Follow us

Γιατί οι κιρσοί με σκούρο μπλε χρώμα πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Μεγάλοι κιρσοί με βαθύ μπλε χρώμα αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς καθώς το αίμα που λιμνάζει σε αυτούς μπορεί να θρομβωθεί.

πόδια κιρσοί

Γράφει ο Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, Διευθυντής Γ΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Η εμφάνιση μεγάλων φλεβών με έντονο μπλε χρώμα, οι επονομαζόμενοι κιρσοί, δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο των ηλικιωμένων ανθρώπων αλλά μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία.

Τις περισσότερες φορές οι κιρσοί έχουν κληρονομηθεί από τον ένα ή και τους δυο γονείς. Άλλες φορές, η αιτία είναι η έντονη ορθοστασία. Το αυξημένο σωματικό βάρος είναι εξίσου πιθανό να οδηγήσει σε κιρσούς. Το ίδιο επιρρεπείς είναι και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι κιρσοί προκύπτουν από τη συνεχή διάταση του τοιχώματος των φλεβών από το αίμα που επιστρέφει προς τα πίσω καθώς οι αδύναμες βαλβίδες των φλεβών δεν μπορούν πια να το συγκρατήσουν. Με αυτό το τρόπο το αίμα αντί να εξωθείται προς την καρδιά, λιμνάζει στα πόδια και οδηγεί σε περαιτέρω διάταση των αδύνατων τοιχωμάτων της φλέβας. Αυτό είναι που κάνει τους κιρσούς ορατούς με το μάτι ιδιαίτερα όταν είναι πολύ κοντά στο δέρμα. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό...

Μεγάλοι κιρσοί με βαθύ μπλε χρώμα αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς καθώς το αίμα που λιμνάζει σε αυτούς μπορεί να θρομβωθεί. Οι θρόμβοι στις φλέβες μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στο σώμα και να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή, μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή.

Πότε να επισκεφτείτε τον αγγειοχειρουργό;

Εξαιτίας του υψηλού ρίσκου θρόμβωσης, όλοι οι μεγάλοι κιρσοί πρέπει να εξετάζονται από αγγειοχειρουργό. Εξίσου σημαντικό είναι να εξετάζονται μικρότεροι κιρσοί οι οποίοι προκαλούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Βαριά πόδια τα οποία πονούν και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα
  • Έντονος κνησμός (φαγούρα) στην κνήμη και στη γάμπα και αίσθημα καύσου
  • Εμφάνιση φλεβίτιδας: Η φλεγμονή (πόνος και ερυθρότητα) κατά μήκος μιας επιφανειακής φλέβας οφείλεται συνήθως σε τοπική θρόμβωση.
  • Έλκη στην περιοχή των αστραγάλων.
  • Πρησμένα πόδια ή αστράγαλοι, καθώς και αλλαγή του χρώματος (εμφάνιση καφέ κηλίδων) και της υφής του δέρματος (έντονη σκλήρυνση).

Θεραπευτικές μέθοδοι για τους κιρσούς

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου εξαρτάται από το μέγεθος του κιρσού, τη συμμετοχή πολλαπλών κλάδων καθώς και στην παρουσία θρόμβου ή όχι. Συνήθως η αγγειοχειρουργική εκτίμηση περιλαμβάνει την φυσική εξέταση και τη διενέργεια triplex φλεβών.

Ο αγγειοχειρουργός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές μεθόδους, η κάθε μια εκ των οποίων έχει συγκεκριμένες ενδείξεις:

Σκληροθεραπεία: σε αυτή τη μέθοδο εγχύεται μια χημική ουσία στη φλέβα η οποία προκαλεί την σύγκλεισή και εξαφάνισή της. Συνήθως είναι απαραίτητη η διενέργεια πολλαπλών συνεδριών ανάμεσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Η μέθοδος αυτή είναι καταλληλότερη για μικρού έως μεσαίου βαθμού κιρσούς.

Ενδοφλέβια σύγκλειση: η σύγκλειση της φλέβας μπορεί να πραγματοποιηθεί με laser, με τη τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων και με ειδική κόλλα. Οι επεμβάσεις γίνονται συνήθως σε τοπική αναισθησία και έχουν εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Χειρουργείο: Μεγαλύτερες φλέβες ή φλέβες που περιλαμβάνουν θρόμβους είναι καλύτερο να αφαιρούνται μέσω ανοικτού χειρουργείου. Η αφαίρεση γίνεται με πολύ μικρές τομές στο δέρμα.

Μεταθρομβωτικό σύνδρομο

Ασθενείς που έχουν υποστεί θρόμβωση στις εν τω βάθει φλέβες του μηρού και της κοιλιάς μπορεί να εμφανίσουν κιρσούς ως παράπλευρη κυκλοφορία. Η σύγχρονη θεραπεία του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνει την ενδαγγειακή (ελάχιστα επεμβατική) διάνοιξη της θρομβωμένης φλέβας για την επαναφορά της κυκλοφορίας, μια μέθοδος που προσφέρεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την αγγειοχειρουργική μας ομάδα.

Ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας είναι Διευθυντής της Γ΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στη Πανεπιστήμιο Muenster της Γερμανίας. Ο Δρ. Μπίσδας είναι πιστοποιημένος ειδικός Φλεβολόγος από τη Γερμανική Εταιρεία Αγγειοχειρουργικής και εξειδικεύεται στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης. (www.bisdasmd.gr, www.diavitiko-podi.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

01 Δεκ 2022 | 16:23

Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωσή του

Το ταχίνι το αγαπάμε αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μας προκαλέσει ενοχλήσεις. Πότε να μην τρώμε ταχίνι;

01 Δεκ 2022 | 09:25

Μίνι οδηγός για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, από τα συμπτώματα μέχρι και τη θεραπεία τους, κωδικοποιημένα για να τα θυμόμαστε.

30 Νοε 2022 | 09:26

Διατροφή και διαβήτης: Πώς συμβάλει στη διαχείριση της νόσου

Η διατροφή και η άσκηση είναι βασικά "συστατικά" για τον καλό έλεγχο του διαβήτη.

29 Νοε 2022 | 09:27

Μικρόβια στο μπάνιο: Ποιο είναι το αγαπημένο τους σημείο;

Η υγρασία στο δωμάτιο αυτό τα βοηθά να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Μάθετε εδώ ποιο είναι το πιο βρόμικο σημείο στο μπάνιο!

28 Νοε 2022 | 09:29

Πότε μπορεί να χρειαζόμαστε ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Πότε και για ποιούς λόγους είναι καλό να προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας ένα συμπλήρωμα διατροφής; Ποια τα πιθανά οφέλη για την υγεία και τι να προσέχουμε.

25 Νοε 2022 | 09:03

Ινομυαλγία: Συμβουλές για να μην σε ταλαιπωρεί η υγρασία

Πώς επηρεάζει η υγρασία τους ασθενείς με ινομυαλγία; Και τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα;

24 Νοε 2022 | 11:27

Γιατί παχαίνουμε στην εμμηνόπαυση; Είναι αναπόφευκτο;

Μπορεί στην εμμηνόπαυση οι ορμόνες να μας βάζουν... τρικλοποδιά, κι όμως μπορούμε φυσικά ακόμη και σε αυτή τη φάση της ζωής μας να έχουμε σταθερό βάρος.

23 Νοε 2022 | 09:44

Νεανικός διαβήτης: 5 Q+A για τον διαβήτη τύπου 1

Τι είναι o διαβήτης τύπου 1, πού οφείλεται, πώς εμφανίζεται, και τι γνωρίζουμε για την αντιμετώπιση και διαχείρισή του.

22 Νοε 2022 | 08:38

10 tips που βοηθούν να "προλάβουμε" τον καρκίνο του μαστού

Να θυμάστε πάντα ότι ο καρκίνος του μαστού σήμερα θεραπεύεται, αρκεί να βρεθεί νωρίς και να αντιμετωπιστεί σωστά. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο, γιατί μιλάμε για τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες.

21 Νοε 2022 | 08:45

7 πράγματα που έχει θεωρηθεί πως προκαλούν καρκίνο και οι επιστημονικές απαντήσεις

Οι ειδικοί μελετούν 7 καταστάσεις που έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με πιθανές αιτίες για πρόκληση καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό. Ποιο είναι το συμπέρασμα;

18 Νοε 2022 | 08:40

Παχαίνουν τα αντισυλληπτικά; Αλήθειες και μύθοι για τη γυναικολογική υγεία

Ποιες από τις κοινές συμβουλές για τη γυναικολογική υγεία μας να κρατήσουμε και ποιες όχι;

17 Νοε 2022 | 08:43

Είμαστε με κρυολόγημα στο κρεβάτι; Να τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε

Ας δούμε όλα αυτά που, σύμφωνα με τον γιατρό, σαμποτάρουν την προσπάθεια του οργανισμού μας να αναρρώσει γρήγορα από το κρυολόγημα.

16 Νοε 2022 | 08:33

Tι είναι η επώδυνη ερωτική επαφή και τι μπορούμε να κάνουμε

Η επώδυνη ερωτική επαφή συνδέεται με κάποιες καταστάσεις, όπως η εμμηνόπαυση, ωστόσο δεν είναι αυτός ο μοναδικός παράγοντας. Και σίγουρα υπάρχουν λύσεις.