Γρίπη 2020 και COVID-19 Ερωτήσεις και απαντήσεις

Η εποχή της γρίπης ίσως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, στατιστικά όμως σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουμε να τη συζητάμε πιο έντονα.

γυναίκα κορονοϊός μάσκα γρίπη 2020

Τόσο η εποχική γρίπη όσο και ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδονται από σταγονίδια στον αέρα και από τη στενή επαφή. Κι αν μέχρι πέρυσι τα ερωτήματά μας αυτή την εποχή ήταν σχετικά με τη γρίπη και το ποιοι συστήνεται να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο, φέτος στην εξίσωση έχει προστεθεί και ο νέος κορονοϊός, ο οποίος περιπλέκει την κατάσταση. Η καλύτερη γνώση και κατανόηση των ομοιοτήτων και των διαφορών των δύο ιών θα μας βοηθήσει να είμαστε σε εγρήγορση για τα συμπτώματα και να επικοινωνήσουμε έγκαιρα με τον γιατρό μας. Οι παρακάτω πληροφορίες προέρχονται από Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ωστόσο ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας πως καθώς οι επιστήμονες ακόμη μαθαίνουν πράγματα για τον SARS-CoV-2 ίσως κάποιες από τις πληροφορίες και τα δεδομένα να αλλάξουν στην πορεία.

Ποια η διαφορά μεταξύ γρίπης και νέου κορονοϊού;

Η γρίπη και η COVID-19 είναι και οι δύο μεταδοτικά νοσήματα του αναπνευστικού, προκαλούνται όμως από διαφορετικούς ιούς. Η COVID-19 προκαλείται από τη λοίμωξη με τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 και η γρίπη από τους διαφορετικούς τύπους του ομώνυμου ιού που επικρατούν κάθε χρόνο. Καθώς τα συμπτώματα της γρίπης και της COVID-19 είναι παρόμοια, ίσως είναι δύσκολη η διάγνωση με βάση αυτά και όταν θα έχει ξεκινήσει η εποχή της γρίπης πιθανότατα θα χρειάζεται τεστ για τον προσδιορισμό του ιού που προκαλεί τη νόσηση, ώστε εάν χρειάζεται να δοθεί η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.

Τι θα συμβεί εάν συνυπάρξει -όπως όλα δείχνουν- η πανδημία του κορονοϊού με την επιδημία της γρίπης 2020; Μπορεί να νοσεί κανείς ταυτόχρονα από τους δύο ιούς;

Είναι πολύ πιθανό ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν παράλληλα και οι δύο αυτοί ιοί στο περιβάλλον μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμβολιασμός για τη γρίπη -ειδικά στις ευπαθείς ομάδες- είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη χρονιά. Όσο για το αν είναι δυνατό να νοσήσει κανείς ταυτόχρονα με γρίπη και κορονοϊό, η απάντηση είναι θετική, ενώ οι ειδικοί ακόμη μελετούν πόσο μικρή ή μεγάλη μπορεί να είναι αυτή η πιθανότητα.

Είναι η COVID-19 πιο επικίνδυνη από τη γρίπη;

Και οι δύο ιοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο, ενδεχόμενη ανάγκη για νοσηλεία ή ακόμη και θάνατο. Παρότι η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να μαθαίνει για την COVID-19, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι πιο θανατηφόρος νόσο από την εποχιακή γρίπη, για την οποία άλλωστε υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο που προστατεύει τις πιο ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς θα μαθαίνουμε περισσότερα για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί και που έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Το εμβόλιο της γρίπης μας προστατεύει από τον νέο κορονοϊό;

Όχι, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν μας προστατεύει από την COVID-19, ωστόσο έχει άλλα σημαντικά οφέλη. Το προφανέστερο, μας προστατεύει από τον ιό της γρίπης ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. Επίσης, αποτρέπει την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας από τον ιό της γρίπης ενώ συμβάλει στην προστασία των δομών υγείας από την υπερπλήρωση σε μια περίοδο που θα μπορούν να συνυπάρχουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας ασθενείς και με τις δύο λοιμώξεις.

Μπορεί το αντιγριπικό εμβόλιο να μας κάνει πιο επιρρεπείς στο νέο κορονοϊό;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό με αύξηση του κινδύνου για νόσηση από κορονοϊό, όπως το στέλεχος που προκαλεί την COVID-19. Στις ΗΠΑ υπήρξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 που ανέφερε συσχετισμό ανάμεσα στον αντιγριπικό εμβολιασμό και τον κίνδυνο νόσησης από τέσσερις κοινούς εποχιακούς κορονοϊούς, κανένας όμως από εκείνους δεν προκαλεί COVID-19. Αργότερα, σε αναθεώρησή της η αναφορά αυτή βρέθηκε ανακριβής. Τα αποτελέσματα αυτής της αρχικής μελέτης οδήγησαν ερευνητές στον Καναδά να ελέγξουν τα στοιχεία τους για να δουν εάν μπορούν να βρουν παρόμοια αποτελέσματα στο δικό τους πληθυσμό. Στη δημοσίευσή τους ανέφεραν ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν αυξάνει τον κίνδυνο για εποχιακούς κορονοϊούς, ενώ τα ευρήματα της μελέτης επισήμαναν την προστατευτική δράση του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Πότε να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας, στην Ελλάδα οι εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ποιοι συστήνεται να εμβολιαστούν για τη γρίπη 2020;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τις παρακάτω ομάδες:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: ● Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. · Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή · Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) · Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών · Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) · Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα · Χρόνια νεφροπάθεια · Χρόνιες παθήσεις ήπατος · Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα · Σύνδρομο Down
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  • Άστεγοι.
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 23 Νοε 2020 | 12:46

Εμβόλιο Οξφόρδης - AstraZeneca: 700 εκατ. δόσεις μέχρι τον Μάρτιο - Θα κοστίζει 2,5 ευρώ - Αποθηκεύεται πιο εύκολα

Η AstraZeneca είναι σε θέση να παρασκευάσει 700 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό που αναπτύσσει με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέχρι το Μάρτιο.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 20 Νοε 2020 | 15:10

Μπουρλά για το αίτημα άδεια χρήσης του εμβολίου της Pfizer: Ιστορική στιγμή - 248 μέρες, 150 κλινικές δοκιμές και 43.361 εθελοντές

Το tweet του Άλμπερτ Μπουρλά για την αίτηση αδειοδότησης χρήσης του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 20 Νοε 2020 | 13:59

Κορονοϊός: Η Pfizer ζητάει επειγόντως άδεια για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο- Θα ξεκινήσει η διανομή τον Δεκέμβριο

Η Pfizer ζητάει σήμερα την άδεια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ 19 Νοε 2020 | 12:13

Κορονοϊός: Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ενισχύει το ΕΣΥ με 14 υπερκαταψύκτες φύλαξης των νέων εμβολίων

Νέα Δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη που ενισχύει το ΕΣΥ με 14 υπερκαταψύκτες φύλαξης των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

18 Νοε 2020 | 15:54

Covid-19: Οι παρενέργειες του εμβολίου σε όσους το έκαναν

Τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα είναι γεγονός. Υπάρχει όμως κάποιος λόγος να φοβόμαστε τον εμβολιασμό;

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Νοε 2020 | 15:38

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναλύει το εμβόλιο της Moderna: Σημαντικό ότι μπορεί να φυλαχθεί σε ένα απλό ψυγείο

Για ενθαρρυντικά νέα κάνει λόγο ο Ηλίας Μόσιαλος αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Moderna

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 08 Νοε 2020 | 12:37

Κορονοϊός: Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα από την κοινή γρίπη, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες

Μάθετε πως θα ξεχωρίσετε τη γρίππη, το κοινό κρυολόγημα και την αλλεργία από τον κορονοϊό.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 04 Νοε 2020 | 14:08

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις ρευματικές παθήσεις

Το γνωρίζατε ότι οι ρευματικές παθήσεις προσβάλουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού;

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 03 Νοε 2020 | 08:23

Καρκίνος του πνεύμονα: Μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία

Έγκριση πήρε η θεραπεία με nivolumab με ipilimumab σε συνδυασμό με δύο κύκλους χημειοθεραπείας ως πρώτης γραμμής θεραπεία για το μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 02 Νοε 2020 | 13:57

Χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις: Ενημερώσου σωστά και τίποτε δεν σε σταματάει!

Οι παθήσεις αυτές είναι γένους θηλυκού, καθώς "προτιμούν" τις γυναίκες. Ωστόσο, η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση αλλάζουν πλέον τα δεδομένα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 02 Νοε 2020 | 07:57

Τα "καλά νέα" για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Τι ισχύει σήμερα για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και οι νέες θεραπευτικές επιλογές που αλλάζουν τα δεδομένα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 02 Νοε 2020 | 07:56

Εμβόλια ενηλίκων: Εμβόλιο γρίπης 2020 και άλλα 3 σημαντικά εμβόλια

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που όλοι περιμένουμε το εμβόλιο ή τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2, ας θυμηθούμε τα εμβόλια ενηλίκων που έχουμε ήδη στο "οπλοστάσιό μας" και σε ποιους είναι απαραίτητα.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 31 Οκτ 2020 | 15:34

Γιώργος Πατούλης: Εμβολιάστηκε και έφυγε για τη Σάμο

Στη Σάμο μετέβη ο Γιώργος Πατούλη ενώ νωρίτερα είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη Η1Ν1