
Η Κίνα κατέγραψε την πρώτη μόλυνση σε άνθρωπο με το στέλεχος H3N8 της γρίπης των πτηνών, αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσής του μεταξύ των ανθρώπων είναι χαμηλός, ανέφερε η υγειονομική αρχή.
Σύμφωνα με το Reuters, η παραλλαγή βρέθηκε σε ένα τετράχρονο αγόρι από την επαρχία Χενάν που εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα στις 5 Απριλίου, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας σε δήλωση την Τρίτη.
Το παιδί είχε έρθει σε επαφή με κοτόπουλα και κοράκια που είχαν μεγαλώσει στο σπίτι του, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.
Η παραλλαγή H3N8 είναι κοινή σε άλογα και σκύλους και έχει βρεθεί ακόμη και σε φώκιες. Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα H3N8 σε ανθρώπους, ανέφερε το NHC.
Οι αναλύσεις ολόκληρης της αλληλουχίας του γονιδιώματος δείχνουν ότι ο ιός H3N8 σε αυτή την ανθρώπινη περίπτωση είναι ένας ανασυνδυασμός, με γονίδια από ιούς που έχουν ανιχνευθεί στο παρελθόν σε πουλερικά και άγρια πτηνά, δήλωσε ο Nicola Lewis, ειδικός στη γρίπη στο Royal Veterinary College στη Βρετανία.
Ο ιός δικαιολογεί διευρυμένη επιτήρηση, δήλωσε ο Έρικ Κάρλσον, αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας ιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Καμπότζη.
Η εμπλοκή του στην πανδημία γρίπης του 1889, γνωστή ως ρωσική γρίπη, ήταν "μείζονα ανησυχία για τον κίνδυνο του ιού", πρόσθεσε.
Οι τεράστιοι πληθυσμοί της Κίνας τόσο εκτρεφόμενων όσο και άγριων πτηνών πολλών ειδών παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάμειξη και τη μετάλλαξη των ιών των πτηνών. Μερικοί μολύνουν σποραδικά άτομα, συνήθως αυτά που εργάζονται με πουλερικά.
Πέρυσι, η Κίνα ανέφερε το πρώτο κρούσμα H10N3 στον άνθρωπο.
Η επιτροπή υγείας είπε ότι μια αρχική μελέτη έδειξε ότι η παραλλαγή δεν είχε ακόμη την ικανότητα να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους και ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας επιδημίας ήταν χαμηλός.
Αν και σπάνιες, οι λοιμώξεις στον άνθρωπο μπορεί να οδηγήσουν σε προσαρμοστικές μεταλλάξεις που δυνητικά επιτρέπουν σε αυτούς τους ιούς να εξαπλωθούν πιο εύκολα στα θηλαστικά, είπε ο Karlsson.
"Πρέπει να ανησυχούμε για όλα τα δευτερογενή συμβάντα", είπε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr