλώνει μόνο τον επίσημο χωρισμό, αλλά και τον δημόσιο χωρισμό, προσθέτοντας παραπάνω ντροπή και ταπείνωση σε μια ήδη οδυνηρή εμπειρία.

Οι έφηβοι πολλές φορές παρενοχλούνται από τους συμμαθητές τους στα κοινωνικά δίκτυα, με ενοχλητικά και σκληρά σχόλια, που έχουμε δει ήδη ότι μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμα και στην αυτοκτονία, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη συναισθηματική πίεση.

Γιατί η απόρριψη πονάει τόσο πολύ...

Ένας από τους λόγους που η απόρριψη πονάει τόσο πολύ είναι γιατί, όταν μας απορρίπτουν, ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου, μ’ εκείνες που «σημαίνουν συναγερμό» όταν νιώθουμε φυσικό σωματικό πόνο. Γι’ αυτό νιώθεις σαν να σε μαχαιρώνουν στην καρδιά κάθε φορά που τσεκάρεις το feed του Facebook και οι φίλοι σου – που πάντα κάνεις like στα status τους – αγνοούν τα δικά σου ή όταν συνάδελφοι, των οποίων τους κύκλους γνωριμιών θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις όταν ψάχνεις για δουλειά, σ’ αγνοούν στο Linkedin. Γι’ αυτό νιώθεις θυμό όταν ένας κοντινός φίλος δεν σ’ ακολουθεί στο Twitter. Απλά είμαστε φτιαγμένοι έτσι. Τελικά, αν νιώθεις ευάλωτος και υπερευαίσθητος -ακόμα και «αποτυχημένος»- όταν σε απορρίπτουν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι τέτοιος χαρακτήρας: απλά είσαι κατασκευασμένος, όποτε σ’ απορρίπτουν, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα, να έχεις αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα.
Γιατί έχουμε την τάση να παρερμηνεύουμε τις online απορρίψεις

Οπότε, μπορεί οι φίλοι σου να φαίνονται ενεργοί στο διαδίκτυο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε αγνοούν. Απλά δεν «βλέπουν» τις δικές σου ενημερώσεις.

Όταν κάποιος με τον οποίο έχεις σχέση, αλλάζει το στάτους του σε «single» στις κοινωνικές πλατφόρμες, είναι προφανές ότι στέλνει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: απλά δεν είναι μαζί σου πια. Πολλές φορές ωστόσο, νιώθεις παραμελημένος, επειδή υποθέτεις ότι η αδράνεια κάποιου απέναντί σου, στέλνει ένα «μήνυμα» - κι αυτό είναι λάθος! Στην πραγματικότητα, το άτομο δεν προσπαθεί να σου πει κάτι, αλλά εσύ έχεις την τάση να «ψειρίζεις» τα πράγματα και να δίνεις περισσότερη βαρύτητα σε παραλείψεις απ’ ότι θα έπρεπε.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα διακεκομμένα και επιλεκτικά. Δεν έχουν απαντήσει στο αίτημά σου στο Linkedin γιατί έχουν να επισκεφτούν τη σελίδα μήνες. Ή κοιτάζουν το Facebook και το Twitter και ανταποκρίνονται σε ένα ή δύο «κολλητούς» τους, γιατί απλά είναι απασχολημένοι στη δουλειά ή το σχολείο τους. Ή μια νέα μητέρα απλά παρακολουθεί τις ενημερώσεις που μπορεί να τη βοηθήσουν για το μωρό της, ενώ εσύ πάλι μόλις έστειλες το γιο σου... φαντάρο! Οπότε, μπορεί οι φίλοι σου να φαίνονται ενεργοί στο διαδίκτυο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε αγνοούν. Απλά δεν «βλέπουν» τις δικές σου ενημερώσεις.

Χωρίς το σωστό hashtag το μήνυμά σου μπορεί να χαθεί

Στο Twitter πάλι, οι δημοσιεύσεις κάποιων ανθρώπων μπορεί να συμπέσουν με τόσες πολλές ακόμα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που κάποιος που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο hashtag να μην παρατηρεί οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή, χωρίς το σωστό hashtag το μήνυμά σου μπορεί να χαθεί μέσα σε ένα σωρό δεκάδων ή χιλιάδων μηνυμάτων.
Επίσης, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα με συγκεκριμένο τρόπο: μπορεί να ανταποκρίνονται μόνο σ’ αυτούς που τακτικά «μοιράζουν» τα μηνύματα και τις δημοσιεύσεις τους, απ’ ότι εσύ που είσαι περιστασιακός χρήστης. Μπορεί δηλαδή να γνωριστήκατε σε μια κοινωνική εκδήλωση και να υπήρξαν πολύ προσηνείς μαζί σου, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα έχουν την ίδια συμπεριφορά στα κοινωνικά δίκτυα που μοιάζουν πλέον να είναι περισσότερο «επαγγελματικές» πλατφόρμες.
Με λίγα λόγια, αν και θα μπορούσες να έχεις χίλιους λόγους για να νιώθεις απόρριψη στα κοινωνικά δίκτυα, τις 999 φορές, ο λόγος δεν είναι προσωπικός. Και το χειρότερο είναι ότι, γι’ αυτήν την απίθανη περίπτωση, μπορεί να πληγωθείς χωρίς λόγο, να καταλήξεις σε λάθος συμπεράσματα και να χαλάσεις τις φιλίες σου βλέποντας προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.
Και το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι δεν έχεις τις πληροφορίες για το τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματική ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Οπότε, δώσε στους άλλους το δικαίωμα της αμφιβολίας κι αν νιώθεις ανήσυχα για μια σχέση σου στείλε στον άλλον ένα μήνυμα ή ένα email «γεια σου, τι κάνεις»; Το πιθανότερο είναι ότι η απάντησή του θα σε διαβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά ανάμεσά σας.

Ο ΤΡΑΜΠ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ 28 Μαϊ 2020 | 08:27

Ο Ζάκερμπεργκ του Facebook επικρίνει τον Τραμπ για απόπειρα λογοκρισίας - "Αδειάζει" το Twitter

Ο αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει εντός της ημέρας εκτελεστική εντολή σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 26 Μαϊ 2020 | 21:39

Οι Έλληνες ευγνωμονούν τον Σωτήρη Τσιόδρα - Πλημμύρισε "ευχαριστώ" το Twitter για τον πιο αγαπητό καθηγητή

Μηνύματα, σκίτσα, σεβασμός και εκτίμηση για τον άνθρωπο που έδωσε τον δικό του μεγάλο αγώνα ενάντια στην πανδημία

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ INSTAGRAM 25 Μαϊ 2020 | 21:52

Η Λένα Παπαληγούρα σε πελάγη ευτυχίας: Εφερε στον κόσμο το δεύτερο της παιδί

Το ευχάριστο γεγονός κοινοποίησε η ίδια με ανάρτησή της στο Instagram

«ΧΡΥΣΕΣ» ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 24 Μαϊ 2020 | 12:03

Πόσα χρήματα "βγάζει" η Κάιλι Τζένερ από ένα ποστ στο Instagram

Η Κάιλι, έχοντας 141 εκατομμύρια ακολούθους, πληρώνεται περίπου 1,2 εκατομμύρια δολάρια (960.000 λίρες) ανά ποστ.

ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ 22 Μαϊ 2020 | 10:21

Το Facebook υιοθετεί μόνιμα το μοντέλο της τηλεργασίας για 50.000 εργαζόμενους

Ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως θα αρχίσει "επιθετικά τις προσλήψεις για τηλεργασία".

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ 21 Μαϊ 2020 | 20:42

Ελένη Μενεγάκη: Η πρώτη ανάρτησή της μετά την ανακοίνωση ότι αποχωρεί από την τηλεόραση

"Την επόμενη σεζόν δε θα είμαι κάπου. Θέλω να μείνω ελεύθερη"

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ 21 Μαϊ 2020 | 16:54

"Κάθε σεζόν και 1 εκατομμύριο ευρώ": Πανζουρλισμός στο Twitter για την αποχώρηση της Μενεγάκη από την TV

Η τηλεοπτική είδηση της ημέρας έδωσε τροφή για σχόλια στους χρήστες του Twitter

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Μαϊ 2020 | 11:28

Τα "χρόνια πολλά" της Νίκης Κεραμέως στον γιο της Κωνσταντίνο

Με μια μια φωτογραφία στην οποία κρατά στην αγκαλιά της τον μικρό γιο της.

ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 19 Μαϊ 2020 | 12:46
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 18 Μαϊ 2020 | 17:38

Απέκτησε Instagram η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Η πρώτη της ανάρτηση από την Ακρόπολη

Θα σηκωθούμε όλοι μαζί "λίγο ψηλότερα" #acropolis #internationalmuseumday", έγραψε στην ανάρτησή της

ΣΤΟ TWITTER 18 Μαϊ 2020 | 16:32

Μητσοτάκης: "Μαθητές και εκπαιδευτικοί πέρασαν με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας"

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει την αφοσίωση των εκπαιδευτικών και το πόσο γρήγορα εναρμονίστηκαν με την τεχνολογία

ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ TWITTER ΕΔΩΣΑΝ ...ΡΕΣΤΑ 18 Μαϊ 2020 | 10:16

"Πάρτι" στο Τwitter για τους αφορισμούς του Αμβρόσιου - "Αφόριζε μαζί μου κι έλα..." [εικόνες]

Η Ιερά Σύνοδος "άδειασε" πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ 17 Μαϊ 2020 | 12:43

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους μαθητές στο twitter

"Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο!" αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.