X

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείς αλουμινόχαρτο για τα περισσεύματα φαγητού

Ειδικοί προειδοποιούν ότι το αλουμινόχαρτο δεν είναι το καλύτερο υλικό για την αποθήκευση των φαγητών - τι να προτιμάς;

Γράφει: TheToc team

Πολλές φορές έχουμε βρεθεί στη θέση να μείνει φαγητό από το μεσημεριανό ή το βραδινό και να αναρωτηθούμε τι να το κάνουμε. Το αλουμινόχαρτο φαίνεται η πιο εύκολη λύση για να το τυλίξουμε και να το βάλουμε στο ψυγείο. Ωστόσο, πίσω από αυτήν τη συνήθεια κρύβονται κάποιοι κίνδυνοι που ίσως δεν γνωρίζεις. Ειδικοί στον τομέα της διατροφής και της μικροβιολογίας προειδοποιούν ότι το αλουμινόχαρτο δεν είναι το καλύτερο υλικό για την αποθήκευση των περισσευμάτων.

Τα 3 life hacks για το αλουμινόχαρτο που σίγουρα δεν ήξερες!

Γιατί πρέπει να το σκεφτείς δύο φορές την επόμενη φορά που θα τυλίξεις το φαγητό σου με αλουμινόχαρτο και ποιοι είναι οι πιο ασφαλείς τρόποι για να το διατηρήσεις φρέσκο και υγιεινό;

Ο κίνδυνος από το αλουμινόχαρτο

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το αλουμινόχαρτο ως την πιο εύκολη και γρήγορη λύση για να κρατήσουν τα υπολείμματα φαγητού φρέσκα στο ψυγείο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr. Zacharay Cartwright, ειδικό στην επιστήμη των τροφίμων, το αλουμινόχαρτο δεν μπορεί να δημιουργήσει "απόλυτο αεροστεγές κλείσιμο" επειδή δεν κολλάει. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό έρχεται σε επαφή με τον αέρα και το οξυγόνο, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων και να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Επιπλέον, το αλουμινόχαρτο "δεν προσαρμόζεται τέλεια στις επιφάνειες", σύμφωνα με τον Dr. Cartwright, κάτι που σημαίνει ότι δεν προστατεύει πλήρως τα τρόφιμα από το εξωτερικό περιβάλλον. Αντιθέτως, τα πλαστικά σκεύη, όπως τα τάπερ ή οι πλαστικές σακούλες με κλείσιμο, προσφέρουν καλύτερη προστασία, αφού δεν αφήνουν αέρα να μπει και περιορίζουν την ανάπτυξη μικροβίων.

Η σημασία των αεροστεγών σκευών

Για να διατηρήσεις τα περισσεύματα του φαγητού σου όσο το δυνατόν πιο φρέσκα και ασφαλή, η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις αεροστεγή σκεύη. Τα γυάλινα σκεύη είναι μάλιστα ιδανικά, γιατί εκτός από το ότι κλείνουν καλά, είναι και πιο υγιεινά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με τα πλαστικά. Το να διατηρείς το φαγητό σε καλά κλεισμένα δοχεία μειώνει την έκθεση στον αέρα και την υγρασία, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν την αλλοίωση του φαγητού.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr