Φως στα αόρατα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ΣΚΠ, πραγματοποιεί σειρά δράσεων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φως στα αόρατα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Φως στα αόρατα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης "ρίχνει" η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (30 Μαΐου). Η κόπωση, το μούδιασμα, η θολή όραση, οι διαταραχές της ούρησης, η κατάθλιψη, είναι κάποια από αυτά τα αόρατα συμπτώματα για την αντιμετώπιση των οποίων, ασθενείς, απευθύνονται σε διάφορες ειδικότητες γιατρών πριν καταλήξουν στον νευρολόγο που θα διαγνώσει την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Ωστόσο, η ύπαρξη τέτοιων συμπτωμάτων δεν σημαίνει πάντα ότι ο ασθενής έχει ΣΚΠ.

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ΣΚΠ, πραγματοποιεί σειρά δράσεων προς ενημέρωση του κοινού .Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη (11:00-19:00), εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης πραγματοποιείται στον πεζόδρομο Ικτίνου-Τσιμισκή, ενώ αύριο θα διεξαχθεί (20:20-21:00) ποδηλατοδρομία από την Πλατεία Αριστοτέλους προς τον Λευκό Πύργο, ο οποίος θα φωταγωγηθεί. Εκστρατεία ενημέρωσης θα γίνει αύριο και στην Αθήνα (Athens Metro Mall 10Q00-18:00) ενώ στα Τρίκαλα θα φωτιστεί η γέφυρα της πόλης. Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί δράση μαθητών με αναμμένα ρεσό στο Περιστύλιο των Ανακτόρων.

'Οπως ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ,ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Αναστάσιος Ωρολογάς, τα φάρμακα, έχουν καταφέρει να “φρενάρουν” τη νόσο (η οποία είναι γνωστή εδώ και 150 χρόνια) σε ποσοστό 80%. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 15 φάρμακα.

"Το πιο σημαντικό στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι ότι γίνεται παγκόσμια καμπάνια ευαιθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τα αφανή συμπτώματα της νόσου αλλά και της οικογένειας και του περιβάλλοντος των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση καθώς και των κυβερνώντων για την βελτίωσης της ζωής των ασθενών", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, Peer Baneke. Παράλληλα επισήμανε ότι αρχικά τα αφανή συμπτώματα της νόσου οδηγούν τους ασθενείς όχι σε νευρολόγους αλλά σε άλλες ειδικότητες όπως οφθαλμίατρους, ουρολόγους , ορθοπαιδικούς κλπ με συνέπεια να ταλαιπωρούνται μέχρι να διαγνωστεί η ΣΚΠ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , Νίκος Νίτσας, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους γιατρούς να ξέρουν και να αναγνωρίζουν όλα αυτά τα αόρατα συμπτώματα της νόσου. Παράλληλα, σημείωσε, ότι ο ΙΣΘ προγραμματίζει δράση ευαισθητοποίησης για τα ΑμεΑ ώστε να μπορέσει η πόλη να γίνει φιλική προς τα άτομα αυτά. "Στο εξωτερικό είναι φυσιολογικό να βλέπει κανείς να κυκλοφορούν στο δρόμο άνθρωποι με αναπηρικά καροτσάκια. Εδώ στην πόλη μας δεν το βλέπουμε αυτό , γιατί η πόλη μας δεν είναι φιλική . Φταίμε όλοι, γιατί για κάνουμε εύκολη τη δική μας ζωή, κάνουμε δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων που έχουν κινητικά προβλήματα", πρόσθεσε ο κ Νίτσας.

Η ιδέα να αποτελέσουν τα αόρατα συμπτώματα της ΣΚΠ το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας ανήκει στην Δήμητρα Καλογιάννη η οποία πάσχει από Πολλαπλή Σκλήρυνση και παράλληλα είναι μέλος των διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας για την ΣΚΠ. Μιλώντας για τα δικά της αόρατα συμπτώματα η κα Καλογιάννη ανέφερε ότι από τα μαθητικά της χρόνια είχε κόπωση , μούδιασμα, τρέμουλο στο κεφάλι, θολή όραση , κατάθλιψη και προβλήματα στο ουροποιητικό . "Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι στο σχολείο κανείς δεν με ήθελε στα ομαδικά παιχνίδια γιατί ήμουν η χειρότερη , εξαιτίας αυτών των συμπτωμάτων", πρόσθεσε η κα Καλογιάννη.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ PEXELS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

29 Ιουλ 2021 | 07:39

Πρώτες βοήθειες από τη φύση (για το τσίμπημα, το έγκαυμα, τα έντομα)

Εναλλακτικές προτάσεις για περισσότερη ασφάλεια και προστασία στις διακοπές και παντού.

144 ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ 29 Ιουλ 2021 | 06:24

Στο στόχαστρο τα νησιά: Ποια βρίσκονται ένα βήμα πριν το "κόκκινο" - Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση νοσηλειών και ασθενών στις ΜΕΘ, αλλά και για την εξάπλωση της διασποράς, κυρίως στα νησιά. Συνεδριάζουν σήμερα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 28 Ιουλ 2021 | 13:05

Self test: Ποιοι δικαιούνται τέσσερα δωρεάν τεστ για τον Αύγουστο

Ποιοι δικαιούνται self test για τον μήνα Αύγουστο.

28 Ιουλ 2021 | 08:11

Αντιτετανικό εμβόλιο: Το εμβόλιο... των διακοπών

Το αντιτετανικό εμβόλιο είναι αυτό που συνήθως ξεχνάμε να επαναλάβουμε. Είναι όμως πολύ σημαντικό για την προστασία μας, ειδικά στις διακοπές.

ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 28 Ιουλ 2021 | 06:57

Κορονοϊός: Φοβίζουν η αύξηση νοσηλειών και οι ανεμβολίαστοι 30 έως 50 ετών - Οι 4 περιοχές με το υψηλότερο ιικό φορτίο

Τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων στις ηλικιακές ομάδες 30-50 ετών, επιτείνουν την αγωνία για τις διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

27 Ιουλ 2021 | 07:59

Κολύμπι ή τρέξιμο; Ποια από τις δύο μορφές άσκησης είναι πιο αποτελεσματική;

Είναι το κολύμπι καλύτερο για εσάς από το τρέξιμο, ανάλογα με το στόχο σας; Η απάντηση έχει ενδιαφέρον.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 27 Ιουλ 2021 | 06:21

Εμβολιασμός παιδιών: Τι οδήγησε στην απόφαση - Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα στις μικρότερες ηλικίες

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί υπέρ του εμβολιασμού όλων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna

26 Ιουλ 2021 | 12:16

Καλοκαίρι και "βουτιά" στην ενυδάτωση

Ηλεκτρολύτες και σωστή ενυδάτωση για το καλοκαίρι.

ΤΟ 75% ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 26 Ιουλ 2021 | 08:32

Προειδοποίηση Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν [βίντεο]

Η Αθηνά Λινού ανέφερε ότι αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν.

26 Ιουλ 2021 | 08:18

Διατροφή για αύξηση μυικής μάζας και ενδυνάμωση: 7ήμερο ενδεικτικό πλάνο

Εδώ θα βρείτε ένα πρότυπο αθλητικής διατροφής που θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα του τι χρειάζεται να τρώτε.

ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ 10%-15% ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ 26 Ιουλ 2021 | 06:32

Κορονοϊός - Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους: 4 στους 10 θα έχουν μολυνθεί έως το τέλος του χρόνου

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους. Ποια ηλικία έχει τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ 23 Ιουλ 2021 | 22:18

"Καμπανάκι" από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Μη ρεαλιστική η ανοσία της αγέλης το φθινόπωρο

Μέτρα έως και την επόμενη άνοιξη "βλέπει" το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ που εκτιμά ότι παιδιά και έφηβοι θα είναι τον ερχόμενο χειμώνα στο επίκεντρο του κορονοϊού.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 19:31

Καμία... έκπληξη: Αντίθετη η ΠΟΕΔΗΝ στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών - Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις

Η ΠΟΕΔΗΝ δυστυχώς δεν... εκπλήσσει καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις της υποχρεωτικότητας προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις και προσφυγή στα δικαστήρια