Follow us

Γιατί διψάμε μετά το φαγητό; Οι ερευνητές απαντούν

Ερευνητές στις ΗΠΑ έριξαν περισσότερο φως στα μυστικά της δίψας στον εγκέφαλο, όπως γιατί διψάμε όταν τρώμε ή γιατί με το κρύο νερό ξεδιψάμε καλύτερα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί διψάμε μετά το φαγητό; Οι ερευνητές απαντούν

Ερευνητές στις ΗΠΑ έριξαν περισσότερο φως στα μυστικά της δίψας στον εγκέφαλο, όπως γιατί διψάμε όταν τρώμε ή γιατί με το κρύο νερό ξεδιψάμε καλύτερα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ζάκαρι Νάιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν το «κύκλωμα» της δίψας στον εγκέφαλο πειραματόζωων (ποντικιών).

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το νευρωνικό κύκλωμα της δίψας παρακολουθεί συνεχώς το στόμα, το οποίο βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με τον εγκέφαλο, πράγμα που επιτρέπει στον τελευταίο να προβλέπει πάραυτα τις μελλοντικές ανάγκες του σώματος σε νερό. Όταν η τροφή εισέρχεται στο στόμα, αμέσως ενεργοποιούνται συγκεκριμένα κύτταρα του κυκλώματος της δίψας, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν στο στόμα τρέχει το κρύο νερό.

Το παραδοσιακό μοντέλο που εδώ και σχεδόν 100 χρόνια εξηγεί τη λειτουργία της δίψας, βασίζεται στο αίμα: όταν σε αυτό υπάρχουν πολλά άλατα (π.χ. λόγω κάποιας αλμυρής τροφής) ή όταν ο όγκος του αίματος πέφτει πολύ, τότε ενεργοποιείται η δίψα για να εισέλθει νερό στον οργανισμό.

Όμως αυτό το μοντέλο προϋποθέτει ότι έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος εωσότου ενεργοποιηθεί η δίψα και δεν εξηγεί πώς είναι δυνατό να «ξυπνά» το αίσθημα της δίψας τόσο γρήγορα σε έναν άνθρωπο (μόλις π.χ. αρχίσει να τρώει κάτι αλμυρό) ή -ακόμη περισσότερο- πώς γίνεται να ξεδιψά προτού καλά-καλά πιεί το νερό.

Η νέα έρευνα εξηγεί για πρώτη φορά με ποιό τρόπο γεννιέται προκαταβολικά το δίψασμα και το ξεδίψασμα στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές εισήγαγαν μια μικροσκοπική οπτική ίνα σε εγκεφάλους τρωκτικών και κατάφεραν έτσι να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τη νευρωνική δραστηριότητα που σχετιζόταν με τη δίψα.

Αποδείχθηκε με αυτό τον τρόπο ότι, πολύ πριν υπάρξουν ανιχνεύσιμες μεταβολές στο αίμα που θα γεννήσουν την ανάγκη νερού, το νευρωνικό κύκλωμα της δίψας -το οποίο περιλαμβάνει νευρικά κύτταρα του στόματος και του εγκεφάλου- ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται πολύ πιο γρήγορα. Ανάλογα με την τροφή ή με το νερό που εισδύει στη στοματική κοιλότητα, τα κατάλληλα νεύρα «ενημερώνουν» άμεσα τον εγκέφαλο με το αντίστοιχο σήμα.

Μεταξύ άλλων, η θερμοκρασία παίζει καθοριστικό ρόλο. Έτσι, όχι μόνο το κρύο νερό ή άλλο κρύο ποτό απενεργοποιεί πιο γρήγορα το κύκλωμα της δίψας (πράγμα που μεταφέρει το αίσθημα του ξεδιψάσματος), αλλά αρκεί κανείς να ψυχράνει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο τη θερμοκρασία του στόματός του -χωρίς καν να πιεί κάτι κρύο - ώστε να μειωθεί η δραστηριότητα των νευρώνων της δίψας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Μαρ 2023 | 15:53

Τι να φας στο μεσημεριανό για να έχεις ενέργεια μέχρι και το απόγευμα;

Αν συχνά αισθάνεσαι νωθρή και κουρασμένη το απόγευμα, προνόησε επιλέγοντας το κατάλληλο μεσημεριανό γεύμα.

20 Μαρ 2023 | 09:06

Ποια είναι η φυσιολογική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη;

Πόσα κιλά είναι αναμενόμενο να παίρνει η γυναίκα σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης; Ποια αύξηση βάρους θεωρείται "φυσιολογική" και από τι εξαρτάται το ιδανικό βάρος για την κάθε μία;

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 18 Μαρ 2023 | 08:18

Πειραματικό χάπι επιτυγχάνει πλήρη ύφεση του καρκίνου σε 18 ασθενείς με επιθετική λευχαιμία

Το νέο φάρμακο (revumenib) φαίνεται πως εξάλειψε πλήρως τον καρκίνο στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε μια κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες

17 Μαρ 2023 | 10:27

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας;

Η σύνδεση μεταξύ ύπνου και απώλειας βάρους και συμβουλές βελτίωσης του ύπνου με σκοπό την υποστήριξη του αδυνατίσματος.

17 Μαρ 2023 | 09:19

Έλλειψη ύπνου: 9 σημαντικές συνέπειες στο σώμα μας

Αν κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από 6 ώρες, πιθανότατα σου λείπει ύπνος. Κι αυτό δεν προκαλεί μόνο κόπωση αλλά και πιθανές συνέπειες στην υγεία και τις λειτουργίες του οργανισμού.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 17 Μαρ 2023 | 07:41

Γιατί το κοινό κρυολόγημα δημιουργεί ανοσία στα μικρά παιδιά έναντι του κορονοϊού

Ισχυρό ανοσοποιητικό από την ηλικία των δύο ετών προκαλεί το κοινό κρυολόγημα ακόμη και έναντι του κορονοϊού.

16 Μαρ 2023 | 11:48

Οι δέκα κανόνες για να χάσεις βάρος (και να διατηρήσεις το αποτέλεσμα)

Αν ακολουθήσεις τη σωστή στρατηγική, θα μπορέσεις χάσεις και να κρατήσεις για πάντα μακριά.

16 Μαρ 2023 | 08:45

Προσαρμογόνα βότανα: Τι είναι, πώς δρουν, πού βοηθάνε

Τα προσαρμογόνα βότανα, μία θεραπεία της Αγιουρβέδα, έχουν συσχετιστεί με πολλές θετικές επιδράσεις, ανάμεσά τους η συμβολή στη ρύθμιση του άγχους.

ΕΚΘΕΣΗ 15 Μαρ 2023 | 04:39

Πώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας- Τι έδειξε νέα μεγάλη μελέτη

Μια ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 60.000 συμμετέχοντες αποκάλυψε ότι η επιλογή να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

14 Μαρ 2023 | 11:37

Λάμψη από μέσα: Η κατάλληλη διατροφή για λαμπερό δέρμα

Η σωστή διατροφή μπορεί να τα αντιστρέψει όλα.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «BMC MEDICINE» 14 Μαρ 2023 | 09:25

Ερευνα: Η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας

13 Μαρ 2023 | 16:27

Ημέρα φροντιστή 2023 από την εταιρεία Alzheimer Αθηνών: Φέτος, πιο κοντά, πιο δυνατά, από ποτέ

Ολα όσα θέλετε να μάθετε για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ σε μια σειρά συναντήσεων φροντιστών ατόμων με άνοια με ειδικούς - Έχετε ερωτήσεις. Έχουμε απαντήσεις.

13 Μαρ 2023 | 11:59

Οι 7 ποιοτικότερες πηγές πρωτεΐνης για να καταναλώνεις καθημερινά

Ποια είναι η πιο υγιεινή πρωτεΐνη; Δες τις υψηλότερης ποιότητας πρωτεΐνες που μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα.