Από την Καλλιόπη Γιαννοπούλου, MD, MSc, χειρουργό οφθαλμίατρο, επιμελήτρια Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και τον Δρα Βασίλειο Σ. Λιαράκο, MD, PhD, FEBO χειρουργό οφθαλμίατρο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών (aktinacenter.gr)
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία δημιουργίας του γλαυκώματος είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση που προκαλείται λόγω ανισορροπίας μεταξύ της παραγωγής και της αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού. Η αυξημένη πίεση οδηγεί στην προοδευτική και μη αναστρέψιμη απώλεια των νευρικών ινών του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος, το 2020 ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από γλαύκωμα ανήλθε σε 80 εκατομμύρια ανά την υφήλιο. Μεταξύ αυτών και περίπου 250.000 Έλληνες.
Γιατί και πότε παρουσιάζεται
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το γλαύκωμα εμφανίζεται σε ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν γενετική ευαισθησία/προδιάθεση χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη αιτία (πρωτοπαθές γλαύκωμα). Αρκετοί παράγοντες κινδύνου έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση πρωτοπαθούς γλαυκώματος, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, η μυωπία και η φυλή. Ωστόσο, το γλαύκωμα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα άλλων παθήσεων ή καταστάσεων (δευτεροπαθές γλαύκωμα), μεταξύ των οποίων είναι ο τραυματισμός του οφθαλμού, η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, όπως η κορτιζόνη, η εμφάνιση οφθαλμικών φλεγμονών και ο διαβήτης.
Τα συμπτώματα
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr