Αμφιβολίες για τα όσα ανακοίνωσε η Astra Zeneca για το εμβόλιο για τον κορονοϊό που αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ειδικότερα για την αποτελεσματικότητά του που φτάνει το 70%, διατυπώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα εκφράζονται και έντονες ανησυχίες για το πώς χειρίστηκε ο φαρμακευτικός κολοσσός με το φημισμένο Πανεπιστήμιο τα αποτελέσματα των δοκιμών τους. Πρόκειται για το εμβόλιο επάνω στο οποίο ποντάρει μεγάλο μέρος του κόσμου για τον τερματισμό της πανδημικής κρίσης.
Οι ανακοινώσεις της AstraZeneca που έκαναν λόγο για αποτελεσματικότητα της τάξης του 70% χαιρετίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο σαν μια μεγάλη επιτυχία. Μόνο που τα όσα ανακοινώθηκαν προέκυψαν συνδέοντας τα αποτελέσματα των ερευνών από δύο διαφορετικές ομάδες εθελοντών που εμβολιάστηκαν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε λάθος οφείλεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που ανακοινώθηκε;
Οι Financial Times αποκαλύπτουν πως η πρώτη ομάδα εθελοντών πήρε δύο ίδιες δόσεις με διαφορά ενός μήνα η μια από την άλλη, ενώ η δεύτερη ομάδα πήρε μισή δόση στην αρχή και μετά από λίγο καιρό μια ολόκληρη. Η αποτελεσματικότητα για το πρώτο γκρουπ των εθελοντών έφτασε το 62% ενώ για τη δεύτερη ομάδα άγγιξε το 90%.
Όμως σε αυτούς που δόθηκε η μισή δόση έγινε λάθος που όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των δοκιμών, αυτό οδήγησε σε μεγάλη αποτελεσματικότητα. Την είδηση επαλήθευσε και ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίος δήλωσε στο Reuters πως "το γεγονός πως δόθηκε μισή δόση είναι μία ευτυχής συγκυρία".
Την ίδια στιγμή, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο επικεφαλής του προγράμματος χρηματοδότησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Μόνσεφ Σλάουι, αποκάλυψε πως η δεύτερη ομάδα εθελοντών αποτελούνταν μόνο από άτομα ηλικίας 55 ετών και κάτω, ηλικιακή ομάδα που δεν αναπτύσσει συνήθως σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης.
Τι συνέβη με τις έρευνες...
Υπάρχουν κάποιες παράμετροι που πρέπει ακόμα να καταλάβουμε είπε ο κ. Σλάουι. Είναι πιθανό οι διαφορές στην αποτελεσματικότητα ανάμεσα στα δυο γκρουπ να είναι τυχαίες.
Οι αγορές πάντως το έλαβαν υπόψιν τους. Η μετοχή της AstraZenecca έχασε στις αγορές του Λονδίνου το 6% της αξίας της. Για να γίνει μια σύγκριση, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την αποτελεσματικότητα των δικών τους ερευνών για το εμβόλιο, οι μετοχές της Pfizer και της BioNTech, κέρδισαν 6 και 14%. Από την πλευρά της η Moderna είδε τη μετοχή της να κερδίζει 11%.
Ο Τζέφρι Πόρτζες, ενας αναλυτής στην SVB Leerink, δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρεί απίθανο ότι η AstraZeneca θα πάρει την άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους αρμόδιους φορείς να κυκλοφορήσει το εμβόλιό της, καθώς φαίνεται να προσπάθησε να εμφανίσει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της, που βασίζεται σε μικρό αριθμό εθελοντών.
Ο Τζον Λα Ματίνα, ένας πρώην πρόεδρος ερευνών της Pfizer, έγραψε ακόμα σε ένα tweet ότι είναι δύσκολο να πιστέψει ότι οι αρχές των ΗΠΑ θα δώσουν το πράσινο φως για επείγουσα κυκλοφορία του εμβολίου, του οποίου η κανονική δόση δόθηκε μόλις σε 2,300 εθελοντές.
Αιτία της σύγχυσης που έχει προκληθεί είναι ότι η Οξφόρδη και η AstraZeneca δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς γιατί δόθηκε διαφορετικές διαφορετικές δόσεις σε διαφορετικές ομάδες εθελοντών και γιατί η χορήγηση άλλαξε καθώς συνεχιζόταν η έρευνα...
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr